Pandemia zwiększy problem otyłości u dzieci? Ekspert: „Kwarantanna nie powinna mieć wpływu na zmianę nawyków żywieniowych”

Jennifer A Smith/getty images

Coraz częściej mówi się o tym, że trwająca obecnie kwarantanna może zwiększyć problem otyłości wśród dzieci. Dlaczego? Winny jest brak ruchu i podjadanie niezdrowych przekąsek w ramach rekompensaty siedzenia w domu. Jak temu zapobiec? O radę poprosiliśmy dietetyk Annę Radowicką.

Przez pandemię ryzyko otyłości wśród dzieci wzrasta?

Szkoły i przedszkola są od miesiąca zamknięte, tym samym nie ma lekcji w-f, dzieci przestały też chodzić na dodatkowe zajęcia ruchowe. Kwarantanna sprzyja siedzącemu trybowi życia. Dzieciaki częściej sięgają po przekąski, które traktują jako rekompensatę za przymusowe siedzenie w domu lub po prostu z nudy. Rodzie, zajęci swoimi obowiązkami zawodowymi, które również muszą wykonywać w domu, przyzwalają dzieciom na tzw. „śmieciowe jedzenie”. Zamiast ugotować zdrowy obiad, karmią dzieci garmażeryjnymi produktami czy odmrożoną pizzą. Niestety taka długotrwała postawa może przyczynić się do nadwagi i otyłość wśród dzieci. Jak temu zaradzić?

Kwestia nawyków żywieniowych

Zdaniem dietetyczki Anny Radowickiej wszystko zależy od tego, jakie nawyki żywieniowe panują w domu. Odżywianie się rodziny w czasie kwarantanny powinno wyglądać tak samo, jak przed 16 marca, kiedy wprowadzono obowiązujące restrykcje.

Kwarantanna nie powinna mieć wpływu na zmianę nawyków żywieniowych. Jeśli do tej pory w domu rodzinnym były warzywa, pełnoziarniste produkty, a do picia woda, a nie soki czy napoje gazowane, to absolutnie przyrost dodatkowych kilogramów nie nastąpi. Jest to kwestia diety, dobrze zbilansowanej dostosowanej do masy ciała dziecka, wieku, wzrostu aktywności fizycznej lub jej braku. Nawyki żywieniowe kształtujemy od początku rozszerzania diety i są one zależne od rodziców, którzy mają na nie największy wpływ

-mówi dietetyk, Anna Radowicka.

Zobacz też: Jak obliczyć BMI dla dzieci i dlaczego jest to ważne?

Jak dodała nasza ekspertka, te dzieci, które dotychczas odżywiały się niezdrowo, w czasie kwarantanny będą odżywiały jeszcze gorzej. Niestety jest to wina rodziców, którzy wpoili swoim pociechom właśnie takie nawyki żywieniowe.

Mam na myśli dzieci spożywające w swojej diecie: chipsy, kabanosy, pasztety, słodycze, żywność typu fast food, garmażeryjne produkty, podroby oraz pijące napoje gazowane. To jest grupa dzieci, która wyniosła z domu takie nawyki i one na kwarantannie się niestety wzmocnią

-tłumaczy Anna Radowicka.

Zobacz też: Jak powinna wyglądać dieta dziecka? Wszystkiego o karmieniu dzieci dowiecie się z nowego sezonu 36,6°C!

Zamiast lekcji w-fu tor przeszkód z klocków

Brak ruchu w obecnej sytuacji to zdaniem dietetyk dodatkowe obciążenie dla młodego organizmu, zwłaszcza w przypadku dzieci, które posiadają gen otyłości.

Dla nich to znacznie trudniejsza sytuacja, bo choć dieta byłaby bardzo zdrowa i dobrze zbilansowana, to ruch w tym przypadku jest obowiązkowy

- wyjaśnia Anna Radowicka.

Zobacz też: Otyłych dzieci przybywa. Dlaczego nasze dzieciaki tyją tak szybko?

Dorośli, którzy przed pandemią regularnie chodzili na siłownię, obecnie ćwiczą w domach, wykorzystując do tego aplikacje, płyty z ćwiczeniami. Za ich przykładem powinny pójść dzieci. Wspólnie wykonany trening może być świetną zabawą. To również pomysł na wspólne, aktywne spędzenie czasu. Co jeżeli nie trening? Możliwości jest naprawdę wiele.

Można ułożyć tor przeszkód z klocków czy pustych butelek po wodzie i skakać na jeden nodze. Zrobić przysiady, kto więcej. Liczą się tylko i aż chęci. To rodzice są ogniwem, które powinno motywować ich pociechy do takich działań

- mówi dietetyk.

Problemy ze zdrowiem

Obecna sytuacja może przyczynić się do nadwagi i otyłość wśród dzieci, ale nie tylko. Jak tłumaczy Anna Radowicka, spożycie niezdrowej żywności wiąże się z wieloma innymi chorobami m.in. może pojawić się nadciśnienie u dzieci, stan przed cukrzycowy, zaburzenia hormonalne, zaburzenie równowagi sodowo-potasowej, problemy z układem trawiennym, a przede wszystkim może pojawić się zmniejszona odporność ze względu na brak odpowiednich witamin i składników mineralnych.

Dzieci, które zaczynają przybierać na masie ciała powinny szczególnie zadbać o nawodnienie, pić wodę 1,5 litra przez cały dzień. Jeść regularnie co 3-4 godziny, nie podjadać, jeść śniadanie do godziny od momentu przebudzenia się, zjeść kolacje dwie godz. przed pójściem spać. Nie pić pomiędzy posiłkami napojów gazowanych ani soków. Dlatego okres kwarantanny powinien być dobrym momentem na zmiany wśród rodzin, które niezdrowo jedzą, a obecna sytuacja powinna im dać wiele domyślenia. Zdrowa dieta to nie droga dieta

- podsumowuje ekspertka.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Zobacz film: Anna Radowicka w studiu Dzień Dobry TVN o tym, jak unikać podjadania.

źródło: x-news


Data aktualizacji: 14.04.2020,
Opublikowano: 13.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej