Pieprz czarny – właściwości lecznicze i zdrowotne 

fot. drbouz / Getty Images

Pieprz czarny to przyprawa o cennych właściwościach prozdrowotnych. Dość często stosowany jest w formie olejku eterycznego, który łagodzi bóle mięśniowe i bóle głowy. Działa pobudzająco, moczopędnie i przeciwutleniająco.

Pieprz czarny nazywany jest królem przypraw. Dawniej był traktowany jak święte zioło i wykorzystywany jako cenna jednostka handlowa. Oprócz walorów smakowych podkreśla się jego pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Pieprz czarny wykazuje działanie przeczyszczające, przeciwreumatyczne, rozkurczające i stymulujące układ pokarmowy. Uzyskany z niego olejek eteryczny używa się do aromatyzowania pomieszczeń oraz jako dodatek do masaży i kąpieli.

Pieprz czarny – wiadomości ogólne

Pieprz czarny (z łac. Piper nigrum) to gatunek z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z Indii, lecz obecnie jest powszechnie uprawiany w licznych krajach znajdujących się w klimatycznej strefie tropikalnej. Przyprawę tę otrzymuje się z pestkowców. Do jej wyrobu wybiera się owoce niedojrzałe, które poddaje się suszeniu i fermentowaniu. Pieprz najlepiej rośnie na próchniczych i wilgotnych glebach położonych w pobliżu wybrzeży morskich. Roślina kwitnie przez cały rok, a owoce wydaje przez 40 lat zaczynając w 2-5 roku uprawy.

Pieprz czarny nadaje potrawom charakterystycznego, palącego smaku. Dodawany jest do sosów, przetworów, zup, sałatek, a nawet deserów. W sprzedaży znajdziemy pieprz czarny ziarnisty i pieprz czarny mielony. Jest raczej tanią przyprawa ‒ pieprz czarny ziarnisty kosztuje ok. 86,50 zł za 1 kg, a pieprz czarny mielony ok. 91 zł za 1 kg. Standardowe opakowanie 20g to koszt ok. 1,70-1,90 zł.

Czy pieprz jest zdrowy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy pieprz jest zdrowy? Źródło: Wiem, co jem 

Pieprz czarny – wartość odżywcza w 100 g

  • wartość energetyczna: 251 kcal,
  • tłuszcz: 3,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,7 g),
  • węglowodany: 64 g (w tym cukry: 0,6 g),
  • błonnik: 25 g,
  • białko: 10 g.

Właściwości zdrowotne pieprzu czarnego

Pieprz czarny wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i selen. Dostarcza cennych antyoksydantów, przez co zwalcza szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się. Wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Pieprz czarny na odchudzanie

Pieprz czarny poleca się na odchudzanie, gdyż intensyfikuje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, przyspiesza przemianę materii i podziały komórek tłuszczu. Odchudzające właściwości pieprz czarny zawdzięcza zawartości piperyny ‒ organicznego związku chemicznego należącego do alkaloidów, który występuje we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna pobudza krążenie krwi, powoduje wzrost temperatury ciała i przyspiesza metabolizm. Blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu. Wykazuje także działanie antydepresyjne.

Odchudzające działanie ma też woda z czarnym pieprzem. Przygotowuje się ją, mieszając 2 łyżki zmielonego czarnego pieprzu z 500 ml wody. Miksturę podgrzewa się, a kiedy zaczną uwalniać się z niej małe pęcherzyki powietrza, dodaje się szczyptę soli. Po doprowadzeniu do wrzenia wodę należy przecedzić. Spożywa się lekko ostudzoną. Zalecane dzienne spożycie wynosi 500 ml dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

Olejek z pieprzu czarnego

Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych w pieprzu czarnym, produkuje się z niego olejki wykorzystywane powszechnie do:

  • aromatyzacji pomieszczeń (3-6 kropel olejku dodaje się do 2 łyżek wody i umieszcza w specjalnym ceramicznym kominku na olejki),
  • masażu (3-5 kropel olejku łączy się z 10 ml oleju bazowego, np. oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub oleju ze słodkich migdałów),
  • aromateraupetycznych kąpieli (5-10 kropli olejku wlewa się do wanny napełnionej w 1/3 wodą o temperaturze 36-38ᵒC),
  • sauny (5 kropli olejku na 1 l wody).

Olejek z pieprzu otrzymywany jest w procesie destylacji niedojrzałych i wysuszonych owoców z parą wodną. Olejek z pieprzu czarnego wykazuje działanie moczopędne, rozgrzewające, stymulujące, pobudzające i podniecające, przez co uważa się go za afrodyzjak. Polecany jest do łagodzenia dolegliwości towarzyszących przeziębieniu i grypie. Wskazany jest przy bólach mięśniowych, artretyzmie, reumatyzmie i bólach głowy. Zmniejsza oziębłość płciową, zwalcza wzdęcia i gazy, kolki jelitowe. Za opakowanie 100 ml naturalnego olejku eterycznego z pieprzu czarnego zapłacimy ok. 190 zł. Produkt należy przechowywać w chłodnym i nienasłonecznionym miejscu, w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce.

Mimo licznych zalet olejek z pieprzu czarnego nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, małe dzieci oraz osoby wykazujące nadwrażliwość na jego składniki. Nie należy go stosować wewnętrznie i zawsze należy chronić oczy przed kontaktem z olejkiem. Produkt ten dobrze komponuje się z olejkiem: goździkowym, bergamotkowym, szałwiowym, grejpfrutowym, mandarynkowym, olejkiem z drzewa sandałowego, kolendry czy kopru włoskiego.

Opublikowano: 14.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej