#ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej – prosty i tani przepis. Składniki i kcal

Getty Images i archiwum prywatne

Kasza jaglana od pewnego czasu cieszy się ogromną popularnością. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu. Na jej bazie można też przygotować ciasto na tarte czy placki. Te ostanie są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? Poznaj przepis konsultowany przez znaną dietetyczkę Hannę Stolińską-Fiedorowicz w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na zdrowy i tani obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę!

Kasz jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywana przez osoby chorujące na celiakię czy nietolerujące glutenu. Poza tym uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Mimo że znana jest wielu lat dopiero teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że – niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią sięgnąć?

Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży. Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: X-Bank Gallery.

Ze względu na obecność magnezu i potasu polecana jest osobom, które mają problemy układem krążenia. Ich obecność w diecie pozwala wzmocnić serce i wyregulować ciśnienie krwi. Do codziennej diety powinny ją wprowadzić także ci, którzy mają problemy z układem kostnym, zwłaszcza tym, które są w grupie ryzyka i mogą zachorować na osteoporozę. Kasza jaglana jest bowiem doskonałym źródłem fosforu i witaminy K, które wzmacniają kości i zapobiegają ich nadmiernej łamliwości.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Aby kasza smakowała i nie zepsuła smaku całej potrawy trzeba ją odpowiednio przygotować. Specyficznej i nieprzyjemnej goryczy można się bardzo łatwo pozbyć. Jak? Przed gotowaniem kaszy trzeba ją bardzo dokładanie i kilka razy przepłukać wodą. Można też wrzucić ją do wrzątku, odcedzić i ponownie wrzucić do świeżego wrzątku. Gorzki smak zniknie jeśli namoczymy kaszę z odrobiną soku z cytryny. Dzięki takiemu zabiegowi zneutralizujemy fitaniny, które utrudniają przyswajanie cennych substancji odżywczych.

Placuszki z kaszy jaglanej

Każdy kto dopiero zaczyna odkrywać kasze jaglaną powinien zacząć od prostych placuszków. Oto prosty przepis (ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 5 suszonych daktyli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki (może być orkiszowa, ryżowa lub gryczana)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Jeśli chcemy, aby było słodsze do cista można dodać miodu lub syropu klonowego.

Suchą kasze jaglaną wsypujemy do garnka i delikatnie prażymy. Wystarczą 3-4 minuty, dzięki czemu kasza nabierze przyjemnego orzechowego zapachu. Następnie dokładnie płuczemy kaszę. Zalewamy dwiema szklankami czystej wody, dodajemy daktyle i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Kiedy kasza ostygnie dodajemy do niej mleko i blendujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie ścieramy na tarce jabłko i łączymy z kaszą oraz mąką. Trzeba pamiętać, że ciasto jest stosunkowo delikatne i placki nie powinny być zbyt duże. Wstawiamy je do piekarnik nagrzanego do 180stopni na 20 minut.

Jaką wartość odżywczą mają placki z kaszy jaglanej (wartości dla jednej porcji)?

Kcal
79
Białko
3,2
Tłuszcze 1,97
Węglowodany
11.8
Błonnik
0,84
Data aktualizacji: 10.02.2020,
Opublikowano: 16.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej