Pojemniki na żywność wycofane ze sprzedaży. Mogą zawierać formaldehyd!

Fot. 10'000 Hours / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed pojemnikami na żywność Bamboo natural. Problemem jest podwyższone stężenie formaldehydu, które może zagrażać zdrowiu.

Główny Inspektorat Sanitarny podał do informacji konsumentów wiadomość o wycofaniu ze sprzedaży pojemników Bomboo natural o podstawie kwadratu o boku około 8,5 cm i wysokości boku około 10,3 cm.

W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację formaldehydu na poziomie, który może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów - dowiadujemy się.

Za produkcję odpowiada firma Mondex Anna i Jerzy Affek Spółka Jawna z siedzibą w Olsztynie. Dokładne dane wycofanego produktu:

  • marka handlowa: Affek Design by MONDEX;

  • seria: BAMBOO NATURAL;

  • symbol: HTBB6119;

  • symbol kartonowy: HH1111BNAT;

  • kod kreskowy: 5902643316119;

  • partia: 43/11 z dnia: 14.09.2018.

Więcej informacji: Pojemniki na żywność wycofane ze sprzedaży. "Nie należy ich używać"

Konsumenci, którzy zakupili pojemniki skażone formaldehydem powinni zaprzestać ich użytkowania. 

Zobaczcie pełną listę szkodliwych substancji, które często znajdziemy w żywności:

Zobacz film: Dlaczego producenci dodają do żywności sztuczne barwniki. Źródło: Co nas truje?

Formaldehyd - czym jest?

Za wycofanie produktów odpowiada formaldehyd, czyli substancja chemiczna pozyskiwana w przemyśle poprzez katalityczne utlenienie metanolu. Roczna produkcja formaldehydu na całym świecie wynosi około 21 mln ton.

Wykorzystuje się go do wyrobu włókien chemicznych, żywic syntetycznych, barwników, farb, lakierów i klejów do produkcji papierowych torebek śniadaniowych i papierów do pieczenia. Pełni też rolę środka odkażającego i konserwantu. Znajdziemy go także w kosmetykach - nie tylko lakierach do paznokci czy odżywkach, lecz także w perfumach, cieniach do oczu, ołówkach do brwi, maseczkach, podkładach, pudrach i farbach do włosów. Ponieważ stosuje się go w nawozach, jego śladowe ilości znajdziemy także w pożywieniu.

Formaldehyd w wysokich stężeniach wykazuje działanie toksyczne, żrące i prawdopodobnie rakotwórcze. Może powodować zmiany skórne, zaburzenia oddychania oraz ból i zawroty głowy.

Zobacz więcej: Co to jest i gdzie występuje formaldehyd? Szkodliwe działanie formaldehydu

Data aktualizacji: 18.01.2019,
Opublikowano: 18.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej