Na co pomaga noni? Niezwykłe właściwości morwy indyjskiej

Fot. PhanuwatNandee / Getty Images

Noni to wyjątkowa roślina o leczniczych właściwościach, szeroko wykorzystywana w medycynie naturalnej wysp Polinezji. Sok z owoców noni jest źródłem dobroczynnych składników, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, wzmacniają odporność, a nawet pomagają leczyć raka.

Noni, czyli morwa indyjska (łac. Morinda citrifolia), to krzew lub drzewo z rodziny marzanowatych. Roślina jest szeroko rozpowszechniona w strefie międzyzwrotnikowej. Wywodzi się z terenów Azji i Australii, a obecnie rośnie również w Afryce, Ameryce Środkowej i Północnej, na północnych krańcach Ameryki Południowej oraz na wyspach Oceanu Spokojnego. Noni występuje także na Tahiti (Polinezja Francuska). Jest tradycyjną rośliną leczniczą Polinezji, gdzie bywa również nazywana nono i nonu.

Owoc noni – właściwości

Noni ma duże, błyszczące liście oraz charakterystyczne owoce zebrane w owocostany (powstają wskutek przeobrażenia się całych kwiatostanów). Morwa indyjska kwitnie i owocuje przez cały rok. Owoce noni osiągają do kilkunastu centymetrów długości. Niedojrzałe są zielone. Z czasem zmieniają barwę na żółtą, a dojrzałe są praktycznie białe.

W sklepach ekologicznych można dostać również suszone owoce noni, które mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety. Po suszone owoce warto sięgać np. w podróży, w którą nie można zabrać ze sobą soku. Kosztują ok. 13–15 zł za 100 g.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Sok noni – na co pomaga?

Noni uchodzi za roślinę leczniczą – jest od dawna wykorzystywana przez medycynę naturalną obszaru Polinezji. Szczególnymi właściwościami zdrowotnymi odznacza się sok z noni. Uzyskuje się go z owoców, które zawierają cały szereg składników dobroczynnie wpływających na organizm.

Właściwości soku z noni:

  • Zawiera damnacanthal, który może spowalniać namnażanie się komórek rakowych.
  • Zawiera najwięcej irydoidów ze wszystkich roślin. Irydoidy to grupa związków chemicznych z grupy monoterpenów o szerokim zastosowaniu leczniczym. Działają przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie i przeciwbólowo.
  • Jest źródłem lignanów, oligosacharydów, polisacharydów, flawonoidów (silnych przeciwutleniaczy), katechin, kwasów tłuszczowych oraz alkaloidów.
  • Zawiera skopoletynę, stosowaną w lecznictwie jako główny składnik dikumarolu, leku przeciwzakrzepowego.
  • Stanowi źródło witamin C oraz B3 (niacyny), a także potasu, żelaza, magnezu, wapnia.
  • Ma w składzie kseroninę działającą antydepresyjnie i aktywującą działanie kluczowych enzymów.

Działanie soku z owoców noni:

  • Reguluje napięcia psychiczne, poprawia samopoczucie.
  • Chroni organizm przed atakiem wolnych rodników.
  • Reguluje ciśnienie krwi.
  • Pomaga leczyć grzybicę układu pokarmowego, stóp, skóry głowy, paznokci.
  • Jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka.
  • Niweluje ból.
  • Spowalnia starzenie się organizmu.
  • Działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.
  • Dzięki obecności skopoletyny ma działanie przeciwzakrzepowe, antyoksydacyjne, hepatoochronne.
  • Przyczynia się do zahamowania stanu zapalnego.
  • Regeneruje mięśnie po wysiłku fizycznym.
  • Korzystnie wpływa na stan skóry.
  • Zapobiega miażdżycy.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Korzystnie wpływa na sen.

Skutki uboczne spożywania soku z noni

Należy mieć na uwadze, że sok z owoców noni, choć bogaty w cenne związki, nie jest lekiem i nie należy go tak traktować.

W 2005 r. naukowcy zwrócili uwagę na możliwe hepatotoksyczne (wywołujące uszkodzenie wątroby) działanie soku z noni – opisano przypadki dwóch pacjentów. W 2006 r. przedstawiono przypadek kolejnej pacjentki, u której zauważono uszkodzenie wątroby. W żadnym z powyższych wypadków nie udowodniono jednak jednoznacznie, że przyczyną zapalenia wątroby było spożywanie soku z noni. W 2006 r. Komisja Europejska dokonała ponownej oceny soku, stwierdzając, że jego spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia.

W związku z powyższym można uznać, że picie soku z noni nie powoduje skutków ubocznych. U niektórych osób, dopiero wprowadzających noni do diety, można zauważyć pogorszenie się samopoczucia, wysypkę skórną czy problemy jelitowe – ma to związek z oczyszczaniem się organizmu i pobudzeniem układu odpornościowego do pracy.

Przeciwwskazaniami do spożywania soku z noni są młody wiek (poniżej 16. roku życia), ciąża i karmienie piersią. Osoby ze schorzeniami wątroby powinny najpierw poradzić się lekarza.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Sok z noni – dawkowanie

Profilaktycznie sok z noni można spożywać w ilości 2 łyżek (30 ml) rano, najlepiej na pusty żołądek (albo 2–3 godziny po posiłku oraz mniej więcej na 30–60 minut przed kolejnym posiłkiem). Jeśli organizm dobrze reaguje na noni, drugą dawkę soku (2 łyżki) można wypić przed snem (2–3 godziny po kolacji). Szacuje się, że potrzeba ok. 6 miesięcy, aby zauważyć wpływ soku z noni na organizm.

Prawdziwy sok noni jest stuprocentowy: nie zawiera wody, żadnych konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Najlepiej, aby owoce noni pochodziły z uprawy ekologicznej (potwierdzonej certyfikatem). Po otwarciu sok z noni należy przechowywać w lodówce.

W sprzedaży dostępne są również:

  • herbata noni (uśmierza ból, jest doskonała dla diabetyków),
  • noni liofilizowane (sproszkowane, mogą być dodawane do jedzenia),
  • kapsułki z noni (zawierają wyciąg z owoców noni),
  • koncentrat z noni.

Bibliografia:

  1. Hepatotoxicity of NONI juice: report of two cases.
  2. Hepatitis induced by Noni juice from Morinda citrifolia: a rare cause of hepatotoxicity or the tip of the iceberg?
  3. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic products, nutrition and allergies [NDA] related to the safety of noni juice (juice of the fruits of Morinda citrifolia)
Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 19.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej