Kolendra – najlepszy sposób na detoksykację organizmu
MmeEmil/getty images
Kolendra to popularna roślina, która wyglądem przypomina pietruszkę, ale ma bardziej intensywny smak i zapach. Regularne spożywanie tego zioła dostarcza organizmowi wielu pierwiastków, które wspomagają jego pracę. Poznaj właściwości kolendry.
Kolendra i jej właściwości
Właściwości zdrowotne wykazują liście i nasiona kolendry.
Roślina jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Zalicza się do nich między innymi witaminy A, B, C i K oraz minerały, takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, a także kwas foliowy, beta-karoten i niacynę. Kolendra to również bogactwo przeciwutleniaczy.
Tak bogaty skład sprawia, że właściwości kolendry są następujące:
Łagodzenie objawów niestrawności i wzdęć – kolendra działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i zwiększa wydzielanie gazów. Wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Jest polecana do łagodzenia objawów takich jak bóle brzucha czy wzdęcia.
Przyspieszenie procesów trawiennych – kolendra działa żółciopędnie i ułatwia przepływ soku trzustkowego do dwunastnicy.
Łagodzenie objawów zatrucia pokarmowego – dzięki zawartym w kolendrze składnikom, działa ona bakteriobójczo i pomaga usunąć z organizmu szkodliwe patogeny.
Oczyszczanie organizmu z toksyn – kolendra pomaga usunąć z organizmu szkodliwe metale ciężkie, głównie rtęć. Spożywanie dań z kolendrą powoduje skuteczniejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
Działanie uspokajające – takie działanie wykazuje głównie olejek z kolendry. Dzięki temu, że zawiera on linalol, można stosować go pomocniczo w leczeniu nerwicy.
Zapobiega zawałom serca – dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, kolendra wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Równocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL. Wszystko to wpływa na poprawę stanu zdrowia serca i zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne – zarówno olejek z kolendry, jak i liście tego zioła (w połączeniu np. z olejem lnianym) może być lekarstwem na oparzenia, zmiany skórne, rany czy bolące stawy.
Działanie przeciwbakteryjne, odświeżające oddech – kolendra zawiera składniki o działaniu przeciwbakteryjnym, które przyspieszają gojenie się ran (także w jamie ustnej). Takie działanie kolendra zawdzięcza między innymi substancji o nazwie citronellol, działającej antyseptycznie.
Kolendra – zastosowanie
Kolendrę można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i suszonej. Z liści wytwarza się na przykład przyprawę do dań, a nasiona kolendry wykorzystuje się między innymi do tworzenia mieszanek ziołowych. Można z nich także tłoczyć olejek, wykazujący podobne właściwości prozdrowotne, co liście.
Kolendry można używać do posypywania potraw zamiast pietruszki. Aromatyczne liście warto dodawać pod koniec obróbki termicznej dania, tak by kolendra nie straciła swoich właściwości prozdrowotnych.
Cytrusowa nuta kolendry świetnie podkreśla smak zdrowego smootkie. Kolendrę można wykorzystać również do przygotowania pesto. By usprawnić perystaltykę jelit warto pić napar z nasion kolendry.
Zobacz film: Kolendra - kiedy warto po nią sięgnąć?
źródło: Dzień Dobry TVN
Autor:
Magdalena Gudowska
Data aktualizacji: 02.07.2020,
Opublikowano: 29.06.2020 r.
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.
Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.
Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.
Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.
Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.