Miód nawłociowy – jego właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?

Fot. fotomarekka / Getty Images

Miód nawłociowy to kwiatowy miód nektarowy wytwarzany przez pszczoły z kwiatów nawłoci pospolitej. Posiada charakterystyczny smak z delikatną goryczką, której zawdzięcza swoje liczne właściwości zdrowotne.

Miód nawłociowy jest na razie stosunkowo rzadko spotykany w Polsce, tymczasem warto go często spożywać. Jak wykazują badania, zawiera on silne właściwości bakteriobójcze w porównaniu z innymi miodami.

Co to jest miód nawłociowy?

Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci pospolitej lub nawłoci późnej. Jest on dość rzadki, ponieważ roślina ta kwitnie pod koniec lata i przez całą jesień, kiedy w Polsce pszczoły przygotowują się już na zimę. W tym czasie pszczelarze rzadko wybierają miód i większość zbiorów z kwiatów nawłoci spożywana jest przez owady w ciągu zimy.

Nawłoć jest rośliną dorastającą do 2 m wysokości, łatwo aklimatyzującą się i często porastającą nieużytki czy pobocza dróg polnych. Jest lecznicza i miododajna, czasem hodowana ze względu na swoje walory ozdobne – posiada duże, żółte kwiatostany.

Miód nawłociowy – wygląd, właściwości smakowe i krystalizacja

Miód nawłociowy na słodki smak z delikatnym kwaśno-gorzkim posmakiem i przyjemny aromat (żeby go zatrzymać na długo, należy pamiętać o szczelnym zakręcaniu słoika). Przybiera kolory od żółtego po jasnobursztynowy. Krystalizacja tego miodu zachodzi dość szybko, przybiera on wtedy konsystencję miękkiego kremu, który łatwo rozsmarować.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Na co pomaga miód nawłociowy? Właściwości lecznicze

Niezwykłe właściwości lecznicze miodu nawłociowego wynikają z substancji zawartych w nektarze nawłoci, która jest uznanym surowcem zielarskim. Wykazuje on między innymi działanie:

  • dobroczynne na układ moczowy – polecany jest w stanach zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, kamicy nerkowej i chorobach prostaty; ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i odkażające, a także poprawiające ukrwienie nerek;
  • lecznicze na układ pokarmowy – sprzyja gojeniu się nadżerek i wrzodów w żołądku i dwunastnicy, działa żółciopędnie;
  • lecznicze na rany i owrzodzenia – przyspiesza regenerację tkanek i odkaża, działając antybakteryjnie;
  • dobroczynne na układ krwionośny – duże ilości rutyny i kwercetyny wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają krążenie, a glukoza odżywia serce, pomaga w walce z miażdżycą;
  • wzmacniające organizm – zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, dlatego polecany jest po znacznym wysiłku umysłowym bądź fizycznym;
  • bakteriobójcze – miód nawłociowy charakteryzuje się jedną z najwyższych aktywności antybiotycznych spośród wszystkich miodów; niektóre badania sugerują, że jest ona wyższa nawet niż u osławionego nowozelandzkiego miodu manuka;
  • przeciwalergiczne – szczególnie skutecznie działa na alergie wziewne;
  • wspierające układ nerwowy – może łagodzić obniżony nastrój.

Sięgając po miód nawłociowy jako środek leczniczy warto jednak zachować zdrowy rozsądek i nie liczyć na cuda. Może on wspomóc leczenie niektórych chorób, ale nie zastąpi leków. Ponadto aby mógł on zadziałać, należy stosować go regularnie i codziennie. Dzienna dawka miodu powinna wynosić pomiędzy 20 a 40 g dziennie.

Najlepsze właściwości ma roztwór miodu (1 łyżeczka miodu na szklankę letniej wody), przygotowany 12 godzin wcześniej. Bardzo dobrze odżywia organizm, gdyż zawarte w miodzie substancje po rozpuszczeniu w wodzie stają się łatwiej przyswajalne.

Ziołomiód nawłociowy

Chcąc wykorzystać właściwości lecznicze nawłoci, a nie mając dostępu do miodu nawłociowego, można przygotować domowy ziołomiód z wykorzystaniem tej rośliny. Miód (można go delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, ale o temperaturze nieprzekraczającej 38°C) należy wymieszać z rozdrobnionym surowcem zielarskim (kwiatami nawłoci suszonymi lub świeżymi) i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Następnie można go przecedzić i spożywać 2–3 łyżki dziennie. Tak wykonany ziołomiód nawłociowy wykazuje właściwości przeciwzapalne i polecany jest szczególnie w schorzeniach układu moczowego i oddechowego, zapaleniach stawów, a także przy obniżonej odporności.

Jak spożywać miód nawłociowy?

Miód nawłociowy można spożywać z chlebem, naleśnikami, plackami, płatkami, owocami czy jogurtem. Można też stosować go do wypieków, należy jednak pamiętać, że traci wówczas swoje właściwości.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Miód nawłociowy – zastosowanie poza kuchnią

Miód nawłociowy można też wykorzystać do przygotowania kąpieli miodowych, które były znane już w starożytności. Do wody o temperaturze 38°C należy dodać 300 g miodu i kąpać się około 20 minut. Zabieg ten ma działanie relaksujące, uspokajające i rozluźniające mięśnie, ale przy tym działa dobroczynnie na skórę, odżywiając ją i regenerując.

Doskonale sprawdzi się jako składnik maseczek na twarz, maseczek odżywczych do włosów, peelingów czy jako serum regeneracyjne do ust.

Bibliografia:

1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. i Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy fitoterapii”, 2, 2014, s.67–70.

2. Trzybiński S., Miód faceliowy i inne miody, „Pasieka”, 2, 2010, s. 21.

3. Trzybiński, S., Miód faceliowy i inne miody, cz.2, „Pasieka”, 3, 2010, s. 8.

4. http://www.talerzwitamin.pl/o-miodach/nawlociowy/

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 15.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej