Mannoza – właściwości i występowanie. Kiedy jest stosowana?

Fot. tycoon751 / Getty Images

Mannoza to cukier naturalnie występujący w wielu owocach. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wątroby i jelit. Jest stosowana również jako środek leczniczy w przypadku zakażeń pęcherza. Ostrożność w jej spożywaniu powinny zachować kobiety w ciąży. 

Mannoza, a właściwie D-mannoza to prosty cukier znajdujący się w większości owoców. Jej obecność jest połączona bezpośrednio z glukozą występującą w komórkach człowieka. Jest więc substancją pochodzenia naturalnego. Mannozę jako cukier stosuje się w przypadku rzadko występującej choroby genetycznej. Niedobór węglowodanów zespołu glikoproteinowego typu 1B związany jest z utratą białka przez jelita. Mannozę jako lek, a raczej suplement podaje się w przypadku zakażeń układu moczowego. 

Mannoza – występowanie

Cukier mannoza naturalnie występuje w wielu owocach. Są to: jabłka, jagody, żurawina, pomarańcze, brzoskwinie. Można ją również spotkać w orzechach, fasoli i kukurydzy. Do produkcji suplementów i leków wykorzystywana jest najczęściej mannoza pozyskiwana z drzewa brzozowego. Otrzymywany produkt nie zawiera glutenu, soi, laktozy. Mannoza jest substancją znaną i wykorzystywaną na całym świecie.

Dlaczego cukier uzależnia? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego cukier uzależnia? Źródło: 36,6

Zastosowanie mannozy

Mannoza stosowana jest przy zakażeniach dróg moczowych i infekcjach pęcherza. Dzięki swojemu skoncentrowanemu działaniu jest środkiem bardzo skutecznym, a przy tym łagodnym. Używana jest nie tylko w przypadku ostrych stanów zapalnych. Mogą po nią sięgnąć również osoby zdrowe, które zmagają się z nawracającymi drobnymi stanami zapalnymi, trwającymi nieraz zaledwie jeden dzień. Przyjmowana regularnie mannoza pozwoli na utrzymanie pęcherza w czystości i niedopuszczenie do namnażania się najmniejszych skupisk bakterii. Polecana jest również kobietom, które mają tendencję do nawracających infekcji układu moczowego związanych ze stosunkiem płciowym. Wiele pań odczuwa dyskomfort dróg moczowych chwilę po stosunku seksualnym. 

Mannoza w tym wypadku jest środkiem profilaktycznym, który zapobiegnie powstawaniu zakażenia. Aby uchronić się przed infekcjami, warto przyjąć mannozę przed i chwilę po stosunku, popijając ją szklanką wody lub soku. Mannoza w proszku powinna być przyjmowana z sokami owoców, które naturalnie są w nią bogate. To jeszcze bardziej wzmocni jej działanie i wspomoże leczenie. Najlepiej działa sokiem z żurawiny, która dzięki dużej zawartości witaminy C działa moczopędnie i wspomaga wypłukiwanie bakterii z pęcherza.

Mannoza jest suplementem o właściwościach leczących, dlatego powinna być przyjmowana po konsultacji z lekarzem. Pomimo niskiej szkodliwości nie należy samodzielnie ustalać przyjmowanej dawki.

Mannoza – właściwości

Cukier mannoza jest substancją całkowicie bezpieczną, bowiem nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Ponadto nie zaburza procesów zachodzących w organizmie, m.in. nie ma wpływu na ciśnienie krwi, a tym bardziej na wzrost cukru we krwi. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim ze względu na występujące w niej proantocyjanidyny osłabia działanie bakterii, a także zmniejsza ich zdolności przyczepne i rozwój. Jej związki same łączą się z bakteriami, co skutkuje ich eliminacją. To właśnie ta cecha czyni mannozę środkiem skutecznym i wybieranym chętnie w leczeniu infekcji pęcherza. Co więcej, ze względu na jej naturalne pochodzenie i nieszkodliwość, zalecana jest jako środek profilaktyczny dla osób, które borykają się ze stale nawracającym zapaleniem pęcherza.

Jak działa mannoza? W przeciwieństwie do antybiotyków, które nie tylko niszczą bakterie, ale też ingerują w strukturę nabłonka pęcherza i wpływają na cały organizm, mannoza rozprawia się z infekcją w sposób mechaniczny. Przyczepia się do bakterii tworząc czopy. Podczas oddawania moczu, kiedy pęcherz dodatkowo zostaje wprawiony w ruch, czop odrywa się wraz z bakteriami i zostaje usunięty, nie uszkadzając przy tym struktury pęcherza. Liczne badania prowadzone nad działaniem mannozy dowodzą, że może być zaliczana do grupy prebiotyków, czyli substancji, które naturalnie stymulują w organizmie wzrost dobrych bakterii. 

Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 26.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej