Opieńka miodowa - czy jest jadalna? Jak wygląda ten grzyb?

Fot. artenex / Getty Images

Opieńka miodowa jest bardzo popularnym w Polsce grzybem o pasożytniczych właściwościach - bardzo często jest powodem obumierania drzew. Zbierać ją można od września do listopada. Ma charakterystyczny smak. 

Inne nazwy opieńki miodowej to opieńka brzozowa, bedłka opieńka, bedłka opieńka brzozowa, opieniek, pierścianka, podpieniek, podpieńka. Jest ona bardzo popularnym w Polsce grzybem, który najczęściej rośnie na pniach i korzeniach różnych gatunków drzew liściastych, rzadziej iglastych. 

Opieńka miodowa występuje nie tylko w lasach, ale i w ogrodach czy parkach. Grzyb ten ma pasożytnicze właściwości - atakuje drzewa i wywołuje u nich chorobę o nazwie opieńkowa zgnilizna korzeni prowadzącą do obumarcia drzewa i powodującą białą zgniliznę drewna. 

Polecamy: Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety?

Opieńka jest grzybem jadalnym, jednak dopiero po obróbce termicznej. W stanie surowym lub niedogotowanym opieńka miodowa może być trująca - przed przygotowywaniem potrawy z opieńki miodowej należy najpierw gotować grzyby przez około 5 minut i odlać wywar, po czym dopiero poddaje się ją dalszej obróbce. 

Co istotne - należy unikać oparów podczas obgotowywania, gdyż mogą powodować ból głowy i problemy z koncentracją.

Z filmu dowiecie się, które grzyby są lekkostrawne:

Zobacz film: Które grzyby są lekkostrawne? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Opieńka miodowa - wygląd

Kapelusz opieńki miodowej ma średnicę od 3 do 13 cm, początkowo jest półkolisty i wypukły, u starszych osobników spłaszczony. Młode grzyby są miodowożółte, starsze - oliwkowobrązowe. Kapelusz opieńki często jest pokryty drobnymi czerwonobrązowymi, brązowymi lub czarniawymi łuseczkami, z kolei u starszych grzybów mogą one zanikać. 

Blaszki są w kolorze od białego do żółtego z brązowymi plamami, zaś trzon grzyba ma wysokość do 18 cm, jest stosunkowo wąski do 2,5 cm. Kolor trzonu jest przeważnie miodowobrązowy, u szczytu nieco bledszy. 

Miąższ opieńki miodowej jest biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu, u młodych okazów jest miękki i mięsisty, u starszych łykowaty. Zapach grzyba i jego smak można porównać do sera Camembert. 

Opieńki miodowe występują gromadnie, po kilkanaście sztuk.

Opieńka miodowa - z czym można pomylić?

Opieńka miodowa może być pomylona z trującą maślanką wiązkową lub niejadalnym grzybem - łuskwiakiem nastroszonym. Maślankę od opieńki odróżnia żółty kolor miąższu, gorzki w smaku i kwaśny w zapachu. wiązkową rozpoznać można po miąższu, który ma żółty kolor, bardzo Łuskwiak nastroszony również odróżnia się żółtym miąższem o zapachu rzodkiewki. 

Polecamy: Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?

Data aktualizacji: 06.10.2019,
Opublikowano: 04.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej