Mleczan magnezu – przyswajalność, dawkowanie i skutki uboczne

Fot. itsarasak thithuekthak / Getty Images

Mleczan magnezu to związek chemiczny łączący węglan lub wodorotlenek magnezu z kwasem mlekowym. Często pojawia się w składzie suplementów diety, ponieważ jest uznawany za jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, czyli bardzo ważnego mikroelementu, na niedobór którego skarży się wielu Polaków.

Mleczan magnezu, ze względu na dużą przyswajalność przez organizm, jest bardzo cenionym składnikiem różnych preparatów skierowanych do osób zmagających się z niedoborem magnezu lub chcących go uniknąć. Mogą przyjmować go zarówno dzieci, jak i osoby starsze, ciężko pracujące fizycznie lub psychicznie, aktywne fizycznie, narażone na długotrwały stres lub zmagające się z zaburzeniami metabolicznymi.

Mleczan magnezu jest stosowany również w przemyśle spożywczym, stanowi dość popularny dodatek do żywności jako przeciwutleniacz i regulator kwasowości (E329).

Mleczan magnezu – przyswajalność

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, które uczestniczą w procesach energetycznych czy przemianach tłuszczów, białek i węglowodanów. Jest również istotnym składnikiem strukturalnym kości oraz komórek tkanek miękkich. Magnez odpowiada za mineralizację kości, wpływa na ich wzrost i gęstość. Uczestniczy w biosyntezie i metabolizmie witamin B6 oraz D3.

Zalecane dzienne spożycie magnezu zależy od wieku i płci. Według norm Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi u mężczyzn 400–420 mg, zaś w przypadku kobiet 310–320 mg, przy czym zwiększa się podczas wysiłku fizycznego, z powodu silnego stresu, w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią.

Mleczan magnezu zalecany jest w przypadku niedoborów magnezu, które zdarzają się dość często (wynikają np. ze spożywania dużej ilości tłuszczów, nadużywania alkoholu lub kawy, długotrwałego odchudzania czy stosowania w nadmiarze preparatów wapniowych). Objawiają się one m.in.:

  • chronicznym zmęczeniem;
  • obniżoną kondycją fizyczną i psychiczną;
  • osłabieniem siły mięśniowej i skurczami mięśni;
  • migreną;
  • zaburzeniami snu i koncentracji;
  • apatią, stanami lękowymi i depresją;
  • nudnościami, wymiotami czy bólem brzucha.

Mleczan magnezu charakteryzuje się dużą przyswajalnością przez organizm, wyższą niż w przypadku spożywania produktów będących naturalnymi źródłami cennego minerału, czyli kakao, czekolady, kaszy gryczanej, grochu, fasoli albo pieczywa pełnoziarnistego.

Jakie produkty spożywcze mają właściwości lecznicze? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Mleczan magnezu – dawkowanie

Dobre wchłanianie mleczanu magnezu przez organizm sprawia, że ten organiczny związek chemiczny często można znaleźć w składzie suplementów, które mają uzupełniać dietę w ten pierwiastek. Badania naukowe potwierdziły bowiem większą biodostępność soli organicznych (oprócz mleczanu magnezu mogą być to: cytrynian magnezu, wodorocytrynian magnezu, askorbinian magnezu lub wodoroaskorbinian magnezu) niż form nieorganicznych, czyli m.in. chlorku magnezu, siarczanu magnezu, azotanu magnezu albo węglanu magnezu.

Mleczan magnezu to sól o właściwościach bardzo zbliżonych do związków, jakie odnaleźć można w naturze. Duże znaczenie ma jednak także forma zawierającego go preparatu. Magnezowe suplementy występują pod różnymi postaciami, w tym pigułek tradycyjnych lub dojelitowych, granulatów, tabletek rozpuszczalnych oraz ampułek do iniekcji.

Magnez wchłaniany jest przede wszystkim w jelicie cienkim, więc za najskuteczniejsze uchodzą tabletki dojelitowe, powlekane nierozpuszczalną, odporną na sok żołądkowy, otoczką. Chroni ona zawartość preparatu, zaś rozpuszcza się dopiero pod wpływem działania soku jelitowego, czyli w miejscu, gdzie składniki suplementu są najlepiej przyswajane.

Dawkowanie mleczanu magnezu zależy od jego stężenia w danym preparacie. Najczęściej zaleca się zażywanie 1–2 kapsułek dziennie. Należy też pamiętać, że suplementacja produktami magnezowymi przynosi korzystne efekty dopiero po kilku miesiącach regularnego stosowania.

W jakich produktach znajdziemy magnez? Zobaczcie sami:

Zobacz film; Magnez jest dobry na wszystko. W jakich produktach go znajdziesz? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Mleczan magnezu – skutki uboczne

Stosowanie suplementów magnezowych jest dozwolone dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinno się ich używać w przypadku uczulenia na któryś ze składników, ciężkiej niewydolności nerek, znacznego niedociśnienia tętniczego czy silnej biegunki. W niebezpieczne interakcje z tego typu preparatami mogą też wchodzić niektóre leki, np. aminoglikozydy, środki zwiotczające, kolastyna czy tetracykliny. Nie należy też zażywać ich równocześnie ze związkami wapnia, fosforanów i fluoru oraz doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi.

Nadużywanie mleczanu magnezu może wywoływać skutki uboczne: spadek ciśnienia krwi, osłabienie mięśniowe, trudności w oddychaniu, zaburzenia rytmu pracy serca, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zawroty głowy, zaczerwienienie skóry i zaburzenia snu.

Zobaczcie, czy suplementy diety działają i jaki mają wpływ na nasze zdrowie:

Zobacz film: Czy suplementy diety działają? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 15.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej