Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. Możliwa obecność bakterii Listeria monocytogenes

Fot. alle12 / Getty Images

W produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed spożywaniem produktu, gdyż może to być niebezpieczne dla zdrowia. 

W produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 i terminie przydatności do spożycia 15 lipca 2018 r. wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożywanie kiełbasy, zwłaszcza na surowo, bez obróbki termicznej, może grozić zachorowaniem na listeriozę. Choroba jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży, niemowląt oraz osób o obniżonej odporności.

Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Zakłady Mięsne wycofują produkt ze sprzedaży pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zakupioną kiełbasę należy zwracać do sklepów czy punktów, gdzie została kupiona oraz kontaktować się z firmą pod podanym w oświadczeniu numerem telefonu: +24 267 46 00. 

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Partia kiełbasy wycofana ze sprzedaży. "Potencjalne zagrożenie dla zdrowia"

Na filmie poniżej znajdziecie wskazówki, jak uniknąć zarażenia się bakterią Salmonelli: 

Zobacz film: Jak uniknąć Salmonelli? Źródło: Wiem, co jem

Listerioza 

Listerioza to choroba wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie te występują najczęściej w mięsie czy w mleku (ich obecność wynika z zarażenia się Listerią przez zwierzęta, od których produkty pochodzą. Co ciekawe zwierzęta zakażenie przechodzą zwykle bezobjawowo). Bakterie znajdują się także na owocach czy warzywach, dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie przed spożyciem.

Źródła zakażenia listeriozą:

  • produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
  • nieumyte owoce i warzywa;
  • surowe mięso;
  • surowe ryby;
  • owoce morza;
  • gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej.

Objawy listeriozy

Objawy choroby są zróżnicowane – od grypopodobnych po rozsiane, ogólnoustrojowe zakażenie. Co ważne, choroba nie rozwija się zazwyczaj u osób zdrowych. Na listeriozę narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami odporności i przewlekłymi chorobami oraz noworodki.

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy, mogą pojawić się objawy grypopodobne, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, jak biegunka, które trwają maksymalnie 3 dni. Natomiast u osób z grupy ryzyka objawy są o wiele bardziej nasilone. Może dojść nawet do zaburzeń równowagi, światłowstrętu, objawów z ośrodkowego układu nerwowego (np. objawy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych).

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet ciężarnych: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Opublikowano: 03.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Anomi 20.09.2020r.

Żeby zdrowe prosięta nie zakopywali w ziemi bo w karmię nie ma mięsa

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej