Likopen – działanie, właściwości, występowanie. Czy warto pić napoje likopenowe?

Fot.: Africa Studio / stock.adobe.com

Likopen to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i antynowotworowych. Za podstawowe źródło likopenu uznaje się pomidory oraz ich przetwory, między innymi koncentrat pomidorowy, przecier, sosy pomidorowe czy ketchup.

Likopen to barwnik należący do rodziny karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za czerwone zabarwienie pomidorów oraz ich przetworów. Podobnie jak pozostałe karotenoidy, likopen jest przeciwutleniaczem. Oznacza to, że zwalcza wolne rodniki, których nadmierne nagromadzenie w organizmie prowadzi do powstania „stresu oksydacyjnego”, sprzyjającego przedwczesnemu starzeniu się komórek, a także powstawaniu wielu chorób, między innymi śmiertelnie niebezpiecznych nowotworów. Silne antyoksydacyjne działanie likopenu odpowiada za większość prozdrowotnych właściwości tej substancji.

Likopen – właściwości prozdrowotne

  • Zmniejszanie stanów zapalnych – likopen znacznie ogranicza stany zapalne w organizmie, wykazuje działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjnie.
  • Przeciwdziałanie nowotworom – likopen znacznie ogranicza ilość szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Substancje te odpowiedzialne są między innymi za występowanie określonych rodzajów nowotworów. Likopen szczególnie efektywnie przeciwdziała nowotworom skóry, prostaty, piersi, szyjki macicy, żołądka, płuc czy jelita grubego. Zwiększone spożycie likopenu zaleca się wszystkim osobom, które dziedzicznie obciążone są skłonnością do nowotworów, a także osobom, które palą papierosy lub nadużywają alkoholu.
  • Wspomaganie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego – likopen pozytywnie wpływa na funkcjonowanie śródbłonka (wyściółki naczyń limfatycznych i krwionośnych) oraz na rozszerzenie naczyń krwionośnych, takich jak żyły, tętnice i naczynia włosowate. Dzięki tym właściwościom likopen usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego u osób, które zmagają się z jego zaburzeniami, a tym samym znacznie obniża ryzyko poważnych chorób, między innymi zawału czy udaru.
  • Obniżanie poziomu cholesterolu – likopen hamuje syntezę cholesterolu oraz wspomaga usuwanie „złego” cholesterolu LDL z krwi, tym samym obniżając ryzyko chorób krążenia.
  • Utrzymywanie skóry w dobrej kondycji – dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, likopen zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry, objawiające się utratą sprężystości, zmarszczkami czy opadaniem owalu twarzy. Co więcej, likopen znacznie podwyższa odporność skóry na niekorzystne działanie promieniowania UVA oraz UVB, tym samym zmniejszając ryzyko poparzeń słonecznych, a także czerniaka – nowotworu skóry.
  • Wzmacnianie kości – likopen wpływa na zwiększenie gęstości mineralnej kości, zapobiegając utracie tkanki kostnej oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy.
  • Zwiększanie płodności mężczyzn – w organizmach mężczyzn znaczne ilości likopenu magazynowane są w prostacie. Substancja ta ma istotny wpływ na ilość oraz aktywność plemników w nasieniu. Likopen często stosowany jest jako składnik popularnych leków wspomagających potencję oraz prawidłowe funkcjonowanie prostaty.

Likopen – gdzie najwięcej? Źródła likopenu

Likopen nie może być produkowany przez organizm człowieka. Jedyną możliwością na dostarczenie go do organizmu jest więc przyjmowanie wraz z pożywieniem. Głównym źródłem likopenu są pomidory, zwłaszcza te, które dojrzewały na słońcu (odmiany uprawiany w szklarni lub pod folią odznaczają się niższą zawartością tego składnika). Świeże pomidory zawierają nawet 20 miligramów likopenu w 100 gramach.

Likopen występuje również w innych warzywach oraz owocach, posiadających czerwoną barwę, między innymi w:

Najlepiej przyswajalne i najwyższe dawki likopenu nie znajdują się jednak w świeżych owocach i warzywach, lecz przetworach, takich jak ketchup, przecier pomidorowy, sosy na bazie pomidorów czy passata pomidorowa. Fakt ten, po pierwsze wynika ze skoncentrowania produktów (dla przykładu, zawartość likopenu w passacie pomidorowej jest co najmniej 2,5 razy większa niż w przypadku świeżych pomidorów). Po drugie, likopen zawarty w pomidorach, pod wpływem działania wysokiej temperatury, ulega przekształceniu do postaci, w której jest znacznie lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Oznacza to, że osoby, które chcą zwiększyć podaż likopenu w diecie, powinny sięgać raczej po większe ilości dobrych gatunkowo przetworów pomidorowych niż znacznie zwiększać spożycie świeżych pomidorów.

Suplementy i napoje likopenowe

Likopen można dostarczyć organizmowi również w postaci gotowych suplementów diety lub napojów wzbogacanych o likopen. Te drugie posiadają różnorodne postacie, dzięki czemu sprawdzają się w diecie osób o różnych upodobaniach i stylu życia. Napoje likopenowe występują w postaci napojów dla sportowców, lemoniad czy soków owocowych.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć pomidora z ogórkiem? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 24.12.2017,
Opublikowano: 22.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej