Resekcja żołądka (rękawowa, mankietowa) – rokowania, powikłania i dieta

Fot: Natali_Mis / gettyimages.com

Resekcja żołądka (rękawowa, mankietowa) to całkowite lub częściowe usunięcie tego organu. Wykonuje się ją najczęściej u osób z nowotworem żołądka, chorobą wrzodową bądź otyłych. Po resekcji żołądka bardzo dużą rolę odgrywa dieta – nawyki żywieniowe znacząco wpływają na rokowania.

Rękawowa (mankietowa) resekcja żołądka (z ang. sleeve gastrectomy) to operacja polegająca najczęściej na usunięciu ok. 85% tego organu. Jest to typ zabiegu bariatrycznego o charakterze restrykcyjnym, który wykonuje się głównie metodą laparoskopową. Po zabiegu częściowym żołądek ma kształt tuby lub rękawa, który ma około 150 ml objętości. Dzięki temu osoba, której wykonano ten zabieg, nie może jednorazowo przyjmować dużych objętości pokarmów, co prowadzi do utraty masy ciała. Po zabiegu metodą laparoskopową rany pooperacyjne są mniejsze, a czas gojenia szybszy. Tym samym czas rekonwalescencji jest krótszy, co zapewnia szybszy powrót do formy sprzed zabiegu.

Rękawowa (mankietowa) resekcja żołądka – wskazania

Rękawowa resekcja żołądka wykonywana jest najczęściej u osób otyłych. Do zabiegu kwalifikują się osoby, których wskaźnik masy ciała BMI jest równy lub większy 35. Ponadto jest również wskazany szczególnie u osób cierpiących na choroby towarzyszące otyłości, czyli m.in. cukrzycę typu 2, wysoki cholesterol, nadciśnienie tętnicze krwi, niepłodność i bezpłodność, choroby stawów i zaburzenia snu. Pod uwagę są brane także czynniki genetyczne, czyli np. otyłość rodziców czy wczesne zgony z powodu otyłości u członków rodziny. Rękawowa resekcja żołądka daje dobre efekty szczególnie w leczeniu cukrzycy typu 2, gdyż po usunięciu części organu wzrasta wrażliwość na własną insulinę (m.in dzięki spadkowi masy ciała), co skutkuje zmniejszeniem dawek leków cukrzycowych.

Zobacz film: Dlaczego pacjenci po operacjach żołądka znowu tyją? Źródło: 36,6.

Resekcja żołądka i rak żołądka – rokowania

Rokowania nowotworu żołądka są zależne od stopnia jego zaawansowania. Ponadto znaczenie ma jego typ – np. jelitowy jest mniej groźny niż rozlany. Jeśli nowotwór obejmuje niewiele warstw, istnieją większe szanse na jego wyleczenie. Jeśli jednak zaatakował nie tylko żołądek, ale również organy sąsiadujące lub rozsiewa się drogą krwi, to rokowania maleją. Warto jednak podkreślić, że u osób z wykrytym nowotworem we wczesnym stadium rozwoju przeżywalność 5-letnia wynosi ponad 80%, a gdy stadium jest zaawansowane, wynosi ona tylko kilka procent. W takich przypadkach wykonanie resekcji żołądka jest metodą leczenia paliatywnego ułatwiającego funkcjonowanie i zmniejszenie bólu.

Na raka żołądka umiera w Polsce rocznie ok. 3600 mężczyzn i 2000 kobiet.

Zobacz film: Kto może liczyć na refundację operacji zmniejszenia żołądka? Źródło: 36,6.

Resekcja żołądka – powikłania

Resekcja żołądka to skomplikowany zabieg chirurgiczny. Dlatego też jest to operacja związana z wieloma powikłaniami. Najczęściej występujące to krwawienia do jamy otrzewnej, które są związane z koniecznością powtórnego wykonania zabiegu. Inną komplikacją jest nieszczelność zespolenia żołądkowo-jelitowego. Resekcja żołądka daje także powikłania związane z zakażeniami. Ponadto u osób po operacji może wystąpić przepuklina w bliźnie pooperacyjnej. Rzadziej występuje zespół pętli doprowadzającej i zespół poposiłkowy, który objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, wzdęciami oraz zaczerwienieniem twarzy i wymaga konsultacji ze specjalistą. Niestety do powikłań zalicza się także ponowne wystąpienie choroby nowotworowej, która może pojawić się w miejscu zespolenia nawet kilka lat po resekcji żołądka. Dlatego też u osób po takim zabiegu tak ważne są dieta, odpowiedni tryb życia i regularne badania kontrolne, które są w stanie wykryć nowotwór w jego wczesnym stadium.

Dieta po resekcji żołądka

Częściowe lub całkowite usunięcie żołądka jest związane z restrykcyjną dietą po zabiegu. Przede wszystkim powinna ona zawierać odpowiednią ilość pełnowartościowego białka. Jego bogatym źródłem są ryby, chude mięso, przetwory mleczne i jajka. Kolejnym elementem są tłuszcze, które muszą być lekkostrawne, np. oliwa z oliwek, masło, oleje roślinne itp. Z kolei należy unikać tłuszczów takich jak smalec lub boczek. Ponadto osoby po resekcji żołądka powinny zjadać warzywa i owoce bez skórki, gdyż nie jest wskazane, aby przyjmowały duże ilości błonnika. Warto również spożywać węglowodany w postaci kasz, ryżu bądź pieczywa. Nie należy jeść produktów wzdymających, takich jak: kapusta, rośliny strączkowe, czosnek itp. Należy pamiętać, aby unikać potraw smażonych, pieczonych i pikantnych. Dieta osoby po usunięciu żołądka powinna składać się z małych posiłków zjadanych regularnie – najlepiej spożywać ok. 5 posiłków dziennie. Warto zwrócić również uwagę na wodę i inne napoje, których nie należy pić w trakcie posiłków. Z diety trzeba wykluczyć alkohol, kawę i mocne herbaty.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. "Żołądek", Krajowy Rejestr Nowotworów; 

2. "Rak żołądka";

3. Leszek Siemion " Ocena leczenia chirurgicznego raka żołądka w Oddziale Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Naczyń Szpitala Wojewódzkiego w Zielonej Górze w latach 2003-2007".

Data aktualizacji: 21.02.2018,
Opublikowano: 19.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej