Nalewka z bursztynu – przepis i zastosowanie, nalewka z bursztynu na włosy 

Fot. antos777 / Getty Images

Nalewka z bursztynu to produkt o dużych właściwościach leczniczych. Jest stosowany zarówno przy przeziębieniach czy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, ale również w łagodzeniu bólów reumatycznych, wrzodów żołądka i schorzeń tarczycy. Nalewka z bursztynu służy także pielęgnacji włosów.

Nalewka z bursztynu to jedna z najpopularniejszych form wykorzystania cennych właściwości skamieniałej żywicy pochodzącej sprzed milionów lat. Leczniczą moc bursztynu – ciepłego kamienia, który po ogrzaniu w dłoniach wydziela przyjemny zapach, a po potarciu elektryzuje się, odkryto już wiele wieków temu. Pisali o nim m.in. Hipokrates czy Pliniusz Starszy.

W starożytności bursztyny stosowano w stanach zapalnych migdałków i gardła, miały łagodzić napady gorączki, a także szału. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej uznawano je za środek terapeutyczny przeciw lękom, bezsenności i rozkojarzeniu. Wierzono, że zabezpieczają przed klątwami oraz złymi duchami. Później doceniono dym z palącego się bursztynu jako remedium na schorzenia układu oddechowego. W dawnej Polsce dużą popularnością cieszyła się nalewka z bursztynu, zalecana przy dolegliwościach miesiączkowych, problemach ze snem albo w stanach drgawkowych.

Nalewka z bursztynu – przepis

Do przygotowania nalewki potrzebny jest nieoszlifowany, miałki bursztyn. Najważniejsze, aby kamień był naturalny, ponieważ na rynku pojawia się bardzo dużo podróbek. Jego rozpoznanie nie powinno być trudne ze względu na charakterystyczne cechy: prawdziwy bursztyn powinien opadać na dno w słodkiej wodzie, a unosić się w słonej; jest cieplejszy od innych kamieni, zaś po lekkim ogrzaniu pachnie żywicą; ma właściwości elektrostatyczne, potarty, np. o wełniane ubranie, przyciąga skrawki papieru.

Przepis na nalewkę z bursztynu jest dość prosty. Można skorzystać z tradycyjnej receptury ojca Czesława Klimuszko, słynnego zielarza i jasnowidza. Około 50 g nieoszlifowanego, rozdrobnionego (np. w moździerzu) i wypłukanego w gorącej wodzie bursztynu wsypuje się do butelki lub słoika z białego albo brązowego szkła, a następnie dolewa 0,5 litra spirytusu (powinien być mocny i zawierać 95% alkoholu). Naczynie należy odstawić w ciepłe miejsce na minimum 10 dni, co jakiś czas nim potrząsając. Po tym czasie nalewka powinna mieć złocisty kolor. Po jej zużyciu pozostały bursztyn można ponownie (choć nie więcej niż raz) wykorzystać do przygotowania nalewki, rozkruszając i zalewając spirytusem.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Nalewka z bursztynu na włosy

Wyciąg z bursztynu jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, można go znaleźć m.in. w składzie szamponów czy odżywek na włosy. Wykazuje właściwości wzmacniające i wygładzające, hamuje przetłuszczanie się i działa jak naturalny filtr przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Takie walory ma również nalewka z bursztynu stosowana na włosy. Po rozcieńczeniu z wodą można ją wcierać w skórę głowy, co stymuluje porost włosów, poprawia metabolizm i dotlenienie ich cebulek, a także łagodzi podrażnienia. Zabieg zapobiega rozdwajaniu włosów i chroni je przed szkodliwym wpływem środowiska.

Nalewka z bursztynu – zastosowanie

Zastosowanie nalewki z bursztynu jest bardzo szerokie. Produkt zawdzięcza właściwości lecznicze cennym składnikom pradawnej żywicy, bogatej m.in. w kwas bursztynowy, który jest silnym antyoksydantem, hamującym procesy starzenia organizmu, wykazującym też działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Z kolei olej bursztynowy jest bogatym źródłem terpenów, fenoli oraz kwasów karboksylowych, co sprawia, że wnika w głąb tkanki, udrażnia przepływ krwi w naczyniach włosowatych i ułatwia wchłanianie związków aktywnych. Bursztyn to także źródło mikroelementów, zwłaszcza krzemu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia oraz związków organicznych połączonych z jodem.

Nalewka z bursztynu sprawdza się jako panaceum na wiele problemów zdrowotnych. Od dawna jest stosowana do wzmacniania odporności i łagodzenia objawów przeziębienia, zapalenia płuc czy oskrzeli. Można wówczas smarować nalewką plecy lub klatkę piersiową. Przy wysokiej temperaturze ciała zaleca się nacieranie nią miejsc pod kolanami i stopami. Nacieranie skroni, czoła, dolnych miejsc za uszami i nadgarstków może zmniejszyć ból głowy. Osoby o skłonnościach do infekcji powinny w okresie jesienno-zimowym profilaktycznie wypijać każdego dnia łyżeczkę mikstury.

Nalewka z bursztynu – na co jeszcze pomaga?

Nalewka z bursztynu pomaga w przypadku astmy. Objawy tej choroby można złagodzić, dodając 5 kropli nalewki do szklanki z ciepłą herbatą. Produkt sprawdzi się również przy bólach i obrzękach spowodowanych artretyzmem, reumatyzmem czy kontuzjami. Należy wówczas smarować nalewką bolące stawy i mięśnie.

Bursztynowa nalewka jest zalecana przy biegunce (dorośli piją 20, a dzieci 10 kropli rozpuszczonych w 0,5 szklanki ciepłej wody), problemach z sercem, wrzodach żołądka i chorobach tarczycy. W tym ostatnim przypadku za bardziej skuteczne uchodzi jednak noszenie naszyjników z bursztynu. 

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 20.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej