#ObiadNaZdrowie: Placki ziemniaczane z piekarnika – prosty przepis i wartość odżywcza ziemniaków

Getty Images

Placki ziemniaczane z piekarnika są łatwiej strawne i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim tłuszczu. Ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C oraz roślinnego białka. Dostarczają również dużej ilości potasu oraz błonnika pokarmowego, regulującego trawienie. Poznaj kolejny przepis na pyszny #ObiadNaZdrowie, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę!

Placki ziemniaczane z piekarnika są dietetyczne i zdrowsze w porównaniu z tradycyjną, smażoną wersją tego dania. Można je serwować z różnymi dodatkami, np. domowym sosem czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym, pieczonymi buraczkami, a nawet z wędzonym łososiem.

Placki ziemniaczane z piekarnika – jak zrobić?

Placki ziemniaczane z piekarnika doskonale sprawdzają się jako danie na obiad. Przygotowuje się je na bazie startych ziemniaków z dodatkiem jajka, cebuli i przypraw. W niektórych przepisach dodawane są również mleko, mąka pszenna i/lub masło. Placki ziemniaczane można piec w foremkach na muffiny lub układając uformowane placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe placki podaje się z rozmaitymi dodatkami, w zależności od preferencji. Najczęściej serwuje się je z sosem grzybowym lub pieczarkowym bądź z kwaśną śmietaną. Pieczone placki z ziemniaków doskonale smakują w towarzystwie sosu tzatziki, czosnkowego, jogurtowego lub jogurtowo-koperkowego. Bogatszą wersją tego dania są placki pieczone z piekarnika z wędzonym łososiem i serem kozim z dodatkiem brokułów lub pieczonych buraczków i orzeszków pinii. 

Placki ziemniaczane z piekarnika – przepis

Pieczony placek ziemniaczany o wadze 50 g dostarcza około: 

kcal 87
białko 3.1 g
tłuszcz 2.1 g 
węglowodany 15.3 g 
błonnik pokarmowy  1.9 g

Składniki:

  • 280 g ziemniaków,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 jajko,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, tymianek, szczypiorek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Każde wgłębienie wysmaruj oliwą.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miski. Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do ziemniaków.
  3. Do miski z ziemniakami i cebulą dodaj jajko, roztopione masło, świeżo zmielony pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszaj.
  4. Nakładaj po 1 łyżce masy ziemniaczanej do wgłębień formy.
  5. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut, aż placki uzyskają złocisty kolor.
  6. W trakcie pieczenia placków przygotuj dodatki.

Przepis na sos tzatziki do pieczonych placków ziemniaczanych

Sos według poniższego przepisu (około 630 g) dostarcza około:

kcal 381
białko 20 g
tłuszcz 19 g
węglowodany 31 g
błonnik pokarmowy 1,5 g

1 łyżka sosu (10 g) dostarcza:

kcal 38
białko 2 g
tłuszcz 2 g
węglowodany 3 g
błonnik pokarmowy 0,15 g

Składniki:

  • 200 g ogórków,
  • 400 g jogurtu greckiego light,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • ½ ząbka czosnku,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Ogórki wymieszaj z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do sosu dodaj posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Całość wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej oliwą. Sos tzatziki można udekorować świeżą zieleniną i czarnymi oliwkami.

Ziemniaki – jaką mają wartość odżywczą?

Ziemniaki uważane są za bardzo kaloryczne i tuczące warzywa, jednak nie jest to prawdą. 100 g ugotowanych ziemniaków dostarcza jedynie 75 kcal. Kaloryczność ziemniaków zwiększają dodatki, z którymi są serwowane, czyli sosy, tłuszcz, śmietana. Rezygnując z nich, znacznie obniża się wartość energetyczną potrawy. Ziemniaki dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji odżywczych. 

W 100 g ziemniaków znajduje się: 

białko 1.71 g
tłuszcz 0.1 g
węglowodany 20.01 g
błonnik pokarmowy 1.8 g

Ziemniaki, zwłaszcza młode, są bogatym źródłem witaminy C należącej do naturalnych antyoksydantów. Zawierają również inne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, K i prowitaminę A, czyli beta-karoten. Ziemniaki dostarczają różnych składników mineralnych, m.in. potasu, fosforu, magnezu, a także żelaza, wapnia i cynku.

Ziemniaki – jakie mają właściwości zdrowotne?

Ziemniaki, szczególnie gotowane w mundurkach, dostarczają dużej ilości potasu i niewielkiej sodu, dlatego są zalecane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Wynika to z faktu, że potas jest składnikiem mineralnym odpowiadającym za regulowanie wartości ciśnienia tętniczego krwi. Warunkiem, by ziemniaki miały korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jest używanie bardzo małej ilości soli do gotowania, którą należy dodawać pod koniec procesu obróbki termicznej. Ziemniaki są lekkostrawne, dzięki czemu pojawiają się w żywieniu osób chorujących na schorzenia przewodu pokarmowego lub z nawracającymi dolegliwościami trawiennymi. Są szczególnie zalecane przy zaparciach, wzdęciach, biegunkach oraz przy zgadze. Naturalnym lekiem stosowanym w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, nadkwasoty, niestrawności i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka jest sok z surowych ziemniaków. Wywar z gotowanych ziemniaków znajduje zastosowanie przy kamicy nerkowej i żółciowej. Najbardziej zalecaną techniką kulinarną przygotowywania ziemniaków jest gotowanie na parze i pieczenie. Podczas stosowania tych metod obróbki termicznej dochodzi do najmniejszych strat witaminy C z ziemniaków. 

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 15.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej