#ObiadNaZdrowie: zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad

Getty Images/ archiwum prywatne

Zupa to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i łatwa do odgrzania. Poszukujesz prostego, niebanalnego i zdrowego przepisu na tę potrawę? Rzuć tylko okiem na propozycję naszego dietetyka – Felicji Szałapskiej.

Zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu

  • Bakłażan - 150 g
  • Bulion warzywny - 300 g
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Marchew - 1 sztuka
  • Ziemniak - 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki
  • Oliwki czarne marynowane - 6 sztuk
  • Pieprz czarny mielony - szczypta
  • Pomidory w puszce - 120 g
  • Przyprawa oregano - szczypta
  • Przyprawa tymianek - szczypta
  • Soczewica nasiona - 2 łyżki
  • Sól - szczypta

Przygotowanie:

Czerwony ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później nagrzej piekarnik do 125 stopni. Potem umyj wszystkie warzywa i pokrój w cienkie plastry. Czosnku nie obieraj z łupinek. Przygotowane składniki ułóż następnie na blasze wyłożonej folią. Dalsze kroki? Wszystko posól i polej cienkim strumieniem oliwy, a następnie obsyp czarnymi oliwkami. Piecz około 45 minut. W tym czasie w niewielkim garnku ugotuj czerwoną soczewicę (rób to do czasu, aż zacznie się rozpadać). Później ją odcedź. Następnie obierz czosnek z łupinek, a upieczone warzywa delikatnie zsuń do dużego garnka. Dodaj do naczynia również soczewicę, pomidory, zioła i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dolej bulionu i zmiksuj całość. Danie podawaj z ryżem.

Zobacz film: Wysiej warzywa już dziś i ciesz się nimi na wiosnę. Łukasz Skop radzi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.03.2020,
Opublikowano: 10.03.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej