Kokoryczka – zastosowanie, właściwości, uprawa. Odmiany kokoryczki w Polsce

Fot: Gary K Smith / gettyimages.com

Kokoryczka to rodzaj roślin z rodziny szparagowatych. W Polsce rosną trzy jego gatunki: okółkowa, wielokwiatowa, wonna. Roślina znalazła zastosowanie lecznicze, ale pełni też funkcję ozdobną. Wymaga żyznej i próchnicznej gleby. Owoc kokoryczki jest trujący.

Kokoryczka występuje przeważnie w krajach strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej. W środowisku naturalnym spotkać ją można w lasach nadrzecznych, bukowych i bukowo-grabowych. Najbardziej znany w Polsce gatunek stanowi kokoryczka wielokwiatowa. Podstawowe związki chemiczne w niej zawarte to: asparagina, glikozydy, flawonoidy, kwasy organiczne, śluzy, saponiny.

Co to jest kokoryczka i jakie są jej gatunki?

Kokoryczka (łac. Polygonatum Mill.) to rodzaj wieloletniej roślin zaliczany do rodziny szparagowatych (łac. Asparagaceae). Szacuje się, że do rodzaju kokoryczka należy 57–60 gatunków. Największe zróżnicowanie gatunkowe występuje w Azji wschodniej, gdzie rośnie nawet do 20 gatunków kokoryczki. We florze Polski spotyka się tylko trzy:

  • kokoryczka okółkowa (łac. Polygonatum verticillatum (L.) All.),
  • kokoryczka wielokwiatowa (łac. Polygonatum multiflorum (L.) All.),
  • kokoryczka wonna (łac. Polygonatum odoratum (Mill.) Druce, syn. P. officinale All.), znana też jako kokoryczka lekarska.

Zastosowanie i właściwości lecznicze kokoryczki

Kokoryczka, zwłaszcza wielokwiatowa, znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie. Podstawowym surowcem zielarskim jest kłącze. Roślina wykazuje działanie przeciwreumatyczne, ściągające, antyseptyczne, moczopędne, bakteriobójcze, regenerujące, przeczyszczające, przeciwobrzękowe, wykrztuśne, nasercowe. Uzupełnia terapię diabetologiczną, gdyż obniża poziom cukru we krwi. Kokoryczka wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego, w konsekwencji czego zapewnia jego lepsze dotlenienie i ukrwienie. Posiada też właściwości hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Jej stosowanie poleca się jako element wspomagający leczenie zaburzenia pracy nerek, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, niewydolności krążenia, kamicy moczanowej, reumatyzmu, przewlekłego i uciążliwego kaszlu, bólów menstruacyjnych, czerwonki, hemoroidów. Stosowana zewnętrznie przyspiesza proces gojenia stłuczeń, siniaków, krwiaków, wrzodów, czyraków, obrzęków. Wydelikatnia, wybiela, uelastycznia skórę oraz usuwa przebarwienia i łagodzi podrażnienia. Stosowanie kokoryczki korzystnie wpływa na cerę trądzikową, a zwłaszcza na trądzik różowaty oraz atopowe zapalenie skóry. Trwają badania nad potencjalną aktywnością cytotoksyczną kokoryczki w stosunku do komórek nowotworowych.

Jak używać kokoryczki?

Z kokoryczki przyrządza się napar z suszonego kłącza. Należy 1 łyżkę ziela zalać 250 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Zalecane dzienne spożycie wynosi 3 razy po 3 łyżki. Surowiec nabyć można w wybranych aptekach, sklepach zielarskich czy przez internet. Możliwe jest także samodzielne zbieranie ziela w czasie kwitnienia rośliny i suszenie w pokojowej temperaturze w zacienionym miejscu. Napar stosować można zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do przemywania zmienionych chorobowo miejsc, wykonywania okładów czy jako dodatek do leczniczej kąpieli. Na bazie kokoryczki przygotowuje się też intrakty, proszek ze zmielonych kłączy i przeznaczone wyłącznie do stosowania zewnętrznego wyciągi.

Sporą popularnością cieszy się też nalewka z kokoryczki. Przygotowując ją, konieczne jest zachowanie proporcji 1 część surowca zielarskiego na 5 części alkoholu 40–60%. Składniki po połączeniu poddaje się macerowaniu przez okres 14 dni. Po tym czasie przecedza się i zlewa do szklanych butelek. Zalecane się spożycie 1 łyżki nalewki dziennie. Ciekawym rozwiązaniem jest też tonik. Sporządza się go, zalewając 1,5 łyżki rozdrobnionych kłączy 2 szklankami letniej wody. Całość gotuje się pod przykryciem przez 5 minut, a po ostudzeniu przemywa skórę nasączonym w płynie płatkiem kosmetycznym.

Kokoryczka – roślina trująca

Niestety kokoryczka to roślina trująca. Działanie takie wykazują jej owoce, które wyglądem przypominają owoce borówki czernicy. Znajdują się w nich glikozydy i asparagina. Powoduje nudności, wymioty, biegunkę, zaburzenia pracy nerek i rytmu serca.

Kiedy warto sięgnąć po naturalne metody leczenia? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Kokoryczka jako roślina ozdobna

Prócz zastosowania prozdrowotnego, kokoryczka pełni też funkcję ozdobną. Najlepiej jej walory prezentują się nad brzegiem strumienia i oczka wodnego oraz w ogrodowych leśnych zakątkach, ale może też być wykorzystywana do ciętych kompozycji kwiatowych. Doskonale nadaje się jako ozdoba do skalniaków. Kokoryczkę sadzi się w parkach wokół skupisk krzewów. Dobrze komponuje się z paprociami.

Posiada białe dzwonkowate, wąskie kwiaty zwisające na krótkich szypułkach o średnicy 10 mm, zgrupowane w gronach. Kokoryczka kwitnie od kwietnia do czerwca. Przez resztę sezonu rolę dekoracyjną pełnią jej pędy (o długość około 60–80 cm) pokryte zielonymi, szerokimi, lancetowatymi liśćmi, które przypominają liście konwalii. Roślina osiąga około 70 cm wysokości.

Uprawa kokoryczki

Uprawa kokoryczki nie nastręcza wielu trudności. Oprócz zacienionego stanowiska wymaga żyznej, przepuszczalnej, stale lekko wilgotnej i próchnicznej gleby. Kokoryczka jest całkowicie mrozoodporna, przez co nie wymaga zimowego okrycia. Dodatkowo nie potrzebuje specjalnej ochrony przed szkodnikami czy zabiegów pielęgnacyjnych. Roślina rozmnaża się przez podział kłączy wczesną wiosną.

Bibliografia:

1. J. Kowalski, H. Strzelecka, Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Warszawa 2000.

2. M. Rejewski, Pochodzenie łacińskich nazw roślin polskich. Przewodnik botaniczny, Warszawa 1996.

3. J. Stefanowicz, R. Ochocka, Kokoryczka wielokwiatowa Polygonatum multiflorum (L.) All. – pospolita roślina lecznicza naszych lasów, „Postępy Fitoterapii”, 2004, 4, s. 163–168.

4. A. Sarwa, Wielki leksykon roślin leczniczych, Warszawa 2001.

Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 06.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej