Piperyna – właściwości, skuteczność, dawkowanie, skutki uboczne oraz przeciwwskazania

Fot: Darios / stock.adobe.com

Piperyna jest organicznym związkiem chemicznym, który jest składnikiem pieprzu, odpowiadającym za jego ostry i piekący posmak. Surowiec ten charakteryzuje się działaniem leczniczym. Znany jest głównie ze swoich właściwości, wspomagających proces odchudzania. Oprócz tego piperyna działa również przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie. Najczęściej przyjmuje się ją w postaci tabletek, które można kupić w aptekach, sklepach zielarskich oraz sklepach ze zdrową żywnością. 

Piperyna jest znanym alkadem, występującym w owocach pieprzu czarnego. Jest ona bezbarwnym (lub kremowożółtym) surowcem, który rozpuszcza się, m.in. w benzynie i etanolu [1]. Piperyna została odkryta przez duńskiego fizyka Hansa Christiana Ørsteda w pierwszej połowie XIX stulecia. W aptekach, sklepach zielarskich oraz sklepach z ekologiczną żywnością dostępne są preparaty z od 50 do 95% stężeniem piperyny.

Właściwości lecznicze piperyny

Piperyna jest związkiem chemicznym, znanym ze swoich właściwości zdrowotnych. Jest ona popularnym środkiem na odchudzanie, ponieważ wspomaga proces termogenezy, która poprzez wytwarzanie ciepła, pozwala na spalanie kalorii. Ponadto piperyna może doprowadzić do zablokowania procesu powstawania komórek tłuszczowych. Jednakże nie należy zapominać, że przyjmowanie preparatu z piperyną nie jest wystarczające do zrzucenia zbędnych kilogramów – należy także zdrowo się odżywiać, a także regularnie ćwiczyć. Piperyna znana jest także ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Jak wykazały badania regularne przyjmowanie preparatów z tą substancją, minimalizuje ryzyko wystąpienia raka piersi [2]. Poza tym piperyna stosowana jest także przy kuracji wspomagającej właściwe leczenie nowotworu – jej zaletą jest to, że zmniejsza liczbę komórek nowotworowych, a przy tym nie uszkadza zdrowych komórek.

Piperyna wykazuje również działanie wspomagające produkcję melanocytów, które są komórkami pigmentowymi, występującymi w warstwie podstawnej naskórka. Dzięki tym właściwościom jest ona stosowana w leczeniu bielactwa nabytego [3]. Regularne przyjmowanie preparatów z piperyną wspomaga pamięć i koncentrację, dzięki czemu w dłuższej perspektywie może to zapobiec chorobie Alzheimera. Nie bez znaczenia jest również to, że substancja ta łagodzi objawy depresji. Oprócz tego piperyna zwiększa poziom wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga metabolizm. Istotne jest również to, że piperyna wspomaga przyswajanie witamin i minerałów, w tym szczególności: selenu, witaminy B, koenzymu Q10 i beta-karotenu. Wśród właściwości leczniczych piperyny można wymienić również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.

Piperyna na odchudzanie – czy rzeczywiście jest skuteczna?

Piperyna znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości, wspomagającym proces spalania tkanki tłuszczowej. Mimo to jej skuteczność w tym zakresie nie jest potwierdzona żadnymi badaniami naukowymi. Osoby, które chcą wspomóc proces odchudzania oprócz diety oraz regularnych ćwiczeń powinny również pomyśleć o zażywaniu tabletek z piperyną, L-karnityną oraz kapsaicyną. Taka mieszanka pozwoli na stopniową redukcję tkanki tłuszczowej.

Stosowanie preparatów z piperyną - dawkowanie

Piperynę zazwyczaj przyjmuje się w tabletkach, które można nabyć w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach z ekologiczną żywnością. Dawkowanie tego preparatu różni się w zależności od zawartości piperyny w tabletkach, a także od takich uwarunkowań, jak: płeć, waga, tryb życia oraz preferowany sposób żywienia. Ważne jest, aby tabletki zażywać zgodnie z zaleceniami, widniejącymi na ulotce informacyjnej. Nie bez znaczenia jest również to, że tabletki z piperyną nie u każdego działają tak samo – dotyczy to szczególności osób, które stosują tę substancję przy odchudzaniu.

Skutki uboczne przy stosowaniu preparatów z piperyną

Przyjmowanie preparatu z piperyną zgodnie z wytycznymi producenta nie powinno wywołać niepożądanych skutków ubocznych. Jednakże niekiedy na początku kuracji mogą pojawić się mdłości, bóle brzucha, a także problemy z wypróżnianiem. Osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym, podrażnioną śluzówką jelit, a także wrzodami żołądka, przed zażyciem tabletek z piperyną powinny skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazania do zażywania piperyny

Piperyny nie powinny przyjmować osoby, u których zdiagnozowano nadwrażliwość na czarny pieprz. Ze względu na brak badań preparatu z tą substancją nie powinny również zażywać kobiety w ciąży oraz dzieci. Ponadto piperyny nie należy łączyć z innymi lekami – w tym szczególności antybiotykami.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

[1] http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/3/890-893.pdf

[2] Tamże.

[2]http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,70742,pikantne-leczenie-przebarwien-skory.html

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 27.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej