Kasz jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywana przez osoby chorujące na celiakię czy nietolerujące glutenu. Poza tym uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Mimo że znana jest wielu lat dopiero teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że – niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią sięgnąć?
Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży. Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.
Ze względu na obecność magnezu i potasu polecana jest osobom, które mają problemy układem krążenia. Ich obecność w diecie pozwala wzmocnić serce i wyregulować ciśnienie krwi. Do codziennej diety powinny ją wprowadzić także ci, którzy mają problemy z układem kostnym, zwłaszcza tym, które są w grupie ryzyka i mogą zachorować na osteoporozę. Kasza jaglana jest bowiem doskonałym źródłem fosforu i witaminy K, które wzmacniają kości i zapobiegają ich nadmiernej łamliwości.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Aby kasza smakowała i nie zepsuła smaku całej potrawy trzeba ją odpowiednio przygotować. Specyficznej i nieprzyjemnej goryczy można się bardzo łatwo pozbyć. Jak? Przed gotowaniem kaszy trzeba ją bardzo dokładanie i kilka razy przepłukać wodą. Można też wrzucić ją do wrzątku, odcedzić i ponownie wrzucić do świeżego wrzątku. Gorzki smak zniknie jeśli namoczymy kaszę z odrobiną soku z cytryny. Dzięki takiemu zabiegowi zneutralizujemy fitaniny, które utrudniają przyswajanie cennych substancji odżywczych.
Placuszki z kaszy jaglanej
Każdy kto dopiero zaczyna odkrywać kasze jaglaną powinien zacząć od prostych placuszków. Oto prosty przepis (ok. 20 sztuk):
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 5 suszonych daktyli
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki (może być orkiszowa, ryżowa lub gryczana)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Jeśli chcemy, aby było słodsze do cista można dodać miodu lub syropu klonowego.
Suchą kasze jaglaną wsypujemy do garnka i delikatnie prażymy. Wystarczą 3-4 minuty, dzięki czemu kasza nabierze przyjemnego orzechowego zapachu. Następnie dokładnie płuczemy kaszę. Zalewamy dwiema szklankami czystej wody, dodajemy daktyle i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Kiedy kasza ostygnie dodajemy do niej mleko i blendujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie ścieramy na tarce jabłko i łączymy z kaszą oraz mąką. Trzeba pamiętać, że ciasto jest stosunkowo delikatne i placki nie powinny być zbyt duże. Wstawiamy je do piekarnik nagrzanego do 180stopni na 20 minut.
Jaką wartość odżywczą mają placki z kaszy jaglanej (wartości dla jednej porcji)?
Kcal |
79 |
---|---|
Białko |
3,2 |
Tłuszcze | 1,97 |
Węglowodany |
11.8 |
Błonnik |
0,84 |