Limonka jest owocem, który znajduje zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do zimnych napojów oraz drinków. Jest również doceniana za swoje właściwości prozdrowotne, które są związane z występującymi w niej witaminami, minerałami oraz związkami antyoksydacyjnymi.
Wartości odżywcze limonki
Limonka, nazywana inaczej limetką, jest rośliną pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej. Określa się ją jako „kuzynkę cytryny”. Sok wyciśnięty z limonki ma bardziej kwaśny smak niż sok z cytryny. Ponadto limonka ma cieńszą skórkę od cytryny, dlatego roślina ta jest bardziej podatna na infekcje. Uprawia się ją głównie w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. W warunkach klimatycznych tych rejonów drzewa limonki kwitną i wydają owoce przez cały rok. Limonka odznacza się niską kalorycznością – w 100 gramach owocu znajduje się jedynie około 30 kcal, a przy tym wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.
Wartości odżywcze limonki są wysokie, co wynika z obecności w niej licznych substancji o korzystnym wpływie na organizm. W limonce znajdują się duże ilości witaminy C, która należy do naturalnych przeciwutleniaczy. Związek ten wspomaga pracę układu odpornościowego zmniejszając podatność na infekcje, działa przeciwnowotworowo i ma pozytywny wpływ na skórę, gdyż likwiduje przebarwienia. W limonce występują również inne cenne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B oraz beta karoten. Owoc ten dostarcza również składników mineralnych – żelaza, miedzi, magnezu, potasu, fosforu oraz wapnia. W składzie limonki znajdują się także bioflawonoidy, które (podobnie jak witamina C) należą do substancji o działaniu antyoksydacyjnym.
Właściwości prozdrowotne i lecznicze limonki
Właściwości limonki wykorzystywane są w medycynie naturalnej m.in. w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Owoc ten działa alkalizująco (inaczej zasadowo, odkwaszająco), dzięki czemu sprzyja przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju człowieka. Z tego powodu limonka zaleca jest w diecie na zakwaszenie organizmu, które jest niebezpieczne dla zdrowia, gdyż zwiększa ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. osteoporozy, reumatyzmu.
Bioflawonoidy występujące w limonce wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za wywoływanie poważnych schorzeń, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory. Ponadto, bioflawonoidy działają przeciwzapalnie i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego zmniejszając zachorowalność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Wykazują także właściwości moczopędne, a przy tym posiadają działanie detoksykacyjne.
Sok z limonki przyczynia się do redukcji nacieków zapalnych w tętnicach, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto sok z limonki posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wysoka zawartość witaminy C w limonce powoduje, że owoc ten prowadzi do lepszego przyswajania przez organizm żelaza, a tym samym przeciwdziała anemii. Innym korzystnym działaniem soku z limonki na organizm jest ochrona wątroby, a także oddziaływanie na układ nerwowy, co przyczynia się do łagodzenia objawów nadpobudliwości oraz bólów głowy. W medycynie alternatywnej limonka znajduje zastosowanie w leczeniu neurastenii będącej postacią nerwicy, której towarzyszą: zwiększona nadpobudliwość, uczucie niepokoju, drażliwość, kołatanie serca, problemy z koncentracją i uwagą.
Zastosowanie limonki
Limonka wykorzystywana jest do przygotowania smacznego, orzeźwiającego, a jednocześnie prozdrowotnego napoju. Szklankę przegotowanej wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z limonki, łyżeczki miodu i plasterka imbiru stosuje się w celu pobudzenia procesów przemiany materii i oczyszczenia organizmu z toksyn. Miksturę zaleca się pić rano na czczo, najlepiej na 30 minut przed śniadaniem. Tak przygotowany napój działa również odkwaszająco, przeciwbakteryjnie oraz wzmacniająco na odporność. Limonka znajduje zastosowanie w kosmetyce. Obecne w jej składzie flawonoidy hamują procesy starzenia się skóry, a także odżywiają i wygładzają skórę. Kosmetyki z wyciągiem z limonki przeznaczone są do redukowania nieestetycznych przebarwień skórnych oraz zmniejszania cieni pod oczami. Limonka jest szeroko wykorzystywana w kuchni. Podobnie jak jej kuzynka cytryna może stanowić dodatek do herbaty oraz innego rodzaju napojów. Często dodawana jest do zimnych drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Sokiem z limonki wzbogaca się dressingi do sałatek warzywnych i owocowych. Stosuje się go również do skrapiania pieczonych i grillowanych ryb. Limonka jest nierzadkim dodatkiem do słodkich deserów – ciast, lodów, babeczek.