Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?

Fot. 10'000 Hours / Getty Images

W programie 36,6 °C uczestnicy programu przygotowywali zdrowe potrawy w ramach diety DASH. Dzięki takim posiłkom mają ograniczyć nadmierne spożycie soli, które powoduje problemy ze zdrowiem. Nie jest to łatwe zadanie, ale nie ma rzeczy niemożliwych! Zobaczcie, jakie dania świetnie smakują bez nawet szczypty soli!

Głównym założeniem diety Dash jest ograniczenie używania soli do jednej łyżeczki dziennie i rezygnacja z jedzenia przetworzonej żywności. A sól, jak wszyscy wiemy, jest bardzo szkodliwa i może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, z nadciśnieniem tętniczym na czele. W programie 36,6 °C uczestnicy, którzy do tej pory spożywali nawet kilkadziesiąt gramów soli dziennie poddali się eksperymentowi. Czy uda im się ograniczyć sól w diecie? Tego dowiecie się z programu 36,6 °C już w sobotę,  24 listopada 2018, o godzinie 18.00 na antenie TVN.

Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis 

Zobaczcie, jak wyglądało gotowanie w programie:

Zobacz film: Zdrowe przepisy bez soli przygotowywane w programie 36,6. Źródło: 36,6

Kucharz Mateusz Zielonka zalecił uczestnikom ograniczenie soli na początek do 10 gramów na dzień, czyli do jednego posiłku mogli zużyć 2,5 grama soli. Po dwóch tygodniach zużycie soli ulegnie kolejnym restrykcjom. Czy uczestnicy podołają? Oto przepisy na dania bez soli, które przygotowywali w programie: 

Omlet z pieczarkami i brokułami

Omlet z pieczarkami i brokułami / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • jajo - 1 duża sztuka
  • białko jaja - 2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • brokuł - kilka różyczek
  • cebula - 3 krążki
  • olej rzepakowy - 1 i 1/2 łyżeczki
  • zioła

Przygotowanie:

Brokuł ugotować al dente na parze, pieczarki posiekać razem z cebulą i poddusić na oleju, dodać brokuły i zalać masą z jaja i białek z przyprawami. Na koniec usmażyć omlet.

Filet z dorsza z makaronem razowym, oliwą, ziołami i pomidorami

Filet z dorsza z makaronem razowym, oliwą, ziołami i pomidorami / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • filet z dorsza - 1 sztuka około 150 g
  • makaron razowy - 2/3 szklanki suchego
  • oliwa - 1 łyżka
  • słonecznik nasiona - 1 łyżka
  • świeże zioła - do smaku (bazylia, oregano, tymianek)
  • pomidor - 2 średnie sztuki
  • cukinia świeża - 1/3 sztuki

Przygotowanie:

Filet z ryby osuszyć, delikatnie przyprawić, zawinąć w folii i upiec. W międzyczasie ugotować al dente makaron. Cukinię i pomidory pokroić i wymieszać z oliwą, dodać makaron i świeże zioła, całość wymieszać i doprawić do smaku. Podawać makaron z warzywami posypany słonecznikiem. Świetnie komponuje się z pieczoną rybą.

Papryki faszerowane z soczewicą i filetem z indyka

Papryki faszerowane z soczewicą i filetem z indyka / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • papryka czerwona - 1 większa sztuka
  • soczewica zielona - 2 łyżki
  • ryż brązowy naturalny - 2 łyżki
  • filet z indyka (surowy) - 50 g
  • por - 1 mały kawałek
  • dynia - 2/3 szklanki drobnej kostki
  • tymianek świeży
  • olej rzepakowy - 1 łyżka

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę ugotować. Na oleju poddusić pokrojony por z dynią i tymiankiem, dodać drobno posiekane mięso. Warzywa wymieszać z ryżem i soczewicą, doprawić do smaku, nałożyć do oczyszczonych połówek papryki i zapiec.

Pieczywo żytnie razowe z twarożkiem i rzodkiewką, sok warzywny

Pieczywo żytnie razowe z twarożkiem i rzodkiewką, sok warzywny / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • pieczywo żytnie naturalne ciemne - 2 kromki
  • twaróg chudy - 1/3 kostki
  • mleko 2% - 1 łyżka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • szczypiorek - szczypta posiekanego

Przygotowanie:

Twaróg wymieszać z mlekiem, posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Nałożyć na pieczywo.

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 24.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej