Mikrobiom a zdrowie człowieka. Dlaczego niektóre bakterie są ważne dla zdrowia?

Fot. Dr_Microbe / Getty Images

Mikrobiom to określenie ogółu drobnoustrojów, które bytują w ludzkim organizmie na poszczególnych obszarach ciała. Ich obecność jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Uważa się je za niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ chronią człowieka przed chorobami i stymulują jego naturalną odporność. 

Komórki mikroorganizmów liczebnością znacznie przewyższają własne komórki człowieka służące do budowania organizmu. Cechuje je także duża różnorodność pod względem budowy chemicznej. Inne drobnoustroje zasiedlają bowiem mikrobiom jelitowy, a inne skóry, jamy ustnej, przewodu moczowego oraz układu oddechowego.

Mikrobiom a zdrowie człowieka

Mikrobiom to określenie wymyślone przez Joshuę Lederberga – amerykańskiego genetyka i mikrobiologa, który swoje teorie naukowe przedstawił na przełomie XX i XXI wieku. Tworząc ten termin, chciał nawiązać do słów „genom” oraz „proteom”, ponieważ uznał, że żyjące w człowieku mikroorganizmy zalicza się nie do ogółu drobnoustrojów, ale do zespołu ich genomów. Za badania nad mechanizmem rekombinacji genetycznej bakterii otrzymał zresztą nagrodę Nobla.

Mikrobiom człowieka to nie tylko bakterie, ale też grzyby i inne drobnoustroje. Jego rozwój ma miejsce już za życia płodowego, gdzie źródłem drobnoustrojów jest organizm matki. Tuż po narodzinach dziecka bakterie ulegają kolonizacji i stanowią rodzaj stymulatora dla naturalnej odporności. Później, gdy dziecko dorasta, ich liczba zaczyna przekraczać liczbę komórek potrzebnych do budowania organizmu. Dzięki temu chronią człowieka przed chorobami, zapobiegając niekontrolowanemu namnażaniu się patogenów.

Ważną rolę odegrał program Human Microbiome Project (HMP), który wdrożono w 2007 roku. Jego rolą było określenie mikrobiomu człowieka na poziomie genomu DNA drobnoustrojów. Badano w nim i analizowano również różnice w mikroflorze człowieka zależnie od jego płci, wieku, stylu życia, ogólnego stanu zdrowia i środowiska, w którym żyje. Analizom podlegały mikroorganizmy zebrane z mikrobiomu przewodu pokarmowego, skóry, układu moczowo-płciowego, jamy ustnej oraz dróg oddechowych.

Zobaczcie, jak zadbać o prawidłowe działanie mikrobioty jelitowej:

Zobacz film: Jak dbać o florę bakteryjną jelit? Źródło: Dzień Dobry TVN

Mikrobiom skóry

Skóra człowieka jest narządem zajmującym najwięcej powierzchni, dlatego jej mikrobiom jest niezwykle różnorodny. Poza tym jako pierwsza ma kontakt z patogenami zewnętrznymi, więc odgrywa istotną rolę w układzie odpornościowym. Chroni również organizm przed zmianami środowiska. Jej mikroflora jest uwarunkowana płcią, wiekiem i stylem życia człowieka, ale nie tylko. Na mikrobiom skóry wpływa wiele innych czynników, np. stan zdrowia, noszona odzież, wykonywany zawód oraz kosmetyki i preparaty do higieny.

Skóra dziecka w łonie matki jest z kolei jałowa. Kolonizacja w niej mikroorganizmów rozpoczyna się dopiero po narodzinach. Duże znaczenie ma sam poród, ponieważ inne drobnoustroje gromadzą się podczas narodzin siłami natury, a jeszcze inne w czasie rozwiązania cesarskim cięciem.

Głównymi mikroorganizmami bytującymi w skórze są: Staphylococcus epidermidis i inne gronkowce oraz bakterie z gatunku Actinobacteria, które stanowią jej stałą mikroflorę, oraz Streptococcus aureus, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas aureginosa, które są jedynie przejściowym mikrobiomem.

Mikrobiom przewodu pokarmowego

Przewód pokarmowy pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Mimo tego nie każdy jego fragment jest zasiedlony przez liczne mikroorganizmy. Najmniej skolonizowany mikrobiom ma żołądek. Główną bakterią zasiedlającą jego niszę jest Helicobacter Pylori, ale można znaleźć również inne, np. z gatunku Firmicutes, Proteobacteria, Actinobacteria, Bacteroidetes oraz Fusobacteria, a nawet grzyby z rodzaju Candida. W porównaniu z innymi narządami przewodu pokarmowego nie jest to bogaty zbiór drobnoustrojów. Ubogą florę mają również przełyk i dwunastnica.

Duża liczba drobnoustrojów jest za to obecna w mikrobiomie jelitowym. Dominujące w nim bakterie należą do gatunku Bacteroides, Prevotella i Ruminococcus. Ich obecność warunkuje ciągłość nabłonka jelitowego i chroni jelita przed patogenami chorobotwórczymi. Co ciekawe, znajdują się tam także wirusy oraz grzyby. Są odpowiedzialne za stymulowanie odporności i utrzymanie odpowiedniej homeostazy w jelitach człowieka.

Inne mikrobiomy w organizmie człowieka

Mikrobiom przewodu pokarmowego i skóry nie są jedynymi badanymi skupiskami mikroorganizmów. Obecnie dużo czasu poświęca się badaniom mikroflory dolnych dróg oddechowych, zwłaszcza płuc, oraz mikrobiomu jamy ustnej i układu moczowo-płciowego. Pod względem genotypu nadal stanowią one wyzwanie dla naukowców. Badania nad DNA drobnoustrojów nadal trwają i z każdym dniem przynoszą nowe odpowiedzi. Obecnie wiadomo tylko, że wyjałowienie organizmu wcale nie gwarantuje dobrego stanu zdrowia.

Bibliografia:

  1. M. Malinowska, B. Tokarz-Deptuła, W. Deptuła, Mikrobiom człowieka, „Postępy Mikrobiologii” 2017, 56, 1, 33–42.
Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 17.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej