Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!

Zobacz film:Które produkty wykazują działanie rakotwórcze? Źródło: 36,6

Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na działanie całego organizmu. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to najlepszy sposób, aby dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Osoby, które nie stosują się do zaleceń specjalistów i zbyt często sięgają po przetworzone jedzenie, muszą liczyć się z konsekwencjami. Lekarze zgodnie podkreślają, że zła dieta może przyczynić się nawet do rozwoju raka. Które produkty są szczególnie niebezpieczne?

Piramida zdrowego żywienia w prosty sposób pokazuje, jak powinna wyglądać zdrowa dieta. Produkty, które znajdują się najniżej powinny stanowić podstawę codziennego menu, a te ze szczytu – jedynie niewielki procent. Niby wszystko jest proste i oczywiste, ale z wprowadzeniem zawartych w niej zasad w życie już łatwo nie jest. Dobitnie pokazują to statystyki. Polacy tyją najszybciej w Europie. Nie zdajemy sobie sprawy, że złe nawyki żywieniowe i brak ruchu to najlepsza droga do poważnych problemów ze zdrowiem. Niezdrowe menu może przyczynić się m.in. do rozwoju niektórych nowotworów! Nadmiar czerwonego mięso i niedobór błonnika pokarmowego to przepis na raka jelita grubego.

Które produkty są szczególnie niebezpieczne? Dowiecie się tego, oglądając najnowszy sezon programu 36,6°C! Wszelkie wątpliwości rozwieje Katarzyna Siczek, dietetyk. Premierowy odcinek zostanie wyemitowany już w najbliższą sobotę, 7 września, o godzinie 18.00 na antenie stacji TVN!

Dieta kontra rak

Lekarze od dawna podkreślają, że styl życia ma ogromny wpływ na zdrowie. Osoby, które zbyt często sięgają po jedzenie typu fast food lub inną mocno przetworzoną żywność znacznie częściej są otyłe lub mają nadciśnienie. Obie te przypadłości mogą doprowadzić do rozwoju znacznie groźniejszych chorób, w tym nowotworów.

Zapominamy, że nasze zdrowie zależy przede wszystkim od nas samy. Posiadanie pewnych predyspozycji genetycznych nie oznacza jeszcze, że dana choroba się u nas pojawi. Dzięki odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej wielu schorzeń można uniknąć. Już małe zmiany mogą przynieść wielkie rezultaty. Wystarczy ograniczyć spożycie soli, cukru czy alkoholu, aby zobaczyć różnicę.

Jeśli chcecie wiedzieć, których produktów się wystrzegać oglądajcie program 36,6°C. Program wraca na antenę po wakacyjnej przerwie. Pierwszy odcinek 6. Sezonu zostanie wyemitowany już 7 września o godzinie 18.00 na antenie stacji TVN!

Data aktualizacji: 19.09.2019,
Opublikowano: 04.09.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej