Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Fot. cegli / Getty Images

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Niedobór witaminy C występuje bardzo rzadko. Jego główną przyczyną jest zbyt niska zawartość kwasu askorbinowego w diecie. Najbardziej znaną konsekwencją tego stanu jest choroba zwana szkorbutem. Objawem niedoboru witaminy C jest pogorszenie koncentracji i samopoczucia. Podstawowym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce, a zwłaszcza czarna porzeczka, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomidory, koper i jarmuż.

Zobaczcie, jaka jest skuteczność działania witamin C na filmie poniżej:

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C. Źródło: Wiem, co jem 

Możliwe przyczyny niedoboru witaminy C

Witamina C, znana też jako kwas askorbinowy, po raz pierwszy została wyodrębniona w 1928 roku przez węgierskiego biochemika Alberta Szenta-Görgyiego, za co został uhonorowany Nagrodą Nobla. Człowiek nie posiada szlaków metabolicznych prowadzących do syntezy witaminy C, w związku z czym musi ją dostarczać z pożywieniem.

Niedobór witaminy C determinowany jest wieloczynnikowo. Jego główną przyczyną jest zbyt niska zawartość kwasu askorbinowego w diecie. Dodatkowo jego niedobory mogą się pojawić u osób odchudzających się i podejmujących duży wysiłek fizyczny. Do tego stanu przyczyniają się także zaburzenia wchłaniania w jelicie i zwiększone zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy, co zauważa się przede wszystkim u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ponadto większe ilości witaminy C powinny być spożywane przez diabetyków i osoby zażywające tetracyklinę, tabletki antykoncepcyjne, antydepresanty lub aspirynę. Narażenie na silne czynniki stresowe, rozległe oparzenia, spożywanie alkoholu i palenie papierosów znacznie redukują pokłady witaminy C w organizmie.

Niedobór witaminy C – szkorbut

Niedobór witaminy C skutkuje szkorbutem, określanym też gnilcem. Choroba objawia się m.in. brakiem apetytu, nadmierną sennością, ogólnym osłabieniem, obniżeniem nastroju i bólami reumatycznymi. Dodatkowo u chorych dochodzi do krwawienia i owrzodzenia dziąseł, wolniejszego gojenia ran oraz kruchości i pękania naczyń krwionośnych. Często występuje zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i zębodołów, co sprzyja wypadaniu zębów. Nieleczony gnilec może doprowadzić do śmierci, ale w dzisiejszych czasach jest to sytuacja niezwykle rzadka.

Suplementujesz witaminę C?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Inne konsekwencje niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C objawia się osłabieniem siły mięśniowej i znaczącym spadkiem odporności organizmu, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz wydłuża okres terapii. Niskie spożycie kwasu askorbinowego może wywierać niekorzystny wpływ na pracę żołądka. Niedobór witaminy C jest szkodliwy dla gospodarki tłuszczowej – podnosi poziom złego cholesterolu LDL.

Osłabia także naczynia włosowate, co w prowadzi do powstawania mikrowylewów w wielu narządach. Kwas askorbinowy uczestniczy w produkcji prostaglandyn, stąd też jego niedobór zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego krwi. Chorobą spowodowaną niedoborem witaminy C jest anemia, która jest wynikiem zaburzonego wchłaniania jonów żelaza w układzie pokarmowym. U osób z niskim poziomem kwasu askorbinowego zauważa się skłonność do występowania siniaków oraz zaburzenie oczyszczania krwi z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Braki witaminy C mogą odpowiadać za zaburzenia koncentracji, drażliwość, podwyższony poziom stresu, nawracające negatywne myśli i złe samopoczucie. Niedobór kwasu askorbinowego powoduje osłabienie organizmu i szybkie męczenie się podczas wysiłku fizycznego. Witamina C jest także niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia. Ponadto skutkiem niedoboru witaminy C w organizmie jest podniesione ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kwas askorbinowy wykazuje działanie ochronne w nowotworach przełyku, piersi, szyjki macicy, żołądka, odbytu i jelit.

Objawy niedoboru witaminy C w wyglądzie zewnętrznym

Objawy niedoboru witaminy C zauważa się w wyglądzie zewnętrznym. Zbyt mała ilość tego składnika, który jest silnym antyutleniaczem, nie pozwala na dostateczną ochronę przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do przyspieszenia procesu starzenia się skóry i wywierają negatywny wpływ na kolagen i elastynę. Braki kwasu askorbinowego nasilają objawy trądziku różowatego, powodują cienie pod oczami i pękanie naczynek krwionośnych oraz obniżają jędrność i elastyczność skóry. Osoby z niedostateczną podażą kwasu askorbinowego zmagają się z problemem nadmiernie łuszczącej i wysuszonej skóry, która staje się dodatkowo szorstka i wiotka. Niedobór witaminy C predysponuje do rozwoju zmarszczek oraz spowalnia proces gojenia się ran. Dochodzi do nadmiernego wypadania, wysuszenia i łamliwości włosów.

Jak uzupełniać niedobór witamin C w organizmie?

Niedobory witamin C w organizmie łagodzi się, realizując urozmaiconą i pełnowartościową dietę oraz zwiększając udział produktów spożywczych zawierających duże ilości kwasu askorbinowego w jadłospisie. Doskonałym źródłem witaminy C są: acerola, owoce róży, nać pietruszki, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, ananas, mandarynki i jarmuż, a także chrzan, papryka, czarna porzeczka, pomidory, koperek, kalafior i brukselka. Natomiast w produktach pochodzenia zwierzęcego kwas askorbinowy występuje w niewielkich ilościach.

Dodatkowo witaminę C można dostarczać w formie preparatów witaminowych, ale dawki tych środków powinny zostać ustalone przez lekarza. Witaminę C można stosować zewnętrznie na problemy skórne, gdyż stanowi ona składnik wielu kremów, maści, maseczek, ampułek i balsamów. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik rośnie z wiekiem. Dzieci potrzebują go około 40 mg, zaś osoby dorosłe – do 100 mg.

Bibliografia:

1. Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska-Waluch A., Witamina C i skóra, „Farmacja Współczesna”, 2012, 5, s. 174-178.

2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences”, 2015, 61(4), s. 419–425.

Data aktualizacji: 24.10.2023,
Opublikowano: 24.10.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej
Zwyrodnienie plamki żółtej. Czy dieta i dobrze dobrane okulary mogą spowolnić rozwój choroby?

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.

Czytaj więcej