Olej z awokado – zastosowanie w kuchni, leczeniu i kosmetyce

Fot: fotolia.com

Olej z awokado wyróżnia się świetnymi właściwościami zdrowotnymi. Można go wykorzystywać w medycynie, kulinariach oraz w zabiegach kosmetycznych. Pomaga w utrzymaniu odporności organizmu, sprawdza się także jako wsparcie leczenia licznych chorób, w tym schorzeń układu krążenia.

Awokado to owoc pestkowy pochodzący z tropikalnych lasów Ameryki Środkowej. Olej otrzymuje się w wyniku tłoczenia. Jest znakomitym źródłem minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu swoimi właściwościami zachwyca głównie miłośników gotowania – staje się coraz popularniejszą alternatywą dla oliwy z oliwek, jednak znajduje również uznanie w kosmetyce i medycynie.

Olej z awokado: właściwości

Olej z awokado wyróżnia się nie tylko znakomitymi właściwościami smakowymi, ale świetnie wpływa również na zdrowie. Przede wszystkim pobudza do działania układ odpornościowy, więc jego regularne wykorzystywanie może uchronić przed wieloma infekcjami oraz zakażeniami. Bardzo dobrze wpływa również na pracę serca oraz układu krążenia – obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę mięśnia sercowego. Duża zawartość potasu wspiera z kolei przekaźnictwo komórkowe. Olej z awokado zawiera pełen przekrój witamin – witaminy z grupy B stabilizują pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój, koncentrację i zwiększają potencjał intelektualny. Witamina E zapewnia piękny i zdrowy wygląd skóry, sprzyja leczeniu chorób dermatologicznych oraz hamuje procesy starzenia. Witamina D przyspiesza z kolei odchudzanie, dba także o właściwy stan kości i układu krążenia, w wielu przypadkach przeciwdziała nowotworom. Oprócz tego olej z awokado zawiera witaminy A, E, H, K, PP, a także niezwykle cenny skwalen, magnes, potas, krzem oraz fosfor. Dzięki temu jego spożywanie zapewnia piękny wygląd oraz harmonijną pracę całego organizmu.

Zawarta w oleju z awokado luteina to silny antyoksydant, który zapobiega rozwojowi chorób oczu. Niestety, nie produkuje jej organizm, więc w całości musi być dostarczana z pożywieniem. Jej optymalny poziom znacznie redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy oraz pozytywnie wpływa na widzenie oraz chroni oczy.

Olej z awokado: zastosowanie

Podstawowym zastosowaniem oleju z awokado są kulinaria. W przeciwieństwie do większości olejów, wyróżnia się on wyraźnym smakiem z orzechowymi nutami. Świetnie sprawdza się w zastępstwie oleju rzepakowego oraz oliwy z oliwek podczas obróbki potraw. Smażyć nie należy jednak nierafinowanego oleju z awokado tłoczonego na zimno, ponieważ traci swoje unikalne właściwości. Bardzo dobrze będzie jednak smakował na surowo – można z niego tworzyć lekkie sosy oraz dressingi.

Równie chętnie olej z awokado wykorzystuje się w kosmetyce. Zastępuje balsamy do skóry – znakomicie ją nawilża, dodaje sprężystości, sprzyja również łagodzeniu różnych zmian dermatologicznych. Jest świetnym lekarstwem na oparzenia, w tym oparzenia słoneczne. Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji włosów – zwłaszcza, jeżeli są zniszczone zabiegami fryzjerskimi. W odpowiedni sposób je odżywia oraz regeneruje, przeciwdziała ich wypadaniu, wpływa na stan cebulek. Olej z awokado wykorzystuje się również w medycynie. W niektórych krajach jest oficjalnie uznawany za lek na artretyzm i bóle reumatyczne. Można wykorzystywać go jako alternatywę dla olejków do masażu.

Olej z awokado świetnie sprawdza się również w leczeniu schorzeń stawów. Daje ulgę osobom dotkniętym chorobami zwyrodnieniowymi, rozluźnia, poprawia stan chrząstki stawowej oraz łagodzi stany zapalne. Jest szczególnie polecany w przypadku problemów z kolanami i biodrami. Regularne wykorzystywanie oleju z awokado wpływa również na stan dziąseł i przyzębia, zmniejsza ryzyko utraty uzębienia, niszczy czynniki, które najczęściej doprowadzają do powstawania zmian zapalnych. Zawarte w nim białka znacznie przyspieszają gojenie się skóry i ran. Olej z awokado tłoczony na zimno znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków. Wykorzystuje się go w balsamach do ciała, mydłach, maseczkach, odżywkach oraz w szamponach.

Olejek z awokado na twarz

Olejek z awokado wyróżnia się właściwościami nawilżającymi, odpowiednio odżywia i wygładza skórę. Na szczególną uwagę zasługuje działanie anti-aging (przeciw starzeniu się). Olejek z awokado niszczy wolne rodniki, dzięki czemu hamuje naturalne procesy starzenia, pozytywnie wpływa również na pracę mitochondriów w komórkach, w związku z czym produkują one więcej energii. Właściwości przeciwzapalne znakomicie sprawdzają się z kolei w przypadku problemów z trądzikiem – olejek może stać się świetnym i efektywnym uzupełnieniem terapii, dodatkowo zadba o prawidłowy stan naskórka. Służy także jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, który blokuje przedostawanie się szkodliwego promieniowania i w odpowiedni sposób chroni skórę. Na jej powierzchni powstaje specjalna bariera ochronna, która zapobiega powstawaniu przebarwień, matowieniu i szkodliwym procesom, zachodzącym w komórkach skóry bezpośrednio po ekspozycji na słońce.

Zobacz film: Co wiesz o oleju rzepakowym? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 25.07.2021,
Opublikowano: 26.07.2021 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

piter57 12.08.2021r.

brak informacji co jest materiałem do tłocznia ? pestka czy miąższ?

nika 21.11.2018r.

Brakuje mi informacji o kwasach OMEGA zawartych w tym oleju - są bardzo istotne, NIETYPOWE np Omega 9)

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej