Mleko kokosowe – właściwości, kalorie, zastosowanie. Jak zrobić mleko kokosowe?

Fot.: joanna wnuk / stock.adobe.com

Mleko kokosowe pozyskuje się z miąższu owoców palmy kokosowej – gotowy produkt można zakupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie w domu. Mleko kokosowe jest wyjątkowo bogate w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Mleko kokosowe produkuje się poprzez mieszanie rozdrobnionego miąższu kokosa z wodą. W zależności od wykorzystanych proporcji gotowy produkt może mieć różną konsystencję – od płynnej po bardzo gęstą, kremową. Po schłodzeniu rozwarstwia się na stałą, tłustą warstwę oraz wodę. Mleko kokosowe posiada białą barwę, intensywny kokosowy aromat oraz głęboki smak, który zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu. Często bywa mylone z wodą kokosową, czyli płynem, który naturalnie znajduje się wewnątrz owoców palmy kokosowej. Mleko kokosowe wykorzystywane jest głównie w Azji, przede wszystkim w kuchni tajskiej oraz indyjskiej, gdzie stanowi niezwykle aromatyczny dodatek do wielu potraw. Ze względu na ciekawy aromat oraz właściwości prozdrowotne, coraz większą popularnością cieszy się jednak również w Europie.

Mleko kokosowe – właściwości, kalorie, wartość odżywcza

Kaloryczność i wartości odżywcze mleka kokosowego uzależnione są w głównej mierze od zawartości wody w danym produkcie. W gotowym mleku z puszki lub kartonu najczęściej spotkać można się z około 60-70% zawartością wody. 100 gramów takiego mleka kokosowego zawiera około:

  • 200 kcal,
  • 24 gramów tłuszczu, z czego 21 gramów stanowią tłuszcze nasycone, przede wszystkim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (między innymi kwas laurynowy),
  • 3,3 gramów węglowodanów,
  • 2, 2 gramy błonnika,
  • 2,3 gramy białka.

Mleko kokosowe zawiera wiele witamin i składników mineralnych, między innymi:

  • mangan (spożycie 100 gramów mleka kokosowego zaspokaja niemalże połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek),
  • miedź,
  • magnez,
  • selen,
  • żelazo,
  • fosfor.

Ponadto, mleko kokosowe zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, lecytynę oraz kwas foliowy.

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło: 36.6.

Mleko kokosowe – jak zrobić

Na skalę przemysłową mleko kokosowe produkuje się poprzez mechaniczną ekstrakcję rozdrobnionego miąższu owocu palmy kokosowej (z wykorzystaniem odpowiedniej ilości wody), filtrację oraz pasteryzację. W sklepach natknąć można się na klasyczne mleko kokosowe oraz wersję light (odtłuszczoną). Mniej kaloryczną postać mleka uzyskuje się poprzez długotrwałe odwirowywanie produktu lub rozcieńczenie większą ilością wody.

Mleko kokosowe można również przygotować w domu – ze świeżego miąższu lub wiórków kokosowych. Jak je przyrządzić?

  1. Jedną porcję wiórków lub świeżego miąższu kokosa zalać 2 porcjami zimnej wody (najlepiej mineralnej) i pozostawić na noc.
  2. Kokosa oraz wodę przełożyć do garnka i podgrzać do temperatury 70 stopni Celsjusza (nie gotować!).
  3. Zawartość garnka przełożyć do pojemnika blendera lub do wysokiego naczynia (w przypadku, gdy używany jest blender ręczny) i dokładnie zmiksować.
  4. Uzyskany płyn odcedzić na gazie lub bardzo gęstym sicie, dokładnie odciskając.
  5. W razie potrzeby gotowe mleko kokosowe można rozcieńczyć, dodając większą ilość wody.
  6. Mleko przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

Mleko kokosowe – zastosowanie

Oprócz tradycyjnych potraw azjatyckich (na przykład curry), mleko kokosowe można wykorzystywać także do przyprawiania polskich dań. Dzięki kremowej konsystencji może ono zastępować śmietanę, na przykład do zabielania zup i sosów. Mleko może być również wykorzystywane do przygotowywania deserów – za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu schłodzone mleko kokosowe łatwo się ubija, przyjmując konsystencję klasycznej bitej śmietany. Bardziej rozcieńczone mleko kokosowe może służyć jako alternatywa mleka krowiego – do płatków, naleśników czy kawy.

Zobacz film: Jakie mleko jest najlepsze? Źródło: 36,6.

Mleko kokosowe – właściwości prozdrowotne

Pomimo tego, że mleko kokosowe jest produktem wysokokalorycznym, zawierającym głównie nasycone kwasy tłuszczowe, spożywanie go może być korzystne dla zdrowia. Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości mleka kokosowego zalicza się:

  • Wspomaganie odchudzania – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (stanowiące ponad 90% nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w mleku kokosowym) poprzez żyłę wrotną, bezpośrednio z przewodu pokarmowego, przedostają się do wątroby, gdzie zostają niemalże natychmiastowo spalone i przekształcone w energię. Tym samym, tłuszcze znajdujące się w mleku kokosowym nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Ponadto, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe spowalniają perystaltykę jelit, umożliwiając tym samym lepsze wchłanianie wartości odżywczych, a także zapewniając długotrwałe poczucie sytości.
  • Wspomaganie leczenia choroby wrzodowej – spożywanie mleka kokosowego łagodzi owrzodzenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz pozwala delikatnie złagodzić dolegliwości bólowe, towarzyszące chorobie.
  • Działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe przyczyniają się do łagodzenia przewlekłych stanów zapalnych (na przykład w chorobach autoimmunologicznych). Ponadto, dzięki zawartości kwasu laurynowego, mleko kokosowe zmniejsza ryzyko infekcji bakteryjnych lub wirusowych.

Mleko kokosowe może stanowić alternatywę dla nabiału – poleca się go weganom oraz osobom, które nie tolerują laktozy. Produkt zawiera wiele cennych wartości odżywczych, niemniej jednak ze względu na wysoką kaloryczność nie zaleca się spożywania go w zbyt dużych ilościach.

Zobacz film: Skład czekoladek kokosowych z alkoholem. Źródło: Wiem,co jem


Data aktualizacji: 01.07.2019,
Opublikowano: 20.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej