Kurki mają wartości odżywcze praktycznie takie same jak... kefir!

Fot: SilviaJansen / gettyimages.com

Kurki - za sprawą charakterystycznego kształtu i koloru -trudno jest pomylić z innymi grzybami. To właśnie te cechy sprawiają, że kurki wyróżniają się także wartościami odżywczymi. Dlaczego warto sięgnąć po kurki?

Wciąż żywe jest przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i jedyne, co wnoszą do naszej diety to smak i aromat. Tymczasem korzyści z jedzenia grzybów nie kończą się na walorach smakowych. Są bowiem źródłem witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie może się obejść.

Grzyby - jakie mają wartości odżywcze?

Zawarty w grzybach beta-glukan wspomaga trawienie, obniża poziom cukru we krwi, a tym samym chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Najwięcej beta-glukanu mają boczniaki oraz grzyby shiitake. Grzyby są bogate także w polifenole oraz karotenoidy - to właśnie nich kurka ma najwięcej i im zawdzięcza swoją wyjątkową barwę. Polifenole wykazują działanie przeciwzapalne, zwalczają wolne rodniki (to one przyczyniają się rozwoju zmian nowotworowych) oraz wspomagają działanie układu krążenia. Karotenoidy natomiast mają korzystny wpływ na wzrok i chronią przed rozwojem AMD. Grzyby są także źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2).

Wartość odżywcza grzybów jest praktycznie identyczna jak.... kefiru. Zawierają one od 3 do 5 proc. białek (najwięcej łatwo przyswajalnego białka mają prawdziwki i pieczarki), węglowodanów, a także witaminy, enzymy, mikroelementy i antybiotyki. Jednak zdecydowaną większość masy grzyba stanowi woda - aż 90 proc. Kurki ze względu na swój kolor są bardzo dobrym źródeł, beta-karotenu, czyli prowitaminy A, której inne grzyby zawierają zdecydowanie mniej. Poza tym wartość odżywcza kurek jest porównywalna do innych leśnych grzybów - mówi Agnieszka Piskała, dietetyczka.

Aby nie stracić tych wartości odżywczych, grzyby - suszone lub surowe - dobrze jest przepuścić przez maszynkę.

Taka obróbka powoduje całkowite zniszczenie ścian komórkowych, a przez to większą dostępność enzymów trawiennych do witamin i składników mineralnych - dodaje dietetyczka. 

Kto nie powinien jeść grzybów?

Mimo że grzyby są zdrowe i wzbogacają smak potraw to z ich jedzeniem nie można przesadzać. Dlaczego? Zawarta w nich chityna nie jest trawiona przez człowieka i zjedzenie sporej ilości grzybów - zwłaszcza w śmietanie czy w marynacie - może się skończyć bólem brzucha lub uczuciem ciężkości.

Zobacz także: Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb? Jak go rozpoznać i jak podawać?

Z tego samego powodu grzyby nie powinny być w ogóle podawane dzieciom. W ocenie niektórych specjalistów z ich wprowadzeniem trzeba poczekać nawet do 10 roku życia.

Dziecku powyżej roku nie zaszkodzi, jak przy wigilijnym stole zje pieroga z kapustą i grzybami, a raz na jakiś czas zupę pieczarkową. Dawkujmy jednak „stężenie” grzybów w diecie dziecka do minimum - niech będą one spożywane w niewielkich ilościach i od święta - dodaje dietetyczka.

Jeśli zdecydujemy się podać dziecku grzyby to najbezpieczniej będzie sięgnąć po pieczarki, boczniaki, maślaki, borowiki i podgrzybki. Z wprowadzeniem kurek, gąsek, smardzów czy grzybów mun - zdaniem dietetyczki - trzeba poczekać.

Z ich jedzenia powinny zrezygnować także kobiety w ciąży lub karmiące piersią oraz osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, wątroba lub nerkami.

Zobacz także: Zatrucie grzybami – rodzaje, objawy i leczenie

Zobacz film i dowiedz się, jakie dania można przygotować na bazie kurek:

Zobacz film: Kurkowa kuchnia Sebastiana Olmy Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zbierać grzyby?

Najczęstszym błędem podczas zbierania grzybów jest wrzucanie ich do foliowej torebki.  W takich warunkach grzyby zaczynają się zaparzać, a obecne w ich ściankach białko ścina się i staje się toksyczne. Zatem, gdzie wrzucać zebrane grzyby? Najlepiej do wiklinowego koszyka lub łubianki. Dzięki temu zapewnimy im przepływ powietrza i unikniemy wytrącania się groźnych dla zdrowia substancji.

Podczas grzybobrania trzeba wybierać te okazy, które mają dobrze wykształcone cechy danego gatunku. Te przerośnięte i przejrzałe lepiej zostawić. Bakterie, które wchodzą w skład ścian komórkowych sprawiają, że chityna staje się toksyna

Grzyby trzeba wycinać ostrym nożem tuż przy samej ziemi lub delikatnie wykręcać z podłoża. W ten sposób nie uszkodzimy grzybni. Dobrze jest też miejsce po usuniętym okazie zakrywać ściółką, by nie wyschło.

Jak rozpoznać czy grzyb jest jadalny?

Podczas grzybobrania obowiązuje jedna zasada - zbieramy tylko te grzyby, które znamy i co do których mamy pewność, że są jadalne. Osoby, które nie za bardzo znają się na grzybach mogą wybrać się lasu z kimś zaufanym, kto bez problemu rozpoznaje poszczególne gatunki grzybów. Jeśli nie mamy wśród swoich znajomych wytrawnego grzybiarza - nie trzeba załamywać rąk. Grzyby możemy po prostu kupić w sklepie. Decydując się na takie rozwiązanie mamy pewność, że grzyby są na  pewno bezpieczne - zanim trafiły na sklepową półkę zostały dokładanie sprawdzone i otrzymały certyfikat, który jest gwarantem bezpieczeństwa.

Osoby, które mimo braku wiedzy chcą same zebrać grzyby po pomoc mogą się zgłosić do najbliżej stacji sanepidu. Specjaliści, którzy tam pracują przejrzą zbiory i pomogą oddzielić grzyby jadalne od trujących.  

Data aktualizacji: 14.10.2022,
Opublikowano: 16.10.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej