Popularne parówki wycofane ze sprzedaży. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia!

Fot. Juanmonino / Getty Images

Główny Inspektor Sanitarny zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży partii parówek z szynki spółki Madej Wróbel. Powodem tej decyzji jest wykrycie w produkcie podwyższonego poziomu bakterii Listeria monocytogenes.

"Parówki z Szynki. Simply food 200g" zostały wycofane ze sprzedaży z powodu znacznego przekroczenia norm bakterii Listeria monocytogenes. W próbkach parówek stężenie wynosiło 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Producentem parówek są Zakłady Mięsne "Unimięs" z Chrzanowa, a produkt sprzedawany jest pod marką Madej Wróbel, która na Facebooku odniosła się do całej sytuacji: 

Jesteśmy poruszeni zaistniałą sytuacją i podjęliśmy zdecydowane kroki w celu wyjaśnienia okoliczności powstania niezgodności.

Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed spożywaniem parówek oznaczonych numerem partii produkcyjnej 180524001. Termin spożycia parówek upływa 16 czerwca br. 

Działania kontrolne przeprowadzi także Główny Lekarz Weterynarii oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Więcej na ten temat na TVN24.pl: Parówki wycofane ze sprzedaży. "Potencjalne zagrożenie dla zdrowia"

Listerioza

Listerioza to choroba wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes. Człowiek może zarazić się nimi przez spożywanie zakażonego mięsa czy mleka, a objawy choroby są zróżnicowane – od grypopodobnych po rozsiane, ogólnoustrojowe zakażenie. Zwierzęta zakażenie przechodzą zwykle bezobjawowo. 

Źródła zakażenia listeriozą:

  • produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
  • nieumyte owoce i warzywa;
  • surowe mięso;
  • surowe ryby;
  • owoce morza;
  • gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej.

Choroba nie rozwija się zazwyczaj u osób zdrowych. Na listeriozę narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami odporności i przewlekłymi chorobami oraz noworodki.

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy, mogą pojawić się objawy grypopodobne, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni. Natomiast u osób z grupy ryzyka objawy są o wiele bardziej nasilone. Może dojść nawet do zaburzeń równowagi, światłowstrętu, objawów z ośrodkowego układu nerwowego (np. objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych).

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet ciężarnych: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 15.06.2018,
Opublikowano: 15.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej