Mięso to samo zdrowie? Niekoniecznie. Do czego może doprowadzić jedzenie mięsa w zbyt dużych ilościach?

Fot: Diana Miller / gettyimages.com

Mięso stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin, np. witaminy B12. Mimo to specjaliści od żywienia zalecają, aby jeść je maksymalnie dwa razy w tygodniu. Czy mięso naprawdę nam szkodzi?

Produkty mięsne znajdują się na samym szczycie piramidy żywienia, która określa, co i w jakich proporcjach powinniśmy jeść. Mimo że powinno się znaleźć w naszej diecie, to trzeba sobie zdawać sprawę, że mięso mięsu nie jest równe. Zamiast zdrowszego drobiowego większość z nas sięga przede wszystkim po mięso wieprzowe. Szczególnie niebezpieczne jest to wysoko przetworzone, czyli w postaci wędlin, pasztetów czy parówek.

Tłuszcz i groźne konserwanty

Wbrew pozorom groźne są nie tylko tłuszcze nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu i sprzyjają rozwojowi miażdżycy, udaru mózgu czy chorób serca. Do produkcji tego rodzaju „przysmaków” wykorzystuje się całą masę konserwantów – przede wszystkim azotany i azotyny, które wchodzą w skład bardzo popularnej w przemyśle wędliniarskim soli peklowanej (to dzięki niej w mięsie nie rozwijają się groźne bakterie, np. salmonelli i E. coli). Osoby, które jedzą ich za dużo, są bardziej narażone na uszkodzenie nerek czy układu nerwowego (zdarza się, że zawarte w takim mięsie związki zakłócają przepływ impulsów nerwowych).

Co producenci dodają do mięsa? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film:Do mięsa dodaje się ten sam składnik, z którego produkuje się proch strzelniczy. Źródło: Co nas truje?

Do produkcji wędlin, kiełbas czy pasztetów wykorzystuje się również białko sojowe. Mało kto zdaje sobie sprawę, że soja jest doskonałym źródłem fitohormonów – związków roślinnych, które działają podobnie, jak hormony, dlatego też soja wchodzi w skład wielu preparatów, które łagodzą przykre objawy menopauzy. Niestety to, co pomaga kobietom zachować równowagę hormonalną, u mężczyzn może doprowadzić do ginekomastii, czyli rozrostu gruczołów sutkowych.

Przetworzone mięso zawiera stabilizatory, które mogą wywoływać alergię, osteoporozę, a także niewydolność nerek. Sztuczne aromaty – niekiedy stoją za bólami głowy. Równie niebezpieczne są wzmacniacze smaku. Zdarza się, że odpowiadają za problemy żołądkowe, np. biegunki. Ale to nie koniec. Tego rodzaju produkty zawierają bardzo dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz innych problemów z układem krążenia. Stosowane przez producentów barwniki mogą wywoływać migreny oraz nadpobudliwość u dzieci.

Czy sól peklowana jest bezpieczna dla zdrowia? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Eksperyment: co robi sól peklowa z mięsem. Źródło: Co nas truje?

Tylko ze sprawdzonego źródła

Jednak konserwanty i sztuczne wzmacniacze smaku to nie jedyne zagrożenie. Mięso, które pochodzi z niesprawdzonego źródła może być siedliskiem groźnych pasożytów. Zjedzenie, zwłaszcza surowego i niesprawdzonego przez żadne służby mięsa może sprawić, że w naszym organizmie zagnieździ się włosień kręty. Ten mający zaledwie 2-3 milimetry pasożyt może zafundować nam spore problemy ze zdrowiem. Dorosła samica może „złożyć’ nawet 1,5 tysiąca młodych larw, które po przedostaniu się do krwi bardzo często docierają do płuc lub mózgu. Zdarza się, że pasożyt kryje się pod powieką lub w obrębie gałki ocznej.

Co gorsza, obecności pasożyta w organizmie towarzyszą mało charakterystyczne dolegliwości. Mimo że pojawiają się wymioty czy biegunki, to znaczny wzrost temperatury sprawia, że ogromna grupa chorych jest przekonana, że zachorowała na grypę. Aby potwierdzić chorobę pasożytniczą konieczne jest badanie krwi.

Zobacz nasz film i dowiedz się co może się stać, gdy zjesz mięso niewiadomego pochodzenia:

Zobacz film: Pasożyty, które mogą mieszkać w mięsie. Źródło: Co nas truje?

Data aktualizacji: 19.10.2018,
Opublikowano: 10.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej