Alergia na jajka. Jak ją rozpoznać? 

Alexander Spatari/Getty Images

Jajka należą  do najzdrowszych artykułów spożywczych. Mimo że są bogate w niezwykle cenne dla naszego zdrowia witaminy i substancje odżywcze, to nie każdy może cieszyć się ich smakiem. Jak rozpoznać, że mamy nietolerancję na jajka i powinniśmy wyłączyć je z codziennej diety?

Czy jajka mogą uczulać?

Jajka są bogate w witaminy A, B2, B5, B12, D, E, K oraz B6. Zawierają też sporo białka. kwasu foliowego, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, selenu, cynku i wapnia. Żółto jest bogate w ksantofil i luteinę. Pierwsza z substancji zapobiega tworzeniu się złogów w tętnicach, druga chroni przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) oraz zaćmy. 

Mimo że jajka są bardzo zdrowe, to - niestety - należą do jednych z najsilniejszych uczulających pokarmów. Reakcje alergiczne wywołują obecne w nim owoalbumina, owomukoid, lipoproteiny i globuliny.

Alergia na jajka - jakie daje objawy? 

Za uczuleniem na jajka mogą przemawiać zmiany skórne (wypryski, pokrzywka, zmiany często przypominają atopowe zapalenie skóry), a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chorym mogą dokuczać bóle brzucha, wymioty i biegunki. 

Alergię mogą sygnalizować także nieżyt nosa, kaszel, kichanie czy obrzęk błon śluzowych jamy ustnej. 

Nietolerancja na jajka. Jak się objawia? 

Warto dodać, że u części osób rozpoznaje się także nietolerancję na jaja. W przeciwieństwie do alergii objawy nietolerancji nie pojawiają się od razu po zjedzeniu produktu, który uczula, a po kilku godzinach, a nawet dniach. Do najbardziej charakterystycznych objawów nietolerancji na jajka należą biegunka, duże osłabienie, złe samopoczucie, wzdęcia, bóle brzucha, bóle głowy, nudności i wymioty.

Nietolerancję na jajka często obserwuje się u małych dzieci. Jednak ogromna ich większość (ok. 70 proc.) wyrasta z przypadłości w wieku nastoletnim.

Podstawą leczenia nietolerancji na jajka jest ich całkowita eliminacja z menu. Początkowo wyklucza się je na ok. 6 tygodni, następnie - stopniowo -  ponownie wprowadza do jadłospisu. Należy podkreślić, że proces ten powinien przebiegać pod ścisłą kontrolą lekarza. 

Zobacz wideo: Które jaja wybrać? Które jaja są najzdrowsze?

36,6

Źródło: interoia.pl 

Data aktualizacji: 06.04.2023,
Opublikowano: 06.04.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej