Pasternak – właściwości lecznicze i zastosowanie w sztuce kulinarnej

Fot. jerrydeutsch / Getty Images

Pasternak to wartościowy, niskokaloryczny składnik diety, który pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczająco. Zmniejsza wypadanie włosów i intensyfikuje produkcję melaniny.

Pasternak to roślina znana przede wszystkim z zastosowania w sztuce kulinarnej. Jadalną częścią jest korzeń, który do złudzenia przypomina pietruszkę. Wykorzystuje się go do surówek, sałatek, zup. Sporządza się z niego purée i chipsy. Pasternak używany jest również przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Wykazuje pozytywne działanie na układ krążenia i pokarmowy oraz skórę i włosy.

Co to jest pasternak?

Pasternak zwyczajny (z łac. Pastinaca sativa L.) to gatunek dwuletniej rośliny, zaliczany do rodzaju pasternak i rodziny selerowatych. Pierwotnie występował na terenie Europy i zachodniej Azji. Z czasem rozprzestrzenił się do Ameryki Południowej, Australii, Kanady, Nowej Zelandii. Dziko rosnący spotyka się przeważnie w obszarze nizinnym, na wilgotnych terenach. Jego uprawa w ostatnim czasie staje się coraz popularniejsza.

Pasternak a pietruszka

Pasternak i pietruszka są często ze sobą mylone ze względu na podobny wygląd. Jednak korzenie pasternaku są większe od korzeni pietruszki. Jego liście są również większe, mniej pierzaste, jaśniejsze, pokryte od spodu włoskami. W miejscu wyrastania naci roślina ma kuliste wgłębienie z ciemną otoczką. Różnica między tymi warzywami wyczuwalna jest zwłaszcza w smaku. Pasternak jest słodszy i delikatniejszy od pietruszki.

Pasternak i jego cenne właściwości prozdrowotne

Pasternak ma cenne właściwości prozdrowotne. Surowiec zielarski to korzeń pasternaku (z łac. Radix Pastinacae) i rzadziej owoc (z łac. Fructus Pastinacae). Pasternak stanowi doskonałe źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, a zwłaszcza potasu, żelaza, wapnia, magnezu, oraz witamin – A, z grupy B i C (100 g pasternaku zaspokaja 1/3 jej dziennego zapotrzebowania). Pasternak to roślina usprawniająca pracę jelit i zdolna do regulowania metabolizmu. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i jest niskokaloryczna (100 g dostarcza około 75 kcal). Stąd też jej spożywanie wskazane jest osobom stosującym dietę redukcyjną. Dodatkowo spora zawartość błonnika sprawia, że pasternak szybko zapewnia sytość.

Pasternak zapobiega kamicy nerkowej. Działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Pomaga oczyścić nerki i drogi moczowe z zalegających w nich złogów. Ze względu na zawartość potasu reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi. Zauważono także, że rozszerza naczynia krwionośne, co wpływa korzystnie na pracę układu krążenia. Pasternak ma zastosowanie w łagodzeniu bolesnych miesiączek i dolegliwości żołądkowych, ze względu na właściwości rozkurczające. Obecna w nim witamina C podnosi ogólną odporność organizmu, wspomaga leczenie przeziębienia i grypy.

Pasternak znalazł zastosowanie w kosmetyce. Najczęściej spotyka się go jako składnik kremów regenerujących naskórek i preparatów na porost włosów. Poprawia ukrwienie skóry głowy, wzmacnia i zagęszcza włosy. Obecne w pasternaku bergapten i ksantotoksyna intensyfikują wytwarzanie zawartego w skórze barwnika – melaniny, a tym samym pobudzają jej repigmentację. W związku z tym pasternak używany jest do leczenia łuszczycy, bielactwa, łysienia plackowatego.

Czy pasternak stosuje się w kuchni?

Pasternak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z całej rośliny wykorzystuje się korzeń. Obecny jest on w wielu przepisach kulinarnych. To częsty składnik surówek, gulaszu czy potrawki. Karmelizowany można podawać jako deser, a ze startych korzeni wykonać placki na wzór ziemniaczanych. Pasternak dodaje się do rosołu i przygotowuje jako zupę krem. Jednak jedną z najczęściej spotykanych propozycji jest surówka, którą robi się z: 30 dag pasternaku, jabłka, 1/2 szklanki śmietany, 5 dag chrzanu, soli i cukru. Pasternak, chrzan i jabłko obiera się ze skórki, myje i ściera na tarce. Dodaje się śmietanę i przyprawy. Powyższy przepis to porcje dla 4 osób.

Purée z pasternaku to kolejna ciekawa propozycja. Do jego przygotowania konieczne są: kilogram pasternaku, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Pasternak obiera się ze skórki, kroi, zalewa niewielką ilością wody, soli i gotuje do czasu, aż zmięknie. Następnie wodę odlewa się, warzywo przeciera przez sito, doprawia przyprawami, dodaje śmietanę i masło. Powyższy przepis to porcje dla 3 osób. Innym pomysłem są chipsy z pasternaku. To doskonała alternatywa dla wielu kalorycznych przekąsek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i krótkotrwałe. Oto przepis na porcję dla 4 osób. Niezbędne składniki: 3 korzenie pasternaku, ¼ szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli. Pasternak obiera się ze skórki, kroi w cienkie plasterki i wkłada do miski. Dodaje się przyprawy i oliwę z oliwek, po czym dokładnie miesza, by pokryć nimi pokrojone warzywo. Następnie całość umieszcza się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika. Pasternak piecze się przez około 20 minut w temperaturze 200℃.

Z filmu dowiecie się, czy sposób uprawy wpływa na jakość warzyw:

Zobacz film: Czy sposób uprawy ma wpływ na wartość odżywczą warzyw? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 14.02.2019,
Opublikowano: 14.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej