Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C

Zobacz film: Czy mięso nam szkodzi? Źródło: 36,6

Wysoko przetworzone mięso jest rakotwórcze dla człowieka, podobnie jak azbest. Czerwone mięso jest w grupie produktów, które mogą powodować nowotwory. Dr Michał Domaszewski w najnowszym sezonie i pierwszym odcinku programu 36,6°C ostatecznie rozwieje wszelkie wątpliwości na temat tego, czy mięso można jeść i to bez żadnych ograniczeń. 

Pierwszy odcinek programu 36,6°C będziemy mogli obejrzeć już 7 września 2019 roku o godzinie 18.00 na antenie TVN. W pierwszym odcinku poznamy fakty i mity na temat wegetarianizmu. Z badań naukowych wynika jasno, że mięso, to wysoko przetworzone, jest rakotwórcze. Jednak czy wegetarianizm jest najzdrowszym i jedynym słusznym rozwiązaniem?

Ewa Drzyzga wraz z prof. Krzysztofem Łabuzkiem w najzdrowszym programie w Polsce pokazują Polakom zdrowsze alternatywy żywienia, zachęcają do ruchu i promują najnowsze zdobycze medycyny. W tym sezonie spektrum poruszanych tematów będzie szerokie, ale w pierwszym odcinku uwagę prowadzących zwróci odpowiednia dieta. Przeciętny Polak zjada około 1,3 kg mięsa na tydzień, a tymczasem lekarze i dietetycy zalecają, by nie jeść więcej niż 0,5 kg mięsa! Ważne jest także to, jakie mięso wybierzemy - czy będzie to mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, dziczyzna... rodzajów jest dużo i każde cechuje coś innego. 

Piramida Zdrowego Żywienia promowana przez Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Niestety mięso może nam zaszkodzić - zwłaszcza to spożywane w nadmiarze. Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) przyczynia się do rozwoju nowotworów jelit lub żołądka.  Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć?

Data aktualizacji: 12.12.2019,
Opublikowano: 05.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej