Kwas foliowy a foliany – co suplementować? Czy są różnice?

Fot: Noel Hendrickson / gettyimages.com

Foliany stanowią naturalne źródło witaminy B9. Kwas foliowy jest syntetyczną formą tej witaminy. Niedobór folianów przyczynia się do wzrostu ryzyka powstania wad cewy nerwowej u dziecka. Dlatego tak ważna jest ich suplementacja już na kilka miesięcy przed planowaną ciążą.

Folian i kwas foliowy to różna forma tej samej witaminy B9. W różnych źródłach są stosowane zamiennie, choć różnice między nimi są bardzo znaczące. Różne jest ich działanie na organizm człowieka, wobec tego nie powinno się mylić tych pojęć.

Rola witaminy B9

Witamina B9 jest witaminą, która naturalnie jest spotykana pod postacią folianów. Ich działanie w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. Bardzo istotną rolę foliany odgrywają w prawidłowym tworzeniu struktur DNA. Niski poziom witaminy B9 w pożywieniu znacząco zwiększa ryzyko wielu chorób układowych. Przede wszystkim niski poziom folianów kojarzony jest z zagrożeniem dla płodu. Niedobór folianów u kobiet w ciąży przyczynia się do wystąpienia wad cewy nerwowej. Ponadto niski poziom folianów przekłada się na wysoki poziom homocysteiny, a ta z kolei niekorzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Foliany w organizmie korelują również z ryzykiem powstania nowotworu. Im niższy poziom, tym większa predyspozycja organizmu do chorób nowotworowych. Witamina B9 jest powszechnie suplementowana. W niektórych krajach specjalnie wzmacnia się żywność folianami, co przełożyło się na spadek ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej. Aby korzystnie wpłynęły na organizm, to suplementy muszą być wzbogacone folianami, a nie kwasem foliowym.

Foliany a kwas foliowy

Foliany są naturalną formą witaminy B9. Aktywną formą tej witaminy jest 5-MTHF, czyli kwas 5-metyltetrahydrofoliowy, który powstaje dopiero w organizmie człowieka po spożyciu folianów i dopiero w tej formie jest aktywny metabolicznie, działając korzystnie na organizm. Większość folianów pochodzących z suplementów czy żywności bardzo łatwo przekształca się w ten aktywny metabolit i organizm w pełni może czerpać korzyści z jego spożycia. Kwas foliowy natomiast jest syntetyczną formą witaminy B9. Jest to inaczej kwas pteroilomonoglutaminowy. To postać zawarta w większości suplementów witaminowych w naszym kraju, ponieważ dawniej sądzono, że to właśnie on jest lepiej przyswajalny niż naturalne foliany. Tymczasem okazuje się, że jest wręcz przeciwnie. By działał na organizm również musi ulec przemianie do kwasu 5-MTHF, jednak ta przemiana jest zdecydowanie bardziej złożona, skomplikowana i wiąże się z większym ryzykiem niepowodzenia niż naturalnych folianów. Wymaga wielu dodatkowych enzymów i związków, co z kolei nie zawsze daje gwarancje, że to co się przyjmuje zostanie w pełni wchłonięte.

Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Witaminy naturalne a syntetyczne. Źródło: Wiem co jem.

Foliany w ciąży

Foliany to są konieczne dla prawidłowego rozwoju dziecka, a w szczególności dla zapobiegania wad cewy nerwowej. Każda kobieta planująca ciążę powinna pamiętać, że cewa nerwowa zamyka się już około 4. tygodnia ciąży, czyli na samym początku, kiedy kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży. Dlatego tak ważne, by suplementację folianami rozpocząć już w okresie planowania ciąży, nawet na pół roku przed planowaną ciążą. Tylko wtedy suplementacja jest skuteczna. Trudno przewidzieć jak funkcjonuje metabolizm kobiety, wobec czego mimo, że zaleca się suplementację 400 ug folianów na dobę, to dostępne suplementy najczęściej zawierają 400 ug kwasu foliowego oraz 400 ug innych folianów. Ma to na celu zapobiec niewystarczającemu przyswajaniu folianów przez kobietę ciężarną.

Naturalne źródła folianów

Najzdrowszym, a tym samym najskuteczniejszym sposobem, by jak najwięcej witamin i składników odżywczych było wchłaniane do organizmu, jest zdrowe odżywianie. Pokarm nie tylko stanowi doskonałe, naturalne źródło folianów i innych składników odżywczych, ale również zdrowa dieta przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i właściwego wchłaniania dostarczanych związków. Źródłem folianów w diecie są przede wszystkim zielone warzywa, do których zalicza się brukselki, szpinak, sałatę, czy brokuły. Doskonałym źródłem folianów jest również awokado, cytrusy, drożdże i produkty zbożowe z pełnego ziarna.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 07.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej