Motylina – hormon tkankowy przewodu pokarmowego. Jaka jest jego funkcja w organizmie?

Fot. Dr_Microbe / Getty Images

Motylina to jeden z ważnych hormonów produkowanych w organizmie człowieka. Jego główną rolą jest pobudzanie perystaltyki przewodu pokarmowego, co ma duży wpływ na poprawne funkcjonowanie układu trawiennego. Jakie działanie wykazuje motylina?

Motylina została odkryta w latach 70. XX wieku przez kanadyjskiego profesora Johna C. Browna podczas badań na zwierzętach. Naukowiec odpowiada też za wyizolowanie innego ważnego hormonu w przewodzie pokarmowym, czyli glukozozależnego peptydu insulinotropowego (GIP). Odkrycie istnienia tych dwóch substancji stanowiło ważny moment w badaniach, ponieważ zarówno motylina, jak i GIP mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

Co to jest motylina?

Motylina to hormon peptydowy zbudowany z 22 aminokwasów występujących w konkretnej sekwencji. Produkowana jest w jelicie cienkim, a wytwarzają ją komórki endokrynne układu pokarmowego, czyli Mo (EC2).

Nazwa „motylina” pochodzi od angielskiego słowa motility, które oznacza ruchliwość lub motorykę. Związane jest to z główną funkcją hormonu, czyli stymulacją aktywności motorycznej w przewodzie pokarmowym. Motylina stanowi więc substancję odpowiedzialną za wspomaganie procesów trawiennych, a także wchłanianie składników odżywczych, w związku z czym pełni bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka.

Motylina jako hormon tkankowy

Warto wiedzieć, że motylina stanowi jeden z tzw. hormonów tkankowych wydzielanych w przewodzie pokarmowym. Substancje te należą do grupy hormonów zwierzęcych odpowiadających za uczestnictwo w lokalnym i pozanerwowym kierowaniu działaniem poszczególnych organów ciała. Oprócz motyliny wśród ważnych hormonów tkankowych produkowanych w przewodzie pokarmowym znajdują się m.in.:

  • sekretyna – wytwarzana głównie w dwunastnicy,
  • gastryna – wytwarzana w żołądku,
  • somatostatyna – wytwarzana m.in. w komórkach D błony śluzowej przewodu pokarmowego i komórkach delta trzustki,
  • glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP) – wytwarzany w jelicie cienkim,
  • wazoaktywny peptyd jelitowy (VIP) – wytwarzany głównie w jelitach i trzustce,
  • glukagon – wytwarzany w wyspach trzustkowych,
  • enterogastron – wytwarzany w jelicie cienkim, a konkretniej w dwunastnicy.

Hormony tkankowe mają za zadanie regulowanie czynności wydzielniczych wątroby i trzustki, jak również gruczołów zlokalizowanych w żołądku i jelitach. W przypadku motyliny pełni ona ważną funkcję w procesach zachodzących w układzie trawiennym.

Polecamy: Hormony nadnerczy – za co odpowiadają? Badania i najczęstsze objawy zaburzeń

Jak działa układ pokarmowy? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Działanie i funkcje motyliny

Motylina to substancja kontrolująca ustawiczne skurcze i zmiany napięcia, które są udziałem warstw mięśniowych przewodu pokarmowego. Innymi słowy, hormon pobudza skurcze błony mięśniowej żołądka i mięśni gładkich jelita. Ponadto odpowiada za opróżnianie żołądka, ponieważ działa rozluźniająco na zwieracz tzw. odźwiernika, czyli mięśniowego pierścienia stanowiącego rodzaj łącznika między dwunastnicą a żołądkiem.

Ze względu na swoje właściwości motylina pełni funkcję hormonu regulującego tzw. wędrujący kompleks motoryczny (MMC) związany z aktywnością mięśni układu pokarmowego. Jej działanie oparte jest na bezpośrednim wpływie na receptory w obrębie mięśni gładkich jelit oraz żołądka i podlega kontroli ze strony włókien nerwu błędnego. Właściwości motyliny uwidaczniają się w trzeciej fazie procesu MMC, w której dochodzi do gwałtownych skurczy mięśni o wysokiej częstotliwości i amplitudzie, czego skutkiem jest opróżnianie żołądka i jelita cienkiego z zawartego w nich płynu, resztek pokarmowych, a także złuszczonych komórek nabłonka.

Tym samym motylina wspomaga proces oczyszczania jelita cienkiego z niestrawionego pożywienia, co sprawia, że możliwe jest zapobieganie nadmiernemu rozrostowi bakterii. Dzięki usunięciu resztek miazgi pokarmowej nie dochodzi też do zablokowania wchłaniania składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzecia faza wędrującego kompleksu motorycznego, w której trakcie widoczne jest działanie motyliny, związana jest również z odczuwaniem głodu.

Motylina pełni więc bardzo ważną funkcję podczas tzw. okresu międzytrawiennego. W jego trakcie co ok. 90 minut dochodzi do uwolnienia dużej ilości hormonu, co rozpoczyna powstanie wędrującego kompleksu motorycznego. Dodatkowo substancja w okresie międzytrawiennym stymuluje wydzielanie żółci i opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Ze względu na regularność tych procesów motylina jest wydzielana cyklicznie, a jej poziom w ciągu dnia na przemian rośnie i maleje.

Bibliografia:

  1. K. Romański, K. Goździewska-Harłajczuk. Grelina i motylina – podobieństwa i różnice w regulacji aktywności motorycznej przewodu pokarmowego. „Medycyna Wet.”. 64 (11), s. 1283-6, 2008.
Data aktualizacji: 16.04.2019,
Opublikowano: 16.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Objawy insulinooporności, jej leczenie i rola diety 

Insulinooporność pojawia się w cukrzycy typu II. Wynika z nieprawidłowej reakcji organizmu na hormon insulinę, który odpowiada za transport glukozy do komórek ciała. Leczenie zmniejszonej wrażliwości na insulinę jest prowadzone m.in. metforminą.

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Jak prawidłowo przyjmować leki na tarczycę? 

Przy problemach z tarczycą chorzy przyjmują leki na bazie hormonów. Na skuteczność terapii wpływa dieta oraz to, po jaki płyn sięga pacjent, aby połknąć lek. O czym, należy pamiętać i jakich błędów nie popełniać?  

Czytaj więcej
Brzuch tarczycowy - kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?

Duży brzuch tarczycowy jest jednym z wielu objawów przewlekłej i nieleczonej odpowiednio niedoczynności tarczycy. W chorobie tej brzuch jest wzdęty, występują zaparcia, a tkanka tłuszczowa odkłada się na całym jego obszarze. Do postawienia diagnozy zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy konieczne jest wykazanie nieprawidłowych poziomów hormonów we krwi.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Dieta a Hashimoto - co jeść przy chorobie hashimoto?

Choroba Hashimoto powoduje ostre zapalenie tarczycy, co zaburza funkcjonowanie wydzielanych przez nią hormonów. Metodą leczenia schorzenia immunologicznego jest zastosowanie odpowiedniej diety, dobranej indywidualnie do potrzeb pacjenta. Dieta w walce z Hashimoto - jaką wybrać? Produkty wskazane w diecie na Hashimoto to, np.: oleje roślinne nierafinowane, owoce, warzywa, ryby, skorupiaki, roślinne mleka, orzechy oraz jaja.

Czytaj więcej
Choroba Hashimoto – objawy psychiczne. Jak zapalenie tarczycy wpływa na psychikę?

Objawy psychiczne choroby Hashimoto przypominają zaburzenia depresyjne. Początkowo osoba chora smutku, przygnębienia, niezdolności do radości, problemów ze snem i utraty energii nie wiąże z nieprawidłową pracą tarczycy. Wahania nastroju są wskazaniem do wykonania badań hormonalnych.

Czytaj więcej
Farmaceuta: Trzymanie leków w plastikowych opakowaniach to nie najlepszy pomysł

Związki wydzielane przez plastik mogą być niebezpieczne nie tylko w opakowaniach żywności, ale także opakowaniach lekarstw - alarmuje Grzegorz Carowicz, farmaceuta. Specjalista radzi, jak przechowywać leki, by uniknąć ryzyka przedostania się do nich toksycznych substancji. 

Czytaj więcej
Tyjesz? Winna może być choroba, a nie dieta

Tyjemy, bo jemy za dużo i niezdrowo? Niekoniecznie. Mimo że zła dieta może powodować przyrost masy, to nie zawsze sposób odżywiania ponosi winę za to, że nasza waga idzie w górę. Czasem zdarza się, że przyczyną problemu jest choroba, której (niekiedy jedynym) objawem jest właśnie przybieranie na wadze. Jakim schorzeniom może towarzyszyć nadmierne tycie?

Czytaj więcej
Nadnercza to „fabryka” hormonów! Zależy od nich kondycja całego organizmu

Nadnercza to niewielkich rozmiarów gruczoły odpowiedzialne za metabolizm i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Od stanu nadnerczy zależy kondycja całego organizmu. Dowiedz się, jakie są najczęstsze choroby nadnerczy i ich objawy.

Czytaj więcej