Masło kokosowe a olej kokosowy – czy istnieją różnice? Właściwości i zastosowanie tłuszczu kokosowego.

Fot: Africa Studio / fotolia.com

Masło kokosowe jest tłuszczem wykorzystywanym zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Może stanowić smaczny dodatek do dań, a także pielęgnować skórę i włosy. Warto dowiedzieć się, jakie rodzaje masła występują i czy różni się ono od oleju kokosowego.

Masło kokosowe to produkt pozyskiwany z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Jego konsystencja jest gęsta, jednak nie aż tak tłusta jak tradycyjnego masła. Ma mętny, biały kolor i przyjemny, kokosowo-orzechowy zapach oraz smak. W temperaturze pokojowej przybiera formę miękkiej masy, natomiast w lodówce twardnieje. W przypadku masła stosuje się różną nomenklaturę – nazywa się je także olejem lub tłuszczem kokosowym. Z kolei masłem zwykło się nazywać także produkty domowej roboty oraz produkty kosmetyczne. Warto mieć świadomość różnic między wszystkimi substancjami.

Jak można wykorzystać olej kokosowy? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Olej kokosowy na szybszy metabolizm. Źródło: Dzień Dobry TVN

Masło kokosowe a olej kokosowy

Rozróżnia się dwie metody pozyskiwania oleju kokosowego. Pierwszą z nich jest rafinacja, czyli oczyszczanie pod wpływem wysokiej temperatury i nierzadko także substancji chemicznych. Olej kokosowy rafinowany traci w procesie pozyskiwania większość swoich cennych właściwości, zapach, smak i często kolor. W pokojowej temperaturze rafinowany olej kokosowy przybiera postać płynną lub półpłynną. Zdarza się jednak, że jest sztucznie zagęszczany. Może mieć też sztucznie nadawany aromat – warto zwracać na to uwagę i w celach spożywczych oraz pielęgnacyjnych wybierać oleje nierafinowane. Zaletą oleju rafinowanego jest wysoki punkt dymienia, dzięki któremu lepiej niż olej nierafinowany nadaje się do smażenia.

Drugą metodą pozyskiwania oleju kokosowego jest tłoczenie na zimno. Dzięki tej metodzie olej zachowuje większość wartościowych składników i jest skuteczniejszy, jako produkt kosmetyczny, a także zdrowszy, jako produkt spożywczy. Olej kokosowy nierafinowany w temperaturze pokojowej przybiera postać masła. Z tego właśnie powodu nazywany jest często masłem kokosowym.

Istnieje także masło kokosowe, które można przyrządzić samodzielnie z wiórków kokosowych. Poza tym wielu producentów kosmetycznych może stosować nazwę masła kokosowego w odniesieniu do produktów przeznaczonych wyłącznie do ciała – są one wzbogacane innymi substancjami i przeznaczone jedynie do użytku zewnętrznego. Należy pamiętać, że tylko naturalne masło kokosowe (olej kokosowy) oraz masło z wiórków kokosowych są produktami jadalnymi.

Masło kokosowe – właściwości kosmetyczne

Nierafinowane masło kokosowe zawiera wiele cennych substancji, które korzystnie działają na skórę ciała, twarzy i na włosy. Należą do nich:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk.

Z tego powodu sprawdza się doskonale, jako kosmetyk pielęgnacyjny. Stosowany zewnętrznie na skórę wykazuje następujące właściwości:

  • Ma działanie antyoksydacyjne – zawiera antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników, mających destrukcyjny wpływ na komórki skóry i włosów.
  • Wyrównuje koloryt skóry, zmniejsza przebarwienia.
  • Nawilża, regeneruje i wygładza skórę.
  • Pomaga zwalczać trądzik.
  • Działa antybakteryjnie, dlatego przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.
  • Chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Masło kokosowe może być nakładane bezpośrednio na skórę, a także dodawane do kąpieli lub kosmetyków pielęgnacyjnych.

Masło kokosowe na włosy działa następująco:

  • Wzmacnia, odżywia, nawilża i regeneruje włosy.
  • Wygładza zniszczone i puszące się kosmyki.
  • Chroni przed czynnikami takimi jak wysoka temperatura, słońce, wiatr, mróz, zanieczyszczenia.
  • Wzmacnia cebulki włosów i przyczynia się do wzrostu nowych włosów.
  • Pomaga zwalczać łupież.

Masło kokosowe można nakładać na suche lub wilgotne włosy. Należy zmyć je po upływie minimum godziny delikatnym szamponem. Można też stosować je jako serum na zniszczone końcówki lub wmasowywać w skórę głowy.

Olej kokosowy świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. Jak z niego korzystać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Olej kokosowy naturalny kosmetyk. Źródło: Dzień Dobry TVN

Masło kokosowe do jedzenia

Masło kokosowe (czy olej kokosowy) jest uważane za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Wielu lekarzy i dietetyków ma jednak coraz więcej wątpliwości związanych z jego rzekomymi cudownymi właściwościami. Według zwolenników masła kokosowego do jedzenia dostarcza on organizmowi cenne substancje odżywcze, zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii i zapobiega przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Sceptycy zaprzeczają jednak tym teoriom, twierdząc, że masło kokosowe zawiera w swoim składzie bardzo dużo (bo aż ok. 90%) nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe dla organizmu, a Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ogłosiło w 2017 roku, że olej kokosowy postrzegany jest tak samo, jak smalec, masło zwierzęce czy tłuszcz wołowy i że w takim samym stopniu podnosi poziom złego cholesterolu LDL.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, że w oleju kokosowym występują nasycone kwasy tłuszczowe o budowie innej, niż te występujące w tłuszczach zwierzęcych, które mogą mieć zupełnie inne działanie na ludzki organizm. Ich szkodliwość nie została do tej pory oficjalnie potwierdzona.

Ze względu na zawartość witamin i minerałów, masło kokosowe może:

  • Łagodzić stany zapalne skóry i stany zapalne w organizmie.
  • Obniżać ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi.
  • Działać antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, przyczyniając się np. do przeciwdziałaniu próchnicy, czy infekcjom jamy ustnej.

Masło kokosowe – przepis

Masło kokosowe można wykonać samodzielnie w domu, przy pomocy jednego składnika – suszonych, niesłodzonych wiórków kokosowych. Potrzebny jest także blender kielichowy lub blender ręczny i wysokie naczynie.

Aby otrzymać około jednej szklanki masła, należy do naczynia lub blendera kielichowego wsypać 2 opakowania wiórków kokosowych po 200 gramów i dokładnie je zmielić. Warto w trakcie mielenie pamiętać o przerwach, aby sprzęt zbyt się nie nagrzał i nie popsuł. Mielenie powinno trwać około 10-15 minut.

Masło kokosowe, zanim przybierze odpowiednią, tłustą konsystencję, będzie przypominało suchą masę. W miarę upływu czasu zacznie się jednak rozrzedzać. Można przerwać miksowanie w dowolnym momencie – wtedy, gdy masło będzie jeszcze miało niewielki grudki, lub gdy nabierze jedwabistej konsystencji.

Otrzymanego masła nie trzeba przechowywać w lodówce – zgęstnieje w temperaturze pokojowej.

Masło kokosowe do jedzenia, wykonane z wiórków kokosowych, zawiera dużą ilość białka, a także miedź, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy B i E.

Poznajcie także zdrowe nawyki żywieniowe. Co radzą nam dietetycy? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 19.10.2018,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej