Nikiel – jakie posiada właściwości? Gdzie go szukać?

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Nikiel to jeden z mikroelementów, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Związek ten uczestniczy w procesach metabolicznych, a także bierze udział w transporcie krwi. Jakie jeszcze właściwości ma nikiel?

Nikiel w naturalnym środowisku występuje jako metal. Jest bardzo odporny na korozję, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle. Wiele przedmiotów codziennego użytku ma go w swoim składzie lub została z niego wykonana. Warto zaznaczyć, że nikiel może także uczulać.

Nikiel – właściwości

Mimo że organizm człowieka potrzebuje stosunkowo nie dużo tego mikroelementu, to odgrywa ona bardzo ważną funkcję w procesach biochemicznych, a jego brak może doprowadzić do sporych problemów ze zdrowiem.

Nikiel wspomaga działanie flory bakteryjnej w jelitach, a także uczestniczy w procesie przemiany materii (uczestniczy w rozkładzie białek, węglowodanów i tłuszczów). Dodatkowo wpływa na działanie i syntezę enzymów. Jest też niezbędny do prawidłowego natlenienia komórek. Mikroelement ten wspomaga także odporność organizmu.

Nikiel – gdzie go szukać?

Dzienne zapotrzebowanie na nikiel wynosi ok. 0,3 mg. Do najlepszych źródeł tego mikroelementu należą:

  • orzechy, nasiona;
  • fasola, groch, soczewica;
  • nieoczyszczone ziarna zbóż;
  • ryby;
  • sery topione;
  • koncentrat pomidorowy;
  • konserwy;
  • herbata czarna i zielona;
  • piwo, wino;
  • ocet;

Nikiel – zbyt wysokie stężenie niklu w organizmie

Nikiel jest związkiem, który może wywoływać zatrucia. Na szczęście, w ogromnej większości, przypadków nie są one śmiertelne. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą zmiany skórne. Może wywoływać wymioty, łzawienie, ból brzucha. W przypadku osób, które przez długi czas stykają się z niklem w dużych stężeniach mogą wystąpić swędzące wypryski na skórze, pylica płuc, owrzodzenie przegrody nosowej oraz zapalenie spojówek. W niektórych przypadkach kontakt z niklem może przyczynić się do rozwoju nowotworu.

Nikiel jest wydalany wraz z moczem i kałem. Okres półtrwania w ustroju wynosi około 20–34 godzin.

Które mikroelementy wzmacniają odporność? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Mikroelementy na odporność Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Nikiel – niedobór

Mimo że nikiel znajduje się w wielu produktach spożywczych, to jego niedobory się zdarzają. Zbyt małe stężenie tego mikroelementu może przyczynić się do problemów z trawieniem i zaburzyć pracę jelit. Zdarza się niedobór niklu wywołuje zaburzenia akcji serca, anemię, uczucie zmęczenie, a nawet nadpotliwość. Warto jednak podkreślić, że nikiel jest jednym z silniejszych alergenów i może wywoływać reakcję alergiczną.

Nikiel – alergia na nikiel

Nikiel zaliczany jest do jednych z najsilniejszych alergenów. Szacuje się, że alergię na nikiel ma aż 15 proc. populacji. Zdaniem badaczy stanowi najczęstszą przyczyną alergii kontaktowych, a także pokarmowych.

W przypadku alergii kontaktowej na skórze pojawia się wysypka, której może towarzyszyć świąd. Pierwsze objawy pojawiają się najczęściej po 12 godzinach od kontaktu z przedmiotem, który miał w swoim składzie nikiel. Tym samym osoby uczulone powinny unikać kontaktu z przedmiotami, które mają w swoim składzie ten związek.

Alergia pokarmowa na nikiel pojawia się po zjedzeniu produktu, w którym występuje ten związek. Kontakt z alergenem może wywołać kaszel, kichanie, obrzęk gardła, wymioty czy biegunki. W rzadkich przypadkach nikiel wywołuje wstrząs anafilaktyczny. Aby potwierdzić, czy przyczyną problemów jest uczulenie na nikiel konieczne jest wykonanie odpowiednich testów.

Data aktualizacji: 11.10.2019,
Opublikowano: 05.10.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej