Kombucza – właściwości grzyba herbacianego. Jak zrobić kombuczę?

Fot: GreenArt / fotolia.com

Kombucza ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga zatrzymać nowotwór, łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność. Napój z kombuczy może wywoływać niepożądane skutki uboczne, zdarza się to jednak bardzo rzadko. Pierwszego grzyba trzeba sobie kupić, potem można prowadzić już własną hodowlę.

Kombucza (kombucha) to napój powstający w efekcie fermentacji słodkiej herbaty z dodatkiem tzw. grzyba herbacianego. Nazwa ta nie jest do końca poprawna, ponieważ nie jest to grzyb, a jednolita kultura różnych gatunków bakterii i drożdży. W procesie fermentacji z udziałem „grzyba” powstaje wiele nowych bioaktywnych związków o korzystnym działaniu dla organizmu.

Właściwości kombuczy

Kombucza zawiera liczne kwasy organiczne (m.in. octowy, glukonowy, glukuronowy, cytrynowy, jabłkowy), witaminy (witaminy z grupy B i witaminę C), związki polifenolowe i składniki mineralne. Dzięki nim kombucza ma działanie orzeźwiające i detoksykacyjne, a także korzystnie wpływa na pracę jelit. Napój wspomaga odporność na biologiczne przyczyny stresu, wspiera wchłanianie węglowodanów i gospodarkę tłuszczową krwi. Kombucza łagodzi zaburzenia wątroby spowodowane zanieczyszczeniami.

Kombucza ma także właściwości chemoprewencyjne, czyli zapobiegające rozwojowi nowotworów, co zawdzięcza zawartości związków polifenolowych i produktów ich rozkładu w trakcie fermentacji. Napój z grzyba herbacianego hamuje przerzuty, namnażanie komórek rakowych i mutację genu odpowiadającego za nowotwór. Wspomaga natomiast apoptozę komórek rakowych, czyli ich obumieranie.

Dzięki zawartości związków polifenolowych, witaminy C i kwasu glukuronowego, kombucza ma również silne działanie przeciwutleniające. Oprócz hamowania rozwoju nowotworów, daje to także pozytywny wpływ na układ odpornościowy i stany zapalne, w tym także zapalenia stawów.

Oprócz tego kombucza pomaga zwalczyć grzybice spowodowane grzybem Microsporum canis oraz większość bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Ponadto zawarty w niej kwas octowy likwiduje takie drobnoustroje, jak gronkowiec złocisty, pałeczki Shigella, bakterie coli, pałeczki ropy błękitnej, bakterie salmonelli czy drożdżaki.

W jaki sposób uniknąć zarażenia Salmonellą? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem co jem

Kombucza – skutki uboczne

Najczęstszymi skutkami ubocznymi picia kombuczy są biegunki, zaparcia, wzdęcia i bóle głowy, co tłumaczy się działaniem toksyn usuwanych przez napój. Objawy te powinny ustąpić po kilku dniach.

Badania nad toksycznością herbaty kombuczy dla ludzi nie zostały jeszcze przeprowadzone. W fachowej literaturze można jednak spotkać się z opisami przypadków, w których po spożyciu kombuczy wystąpiły takie objawy, jak:

  • kwasica mleczanowa,
  • uszkodzenia wątroby z objawami żółtaczki,
  • alergie skórne i wysypki,
  • nudności, wymioty,
  • bóle głowy i szyi,
  • ostra niewydolność nerek.

Ponadto zdarzały się sytuacje, w których kwasy zawarte w kombuczy wchodziły w reakcje z barwnikami i metalami ciężkimi, pochodzącymi z naczyń, w których ją przechowywano. Negatywne skutki uboczne pojawiają się jednak sporadycznie i nie ma jednoznacznego dowodu na ich związek ze spożywaniem kombuczy. Mimo to picie tego napoju wymaga dużej ostrożności, zwłaszcza, gdy przygotowuje się ją w domu. Ponieważ badań nad kombuczą nie przeprowadzono dotychczas zbyt wiele, jej spożycie odradza się kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jak zrobić kombuczę?

By zrobić herbatę z kombuczy, potrzebne są:

  • 2 l wody,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki czarnej lub zielonej herbaty (nie mogą być smakowe),
  • 200 ml poprzedniej kombuczy – jeżeli przygotowuje się ją po raz pierwszy, można zamiast niej dodać 2 łyżeczki octu winnego.

Gdzie można kupić dobre, sprawdzone grzyby? Zobaczcie:

Zobacz film: Grzyby z atestem. Gdzie kupić grzyby? Źródło: Wiem, co jem

Kombuczę najlepiej hodować w szklanym, porcelanowym lub fajansowym naczyniu. Mogą być też plastikowe, jednak musi to być plastik wysokiej jakości, przeznaczony do celów spożywczych. Ze względu na możliwe reakcje z kwasami organicznymi, lepiej nie wykorzystywać w tym celu naczyń metalowych.

Zaparzoną herbatę należy przecedzić przez sitko i dodać do naparu pozostałą wodę. Następnie dodaje się cukier i miesza tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Potem trzeba odczekać, aż herbata ostygnie do temperatury pokojowej. Jest to ważne, bo zbyt gorąca woda może zniszczyć kulturę kombuczy. Kiedy temperatura będzie już odpowiednia, do herbaty dodaje się zaczynu z poprzedniej fermentacji lub octu winnego. Po umieszczeniu w naczyniu grzyba należy je nakryć gazą lub ściereczką i umocować gumką.

Naczynie z kombuczą należy zostawić w ciepłym i zacienionym miejscu. Fermentacji najbardziej sprzyja temperatura między 23 a 28°C. Optymalny czas fermentowania to 7–10 dni. Trzeba pamiętać, że fermentacja nie ustaje po przeniesieniu kombuczy do lodówki, a jedynie zwalnia. Z upływem czasu napój będzie zamieniał się w ocet, dlatego najlepiej nie przechowywać go dłużej niż tydzień. By móc przygotować kombuczę w przyszłości, należy zostawić ok. 200 ml napoju.


Data aktualizacji: 14.12.2018,
Opublikowano: 01.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej