Nietolerancja laktozy u niemowląt i dorosłych. Jaką dietę stosować?

Fot: glisic_albina / stock.adobe.com

Nietolerancja laktozy jest spowodowana zaburzeniem wytwarzania, trawienia i wchłaniania laktozy i objawia się przeważnie dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Zdolność organizmu do rozkładania tego węglowodanu w przewodzie pokarmowym rozwija się podczas 30 tygodnia ciąży.

Szacuje się, iż na nietolerancję laktozy cierpi średnio co trzeci Polak. Aby zapobiec uciążliwym dolegliwościom nietolerancji laktozy warto przede wszystkim stosować dietę eliminacyjną, czyli wykluczyć z diety mleko i produkty mleczne niefermentowane. Dietoterapia stanowi nieco większy problem w przypadku nietolerancji laktozy u niemowląt.

Nietolerancja laktozy - co ją powoduje?

Nietolerancja laktozy pojawia się, gdy dochodzi do zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy (nie należy jej mylić ze skazą białkową).

Organizm nie jest w stanie wówczas w sposób prawidłowy rozłożyć cząsteczki laktozy złożonej z galaktozy i glukozy.

Przyczynia się do tego niedobór laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy, który wydzielany jest w ścianie jelita cienkiego.

Zobacz film: Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Źródło: 36,6.

Nietolerancja laktozy może być spowodowana zmianą zachodzącą w obrębie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie laktazy (nietolerancja wrodzona). Może być efektem ubocznym nieleczonej alergii pokarmowej, przebytej infekcji np. zakażenia pasożytniczego przewodu pokarmowego jak lamblioza czy zapalenia przewodu pokarmowego, stanowić objaw towarzyszący chorobom, jak celiakia, mukowiscydoza, choroba Whipple'a, zespół krótkiego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna i martwicze zapalenie jelita lub być skutkiem stosowania niektórych leków czy chemioterapii.

W tych przypadkach mówimy o nabytej czy też wtórnej nietolerancji laktozy, spowodowanej uszkodzeniem błony śluzowej jelita i komórek produkujących enzymy trawienne.

Stan ten może rozwinąć się u przedwcześnie urodzonych dzieci. Zazwyczaj ustępuje, gdy w jelitach wcześniaka rozpoczyna się proces wytwarzania laktazy.

Nietolerancja laktozy u niemowląt - objawy

Nietolerancja laktozy u dzieci objawia się przeważnie dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Typowe objawy to: bóle brzucha, kolka, uczucie przelewania w brzuchu, wzdęcia, gazy, biegunki. Dzieci oddają często luźne, pieniste, kwaśne stolce nazywane stolcami fermentacyjnymi, które mają działanie silnie drażniące dla skóry okolicy odbytu, co skutkuje odparzeniami.

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło: 36,6.

Pojawić się mogą zaburzenia snu. Częste biegunki stanowią przyczynę nadmiernej utraty wody, a razem z nią ważnych składników odżywczych, w wyniku czego dochodzi do niedożywienia, odwodnienia i spadku masy ciała.

Nietolerancja laktozy - objawy u dorosłych

Typowe objawy nietolerancji laktozy u dorosłych to:

  • wzdęcia, odbijanie,
  • cuchnące, wodniste biegunki,
  • mdłości, wymioty,
  • podrażnienie błony śluzowej jelit przez gazy i kwasy tłuszczowe MCT,
  • uczucie przelewania się w jelitach,
  • oddawanie dużej ilości gazów,
  • wzrost ciśnienia osmotycznego w jelitach,
  • napadowe kolkowe bóle brzucha.

Natężenie objawów determinowane jest ilością produkowanej laktazy, przy czym im jest jej mniej, tym stają się one dotkliwsze.

Nietolerancja laktozy przyczynia się do rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego, zapalenia zatok, astmy, egzemy i zaburzeń koncentracji.

Dorośli z nietolerancją laktozy często nie przyswajają wapnia, co może powodować bóle kostno-stawowe, osteoporozę i osłabienie kości.


Zobacz film: Nietolerancja laktozy a alergia na białka mleka. Źródło: Wiem co jem

Jak rozpoznaje się nietolerancję laktozy?

Diagnostyka nietolerancji laktozy opiera się na wykluczeniu innych chorób dających podobne symptomy. Stosuje się badanie endoskopowe i pobiera fragment jelita cienkiego w celu oceny zawartości laktazy. W rozpoznaniu stosuje się także:

  • badanie stolca - na nietolerancję laktozy wskazuje odczyn pH poniżej 5,5; sprawdzana jest także obecność substancji redukujących węglowodany;
  • wodorowy test oddechowy - opiera się na pomiarze stężenia wodoru w wydychanym powietrzu; do badania pobiera się dwie próbki - na czczo i dwie godziny po wypiciu roztworu zawierającego rozpuszczoną laktozę;
  • próba eliminacji i prowokacji pokarmowej - czasowe usunięcie z jadłospisu produktów zawierających laktozę i baczne obserwowanie ustępowania objawów;
  • badanie genetyczne.

Nietolerancja laktozy a dieta

Podstawę przy leczeniu nietolerancji laktozy stanowi dieta eliminacyjna. Przy ustaleniu jadłospisu warto skorzystać z pomocy dietetyka. Mleko matki czy krowie zastępuje się mlekiem modyfikowanym bezlaktozowym lub sojowym.

Usunięcie nabiału z codziennej diety wymaga spożywania produktów zastępczych, które będą źródłem wapnia. Karmiące matki, u których dzieci stwierdzono nietolerancję laktozy, nie muszą rezygnować z nabiału, bo nie wpływa to na zmniejszenie ilości laktozy w pokarmie.

Niektórzy lekarze zalecają spożywanie fermentowanych napojów mlecznych - jogurty naturalne, mleko acidofilne, kefiry, gdyż zawierają bakterie probiotyczne, korzystnie wpływające na mikroflorę i pracę jelit. Dieta powinna być bogata w migdały, orzechy, warzywa zielonolistne (kapusta, szpinak, brukselka), warzywa strączkowe (fasola, groch, soczewica), ryby. Warto wspomagać ją preparatami laktazy.

Zobacz film: Nietolerancja laktozy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 25.04.2018,
Opublikowano: 13.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej