Koronawirus może utrzymywać się na niektórych przedmiotach nawet przez 28 dni

Fot: FREDERICA ABAN / gettyimages.com

O tym, że nowy koronawirus może się utrzymywać przez pewien czas na różnych przedmiotach badacze alarmowali niemal od samego początku. Najnowsze badania pokazują, że patogen bardziej trwały,  niż przypuszczano. Czy kontakt z takim przedmiotem może się skończyć zakażeniem? 

Badania przeprowadzone przez naukowców z Australijskiej Krajowej Agencji Naukowej pokazały, że na niektórych powierzchniach, np. monetach, szklankach czy ekranach telefonów patogen może przetrwać nawet 28 dni. To znacznie dłużej, niż przypuszczano.

Koronawirus. Jak długo koronawirus SARS-CoV-2 utrzymuje się na różnych przedmiotach?

Wcześniejsze badania sugerowały, że koronawirus SARS-CoV-2 może przetrwać na banknotach i szkle do trzech dni, a na powierzchniach plastikowych czy wykonanych ze stali nierdzewnej nawet do sześciu dni.

Najnowszy eksperyment przeprowadzony przez australijską agencję CSIRO wykazał, że wirus jest dużo bardziej wytrzymały. W ocenie naukowców koronawirus SARS-CoV-2 jest w stanie się utrzymać się na różnych powierzchniach nawet przez 28 dni w temperaturze pokojowej, czyli ok. 20 stopni Celsjusza. Dla porównania wirus grypy może przetrwać w takich warunkach nawet 17 dni!

Z analizy opublikowanej w Virology Journal wynika, że podniesienie temperatury do 40 stopni niszczyło wirusa w ciągu 24 godzin. Dodatkowo naukowcy ustalili, że wirus znacznie lepiej i dłużej utrzymuje się na powierzchniach gładkich (np. tkaninach) niż chropowatych. Na tych pierwszych może pozostawać aktywny nawet przez 14 dni.

Koronawirus. Czy kontakt z przedmiotem na, którym jest wirus, grozi zakażeniem?

Wyniki badań przedstawione przez naukowców z Australii budzą skrajne emocje. Prof. Ron Eccles, były dyrektor Common Cold Centre na Uniwersytecie w Cardiff uważa, że takie badania wywołują niepotrzebną panikę.

Podobnego zdania jest Emanuel Goldman, profesor mikrobiologii na Uniwersytecie Rutgersa. Naukowiec uważa, że szanse na to, że wirus może się przenosić na powierzchniach nieożywionych i wywołać zakażenie są bardzo niewielkie.

Zobacz także: Jak naprawdę rozprzestrzenia się koronawirus SARS-CoV-2?

Mimo głosów krytyki specjaliści z Australijskiej Krajowej Agencji Naukowej uważają, że zdolność SARS-CoV-2 do utrzymywania się na stali nierdzewnej w niższych temperaturach może wyjaśniać wybuchy COVID-19 w zakładach przetwórstwa mięsnego i chłodniach. Tysiące pracowników uzyskało pozytywne wyniki testów w zakładach przetwórstwa mięsnego i ubojniach na całym świecie.

Wprawdzie ryzyko zakażenia jest niewielkie i do tej pory nie ma potwierdzonego przypadku COVID-19 przenoszonego przez żywność lub opakowania do żywności, to Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ostrożność.

Koronawirus SARS-CoV-2 - jakie mogą być pierwsze objawy zakażenia?

Nowy patogen atakuje przede wszystkim układ oddechowy i wywołuje chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie może doprowadzić do zapalenia płuc, które w skrajnych przypadkach zmienia się w niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby należą: wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz zaburzenie węchu i smaku.

Osoby, które mają takie objawy powinny bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem. 

Źródło: bbc.com

Zobacz film i dowiedz się wszystko o nowym koronawirusie:

Zobacz film: Jakie objawy może wywołać zakażenie nowym wirusem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 12.10.2020,
Opublikowano: 12.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej