Mangostan – co to za owoc? Jak go jeść? Właściwości i zastosowanie

Fot: Amarita / gettyimages.com

Mangostan jest owocem o licznych właściwościach, znajdującym zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Sprawdza się nie tylko w profilaktyce, ale także korzystnie wpływa na wyniki leczenia wielu schorzeń.

Mangostan pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a spotkać go można także w Australii czy w Brazylii. Jest to owoc mający bardzo bogate właściwości odżywcze i działanie lecznicze. Stosowany jest w celach profilaktyki wielu schorzeń, jak choroby zapalne, nowotworowe, sercowo-naczyniowe. Składa się przede wszystkim z cukru, błonnika i związków chitynowych. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, C, A i E. Owoce mangostanu trudno przechowywać, wobec czego spożywane są przede wszystkim w formie surowej, jako sok czy syrop. Mangostan jest również wykorzystywany w celach kosmetycznych. Znany jest od starożytności. Według niektórych źródeł Budda pobłogosławił ten owoc, doświadczając bezpośrednio jego dobroczynnych właściwości. Od tamtej pory stał się wręcz świętym surowcem, bardzo cennym dla Azjatów.

Co to jest mangostan?

Mangostan właściwy to drzewo pochodzące z Azji południowo-wschodniej, najprawdopodobniej z Indonezji. Z czasem jednak rozpowszechnił się również w innych krajach tropikalnych. Jest to roślina dość trudna w uprawie. Rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym. Temperatura około 7℃ powoduje obumarcie sadzonek. Aby drzewo dało jakiekolwiek owoce, musi rosnąć co najmniej 10 lat w sprzyjających warunkach. Drzewa mangostanu osiągają wysokość nawet 25 m, pokrywają je piękne, podłużne, lśniące, zielone liście o oliwkowym odcieniu. Mangostan daje okrągłe, ciemnofioletowe owoce wielkości pięści bądź mniejsze. Można je przyrównać do pomarańczy, ponieważ również podzielone są wewnątrz na segmenty, a ich skórka jest gruba i sucha. Smak mangostanu również można porównać do pomarańczy, choć przypomina także ananasa, agrest czy morelę.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Mangostan – właściwości

Mangostan właściwy jest bardzo smacznym owocem, a ponadto zdrowym. Zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, E i A. Witaminy C jest w nim niewiele, choć owoc również stanowi jej źródło. Mangostan zawiera dość sporo składników mineralnych, w tym: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź. Dostarcza organizmowi wiele substancji aktywnych biologicznie, a mowa tu przede wszystkim o antyoksydantach. Jednymi ze związków zawartych w mangostanie są katechiny, które wykazują właściwości antyoksydacyjne (czyli przeciwutleniające), przeciwbakteryjne, antynowotworowe, a także potrafią hamować rozwój wirusa HIV. Ważny udział ma również zawarty w mangostanie ubichinon. Najwięcej tych związków znajduje się w wyciągach z szypułek mangostanu. To właśnie ta część owocu jest najbardziej pożądana, jeśli chce się uzyskać odpowiedni efekt przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy czy antynowotworowy. Do innych właściwości mangostanu zalicza się:

  • działanie moczopędne,
  • działanie przeczyszczające,
  • wspomaganie redukcji masy ciała,
  • wspomaganie układu odpornościowego organizmu,
  • pozytywny wpływ na układ nerwowy,
  • wsparcie w leczeniu zespołu metabolicznego,
  • profilaktyka miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych,
  • ułatwienie regeneracji organizmu i gojenia się ran,
  • wspomaganie leczenia dny moczanowej,
  • terapia choroby wrzodowej żołądka,
  • leczenie zakażeń, jak Helicobacter pylori,
  • wspomaganie leczenia chorób układowych, reumatycznych.

Mangostan – jak jeść?

Mangostan może być przechowywany jedynie kilka dni. Jest też owocem bardzo trudnym pod względem transportu. Spożywa się go zazwyczaj surowego, w formie soku, syropu czy koncentratu. Z części miąższu niezawierającej pestek wyrabia się dżemy, gotując owoce z cukrem i goździkami. Mangostan można też konserwować poprzez gotowanie w brązowym cukrze.

Mangostan w medycynie

Obecnie owoc mangostanu ma szerokie zastosowanie w środkach farmakologicznych. Ze względu na szerokie właściwości może stanowić doskonałą, wspomagającą metodę leczenia wielu chorób. Mangostan ma również zastosowanie profilaktyczne, ponieważ przez właściwości antyoksydacyjne wspomaga działanie układu odpornościowego, hamuje procesy starzenia się i regenerację organizmu, wspiera odchudzanie.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 30.05.2018,
Opublikowano: 30.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej