Mąka kasztanowa – jakie ma właściwości? Do czego można ją stosować?

Fot.: AndreyGorulko / Getty Images

Mąka kasztanowa jest mąką z orzechów, ale w przeciwieństwie do większości z nich ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Jest za to bogatym źródłem białka i węglowodanów. Obecnie jest doceniana przede wszystkim przez osoby z nietolerancją glutenu, a ponadto można ją przygotować w domu.

Mąka kasztanowa zawiera duże ilości miedzi, potasu, fosforu, witaminy B6 i magnezu. W ostatnim czasie niewątpliwie zyskuje na popularności, ponieważ jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej mąki glutenowej.

Mąka kasztanowa

Do sporządzenia mąki kasztanowej używa się jadalnych kasztanów, które mają coraz większe zastosowanie w kuchni. Ich właściwości lecznicze od dawna były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Zawierają bowiem sacharozę, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz lecytynę. Są również źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za wzmocnienie układu odpornościowego. W dużych ilościach zawierają także tłuszcze nasycone.

Poza najpopularniejszymi kasztanami pieczonymi, które kojarzą się przede wszystkim z Francją, coraz większe zastosowanie ma przygotowywana z nich mąka. Można ją stosować do sporządzania zarówno słodkich, jak i słonych potraw. Jeżeli chodzi o samą teksturę, bardzo przypomina swój pszenny odpowiednik, ale posiada charakterystyczny orzechowy zapach i lekko słodki posmak. Ciasto zagniatane na jej bazie jest bardzo plastyczne, stąd często stanowi ona zamiennik mąki tradycyjnej – zawierającej gluten. Ponadto doceniana jest za wysokie wartości odżywcze i walory smakowe.

Mąka kasztanowa – właściwości

Mąka kasztanowa nie tylko posiada wiele właściwości odżywczych, ale także wspomaga zdrowie. Zawiera wysokiej jakości białka i aminokwasy. Jest źródłem węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz błonnika i cennych minerałów m.in.: miedzi, potasu, fosforu, magnezu oraz witaminy B6. Ze względu na zawartość tych substancji zostało potwierdzone jej działanie, jeśli chodzi o:

  • obniżenie poziomu cholesterolu (przez zawartość błonnika pokarmowego),
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (przez obecność w niej antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych jedno- i wielonasyconych),
  • obniżenie ciśnienia krwi (zawartość potasu),
  • zapobieganie anemii (zawartość żelaza),
  • pozytywny wpływ na prawidłową budowę kości (zawartość magnezu i fosforu),
  • zwiększenie ogólnej odporności organizmu oraz zapobieganie chorobom serca, a także układu krążenia (zawartość miedzi),
  • poprawę pracy mózgu,
  • ochronę przed działaniem wolnych rodników (ich nadmiar nie tylko przyspiesza procesy związane ze starzeniem się organizmu, ale także zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i nowotworów oraz chorób związanych z układem krążenia).

Mąka kasztanowa – zastosowanie

Zastosowanie mąki kasztanowej jest bardzo wszechstronne. Z powodzeniem zastępuje wykorzystywane w kuchni, ale niewskazane w niektórych dietach, mąki: pszenne, migdałowe i ryżowe. Może stanowić też składową tzw. mąk mieszanych, ponieważ bardzo dobrze się z nimi łączy, a przez swoje właściwości nadaje ciastu elastyczność i dobrze rozrabia się w mokrych składnikach, np. wodzie lub oleju. Wypieki są dosyć kleiste, stąd dobrze ją zmieszać z inną mąką, która lepiej pochłania wilgoć (np. kokosową). Ciasto przygotowane na jej bazie nie wyrasta aż tak dobrze, za co odpowiedzialny jest brak glutenu, ale zmienia pod wpływem temperatury swoją barwę – wypieki są lekko brązowe. Przed użyciem zawsze należy ją przesiać, ponieważ bardzo łatwo się zbryla.

Mimo że wiele osób stosuje ją głównie do słodkich wypieków (ze względu na smak), z powodzeniem można jej używać do wyrobu makaronów, pieczywa, różnego rodzaju ciast (nie tylko słodkich), pierogów czy innych przekąsek, np. paluszków, racuchów, placków itp.

Można ją kupić w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością, chociaż trzeba mieć na uwadze, że nie należy do najtańszych zamienników tradycyjnie używanych w kuchni produktów. Za 250 g trzeba zapłacić od 10 do ponad 30 zł.

Jeżeli chodzi o kalorie, to 100 g mąki kasztanowej stanowi niespełna 400 kalorii.

Mąka kasztanowa – jak ją zrobić?

Przepisy na domową mąkę kasztanową zamieszczone np. w internecie dokładnie tłumaczą jak ją zrobić. Okazuje się, że nie jest to wcale skomplikowane, ale wymaga zaopatrzenia się w odpowiednie produkty i nieco cierpliwości. Przede wszystkim należy zakupić kasztany jadalne, które obecnie są już dostępne wielu sklepach, również hipermarketach. Należy naciąć ich skórki i piec w piekarniku przez około 20–15 min, aż zaczną odchodzić od owocu. Obrane kasztany dobrze jest przekroić na połówki lub ćwiartki i ponownie zamknąć w piekarniku, aby w niewielkiej temperaturze (około 50°C), przez kilka godzin, dokładnie się wysuszyły. Dopiero tak przygotowane można zmielić za pomocą blendera lub zwykłej maszynki do kawy. Kiedy osiągną już teksturę mąki, produkt jest gotowy. Najlepiej przesypać go do papierowej torby i przechowywać w dodatkowym zamkniętym pojemniku. Zaleca się zużycie go w czasie nie dłuższym niż 6 miesięcy od przygotowania.

Zobacz film: Gdzie może występować GMO? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 16.03.2018,
Opublikowano: 28.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej