Nietolerancja histaminy - na czym polega? Objawy, badanie i dieta przy nietolerancji histaminy

Fot. xrender / Getty Images

Nietolerancja histaminy najczęściej wywoływana jest wrodzonym niedoborem enzymu - oksydazy diaminowej. Konsekwencją jest nadmiar histaminy w organizmie. Skutecznym sposobem leczenia jest dieta niskohistaminowa, z której wyklucza się m.in. marynowane ryby, owoce morza, peklowane mięsa, szpinak, pomidory, awokado, truskawki.

Nietolerancja histaminy spowodowana jest nieprawidłowościami enzymatycznymi. Objawami jej towarzyszącymi są np. migreny, bóle brzucha, wysypki skórne. Leczenie nietolerancji histaminy opiera się modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia i wdrożeniu diety niskohistaminowej.

Nietolerancja histaminy - czym jest? Przyczyny

Nietolerancja histaminy jest zaburzeniem enzymatycznym. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem histaminy w organizmie, która wywołuje objawy przypominające alergię. Podstawową różnicą między alergią a nietolerancją jest fakt, że przy alergii zawsze zaangażowany jest układ immunologiczny. Histamina jest związkiem chemicznym produkowanym przez organizm oraz dostarczanym wraz z pożywieniem. Najczęstszą przyczyną nietolerancji histaminy jest wrodzony niedobór lub całkowity brak enzymu - oksydazy diaminowej (DAO), która odpowiada za rozkładanie w jelitach histaminy pochodzącej z pożywienia. Konsekwencją jest podwyższony poziom tego związku we krwi. Nietolerancja histaminy może być również zaburzeniem nabytym, gdyż istnieją pewne czynniki prowadzące do nieprawidłowego rozkładu histaminy i zmniejszonej aktywności enzymu DAO. Zalicza się do nich: choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), wirusowe zapalenie wątroby, nowotwory okrężnicy i odbytnicy, stosowanie niektórych leków, niedobory witamin i minerałów (np. witaminy B6, cynku, miedzi).

Czym jest i jakie funkcje pełni układ immunologiczny odpowiedz znajdziecie w filmie: 

Zobacz film: Budowa i funkcje układu immunologicznego. Źródło: 36,6

Nietolerancja histaminy - objawy

Niedobór lub brak enzymu DAO powoduje, że histamina dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem nie zostaje rozłożona w jelitach. Wówczas nadmierna ilość tego związku przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu wywołując mało specyficzne i wieloukładowe symptomy przypominające alergię. Objawami nietolerancji histaminy są: bóle i zawroty głowy, migreny, trudności w oddychaniu, duszność, wodnisty katar, uczucie mrowienia na języku, podrażnienia błony śluzowej nosa, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, wysypki skórne i pokrzywka z towarzyszącym świądem, zaburzenia miesiączkowania. U osób z nietolerancją histaminy może pojawić się również nadciśnienie i częstoskurcz.

Nietolerancja histaminy - badanie, diagnostyka

Diagnostyka nietolerancji histaminy opiera się na wywiadzie lekarskim ukierunkowanym na występujące objawy oraz na badaniu poziomu DAO w surowicy krwi. Materiałem do przeprowadzenia badania jest krew żylna. W celu różnicowania nietolerancji histaminy od alergii wykonuje się testy alergiczne, które przy nietolerancji dają wynik ujemny.

Nietolerancja histaminy - leczenie

Leczenie nietolerancji histaminy opiera się głównie na diecie, której celem jest obniżenie poziomu histaminy w organizmie. Ten związek chemiczny może występować naturalnie w produktach żywnościowych, ale jest również wytwarzany w trakcie procesu fermentacji i dojrzewania żywności. Histamina może powstawać także w wyniku psucia się produktu lub wskutek nieprawidłowego przechowywania. Duża ilość histaminy znajduje się w produktach fermentowanych, takich jak: kiszonki, jogurty i kefiry. Produktami bogatymi w ten związek są także: sery pleśniowe, peklowane mięsa, owoce morza, marynowane ryby, drożdze piekarskie, wędliny dojrzewające (np. salami, szynka parmeńska) oraz warzywa: szpinak, pomidory, bakłażan. W diecie przy nietolerancji histaminy należy wykluczyć nie tylko żywność bogatą w histaminę, ale również produkty stymulujące jej wydzielanie i blokujące działanie enzymu DAO. Należą do nich: czekolada, kakao, orzechy, banany, pieczarki, kiwi, truskawki, napoje alkoholowe, mleko krowie, czarna herbata oraz niektóre leki (np. furosemid, diazepam, neomycyna).

Nietolerancja histaminy - co jeść?

W diecie przy nietolerancji histaminy powinny dominować świeże i nieprzetworzone produkty cechujące się niską zawartością tego związku. W jadłospisie dozwolone są świeże ryby o jasnym mięsie i mięso (kurczak, indyk, królik, kaczka) poddawane gotowaniu i duszeniu, jaja oraz mleka roślinne stanowiące zamienniki mleka krowiego. Zalecane jest jedzenie świeżych owoców, takich jak: jabłka, czarne jagody, borówki, porzeczki, brzoskwinie, wiśnie, morele, mango, melony. Niewskazane są gruszki, cytrusy, banany, winogrona, kiwi, truskawki i maliny. Z żywienia eliminuje się również awokado, które jest bogate w histaminę i może powodować wystąpienie objawów nietolerancji tego związku. Wskazane jest spożywanie wszystkich warzyw z wyjątkiem szpinaku, pomidorów i bakłażana. W jadłospisie diety przy nietolerancji histaminy produktami zalecanymi są: ryż, kukurydza, płatki owsiane, ziemniaki, kasza jaglana i gryczana, amarantus, komosa ryżowa, chleb żytni na zakwasie, siemię lniane oraz produkty nabiałowe - twaróg i serek wiejski. 

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 30.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej