Pieczenie gardła - jakie są domowe sposoby leczenia?

seb_ra/getty images

Ból i pieczenie gardła zna każdy. Nieprzyjemne i uciążliwe objawy towarzyszą początkom wielu chorób wirusowych. Zazwyczaj jednak zwiastują infekcje górnych dróg oddechowych. Objawy często się nasilają, utrudniając nawet połykanie śliny. Jakie są domowe sposoby na pieczenie gardła?

Ból i pieczenie krtani to nieprzyjemny objaw, który zwykle zwiastuje rozwijającą się infekcję. Towarzyszy wielu chorobom i z dnia na dzień może nasilać się coraz bardziej. Najczęściej pieczenie gardła jest powodowane przez bakterie. W niektórych przypadkach, szczególnie wtedy, kiedy dolegliwości utrzymują się dłuższy czas, mogą być objawem refluksu żołądkowo-przełykowego.

Zobacz także:

Pieczenie gardła i języka a infekcje

Infekcje wirusowe i bakteryjne to najczęstsze przyczyny pieczenia gardła, krtani i języka. Dodatkowo towarzyszą im trudności podczas przełykania śliny, zaczerwienienie migdałków i tylnej ściany gardła. Z czasem dochodzą też napady kaszlu. Rozpoznanie infekcji następuje po obserwacji przez lekarza m.in. migdałków. Pokryte białym nalotem migdałki świadczą o obecności bakterii grzybiczych i konieczności sięgnięcia po antybiotyk. Wirusowe pieczenie w gardle i krtani leczone jest natomiast objawowo, przez podanie leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych. W skrajnych przypadkach, kiedy mamy do czynienia ze stale nawracającą infekcją gardła, lekarz może zalecić usunięcie migdałków.

Domowe sposoby na pieczenie gardła

W łagodzeniu objawów pieczenia gardła najważniejsza jest prawidłowa higiena jamy ustnej i odstawienie używek (papierosów, bardzo mocnej kawy). Skutecznym domowym sposobem na pieczenie w gardle są inhalacje parowe. Pomocne będą napary z rumianku, kory dębu lub szałwii, które działają antybakteryjnie i antyseptycznie. W ostrych stanach zaleca się dostępny bez recepty olejek eukaliptusowy, nawilżający gardło i przynoszący ulgę w przypadku podrażnień. Warto również przygotować ciepłe mleko z miodem, które zadziała regenerująco. Należy jednak pamiętać o tym, że miodu nie należy dodawać do gorącego mleka, gdyż wysoka temperatura napoju niszczy jego prozdrowotne właściwości. Ulgę w pieczeniu gardła przyniosą również chłodne okłady na szyję. Należy pamiętać o nawadnianiu organizmu, by nie dopuścić do wysuszania śluzówki gardła. W tym celu odpowiednie będą herbaty ziołowe lub woda. Nie warto sięgać po słodkie soki lub napoje typu cola. Bardzo dobrym sposobem na pieczenie gardła i krtani jest nawilżanie powietrza w pokoju. Ma to kluczowe znaczenie szczególnie w nocy. Z pomocą przyjdą również elektryczne nawilżacze powietrza. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, z nawilżaniem powietrza doskonale poradzą sobie mokre ręczniki rozwieszone np. na grzejniku lub też misa z wodą postawiona obok łóżka. Skuteczne w łagodzeniu objawów będą także samodzielnie przygotowane płukanki, np. z mięty pieprzowej, która odkaża, a jednocześnie przynosi ukojenie. Płukanie gardła solą morską co prawda pomaga niszczyć bakterie i działa antybakteryjnie, ale może doprowadzić do podrażnienia błon śluzowych i zaognić objawy pieczenia.

Pieczenie gardła i krtani a refluks

Charakterystyczne pieczenie gardła po jedzeniu może być objawem refluksu żołądkowo-przełykowego. To schorzenie, polegające na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku, który podrażniany jest kwasem żołądkowym. Towarzyszące temu podrażnienie bardzo podobne jest do pieczenia gardła po wymiotach. Dodatkowo choroba objawia się:

  • zgagą,
  • częstym odbijaniem się,
  • chrypką, pojawiającą się szczególnie po jedzeniu,
  • suchym napadowym kaszlem,
  • kłującym bólem w klatce piersiowej,
  • świszczącym oddechem,
  • nudnościami.

Pojawiające się objawy powinny skłonić chorego do konsultacji u lekarza. Na rozwój refluksu szczególnie narażone są osoby: otyłe, spożywające duże ilości mocnej kawy, palące papierosy i często sięgające po alkohol, jedzące duże ilości czekolady. Dodatkowo, choroba może również towarzyszyć chorym na cukrzycę. Leczenie refluksu polega przede wszystkim na zmianie trybu życia i wyeliminowaniu szkodliwych nawyków. Osoby, które piją kawę i nie chcą z niej zrezygnować, powinny zmniejszyć intensywność spożywanego napoju i pilnować tego, by nigdy nie sięgać po nią na pusty żołądek. W zaawansowanych przypadkach choroby lekarz może dodatkowo zalecić leczenie farmakologiczne. Kluczowa w leczeniu refluksu jest również pora posiłków. Ostatni powinien być jedzony nie później niż 3 godziny przed snem. Nie należy również sięgać na noc po produkty ciężkostrawne i mocno przyprawione.

Pieczenie gardła a alergia

Pieczenie gardła i krtani może być również objawem alergii. Pojawia się bardzo nagle i stopniowo się nasila. Stan ten niezwłocznie powinien być skonsultowany z lekarzem. Szczególnie niebezpieczna jest sytuacja, kiedy pieczeniu towarzyszy nagle pojawiający się obrzęk gardła. Dodatkowo mogą pojawić się następujące objawy:

Zobacz film: Naturalne sposoby na ból gardła

źródło: x-news

Bibliografia:

1. Jan Bożydar Latkowski, Jerzy Olszewski: Ucho, nos, gardło i krtań. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007.

Data aktualizacji: 10.01.2021,
Opublikowano: 10.01.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej