GIS ostrzega: wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym. Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu

Burcu Atalay Tankut GettyImages

Kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryła obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu "Łosoś wędzony na zimno sałatkowy", 200 g, sprzedawanego w sieci sklepów Intermarche.

Dyrekcja sklepów Intermarche podała, że "spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą". W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Decyzja dotyczy produktu: Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g, z datą spożycia do 4 października tego roku. Numer partii: 0909/1. Producentem jest spółka Almar z Gdyni.

Wycofany produkt należy niezwłocznie zwrócić do sklepu, w którym został on zakupiony - podkreśliła dyrekcja sklepów Intermarche. Sieć liczy ponad 200 sklepów w całej Polsce.

Zapewniono, że po okazaniu dowodu zakupu klienci otrzymają zwrot pieniędzy za produkt. Dyrekcja zaapelowała, by nie wyrzucać produktu we własnym zakresie.

Bakterie Listeria w łososiu - GIS ostrzega

Ostrzeżenie publiczne w tej sprawie opublikował na swojej stronie również Główny Inspektorat Sanitarny. GIS podał, że "w wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g [jednostek tworzących kolonię/gram] w jednej próbce".

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gdyni nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu powyższej informacji wszczął postępowanie kontrolne względem zakładu oraz objął nadzorem proces wycofania produktu z rynku, który wdrożył producent

- dodano.

Jak czytamy w komunikacie, trwa dalsze postępowanie wyjaśniające.

Co to jest listerioza i jak się objawia?

Objawy zakażenia listerią pojawiają się szybko, nawet jeden dzień po spożyciu skażonego pokarmu. To, jak będą silne, zależy w dużej mierze od stanu odporności danej osoby.

U osób z prawidłową odpornością listerioza ma najczęściej przebieg bezobjawowy lub objawy mają niewielkie nasilenie. Główne symptomy listeriozy to:

  • gorączka z towarzyszącymi dreszczami,
  • objawy grypopodobne, np. bóle mięśniowe,
  • biegunka.

U osób z zaburzeniami odporności, u dzieci i u osób starszych powyższe objawy są bardziej nasilone. Mogą pojawić się dodatkowo: 

  • zaburzenia równowagi,
  • przeczulica,
  • światłowstręt.

Kobiety w ciąży w pierwszej kolejności zgłaszają objawy grypopodobne. Jeśli kobieta ciężarna jest okazem zdrowia, czuje się bardzo dobrze, to choroba może rozwijać się u niej skąpo lub bezobjawowo.

Jeśli zakażenie objęło ośrodkowy układ nerwowy, pojawiają się objawy typowe dla zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, na przykład sztywność karku, czyli brak możliwości przygięcia głowy do klatki piersiowej w pozycji leżącej na plecach.

Jedyną metodą leczenia listeriozy jest antybiotykoterapia.

Źródło: GIS

Data aktualizacji: 01.10.2020,
Opublikowano: 01.10.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej