Kelp – co to jest? Właściwości, działanie, dawkowanie i skutki uboczne

Fot. chengyuzheng / Getty Images (1)

Kelp to glon występujący najczęściej w wodach Atlantyku, ale pojawia się również w Bałtyku. Spożywanie go przyczynia się do poprawy zdrowia, gdyż jest on źródłem wielu cennych składników. Pomaga m.in. w przebiegu chorób tarczycy i układu krwionośnego. Mimo wielu zalet może wywoływać skutki uboczne i powikłania.

Kelp jest znany jako wodorost skuteczny w odchudzaniu, oczyszczaniu organizmu, a także leczeniu schorzeń układu nerwowego. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i wydalniczego. Jednak przed zastosowaniem go w celu zniwelowania dolegliwości, warto skonsultować zażywanie go ze specjalistą.

Kelp – co to jest?

Kelp to glon, określany również jako morszczyn pęcherzykowaty. Najczęściej można go spotkać w wodach Atlantyku. Rzadziej występuje u wybrzeży Morza Bałtyckiego. Zaliczany jest do brunatnic z rodzaju listownic. Łatwo go rozpoznać, gdyż ma charakterystyczną długą łodygę. To właśnie za jego przyczyną wody, w których bytuje, przybierają kolor zielony. Dzieje się to za sprawą chlorofilu, czyli barwnika, który zabarwia wodę jezior i sadzawek. Kelp jest źródłem jodu, dlatego też jego spożycie zalecane jest osobom z chorobami tarczycy. Warto jednak podkreślić, że nie jest on wskazany dla wszystkich.

Jakie właściwości ma kelp? Kto powinien zwrócić uwagę na jego działanie?

Kelp i inne algi morskie od wielu wieków stosowane są w celach leczniczych. Ponadto posiadają walory zdrowotne, kosmetyczne i spożywcze. Algi brunatnic mają wiele właściwości, które mogą wspierać zdrowie, ponieważ są one bogatym źródłem składników mineralnych i pierwiastków. Właśnie dzięki nim organizm odzyskuje siły i kondycję. Kelp to alga, którą powinni spożywać wszyscy mający niedobory witamin oraz soli mineralnych – zawiera m.in. cynk, magnez, wapń i mangan. Szczególnie wskazana jest u osób z niedoborami jodu, czyli np. borykających się z chorobami tarczycy. Kelp to również alga, która skutecznie wpływa na zwiększenie libido. Powinny ją stosować także osoby zmagające się z nadmiernym wypadaniem włosów i łysieniem. Wodorost ten pełni również znaczącą funkcję w procesie odchudzania. Dzięki niemu tkanka tłuszczowa nie gromadzi się, a procesy przemiany materii są zdecydowanie szybsze. 

Ponadto ma działanie przeczyszczające – przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Takie działanie jest niezmiernie ważne dla osób borykających się z nadwagą i otyłością. Kelp działa również przeciwzapalnie i oczyszczająco. Pomaga wydalić z organizmu metale ciężkie i toksyny. Przez wielu stosowany jest także w okresie jesienno-zimowym, gdyż właśnie wtedy wzmacnia odporność organizmu. Kelp pomaga osobom zmagającym się z chorobami układu krwionośnego, ponieważ działa przeciwmiażdżycowo, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto usuwa obrzęki i pomaga w leczeniu schorzeń reumatycznych. Jest również zalecany dla osób borykających się ze schorzeniami układu nerwowego. Dzięki obecności witaminy B zmniejsza objawy depresji. Ten wodorost ma również pozytywny wpływ na poprawę kondycji włosów, skóry, paznokci i zębów. Jako że jest źródłem żelaza, przyda się także u osób, które walczą z anemią.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Dawkowanie kelpu

Kelp dostępny jest w różnorakich formach – w tabletkach, kapsułkach i proszku. Rzadziej można go znaleźć w postaci nalewek. Warto podkreślić, że jego dawkowanie zależne jest od przyczyny jego przyjmowania. Jeśli wynika ze stanów chorobowych, jego zażywanie najlepiej skonsultować ze specjalistą. Mimo bogactwa właściwości i pozytywnego działania kelp może być niewskazany dla wielu osób. Może u nich przynieść wiele szkody i doprowadzić do skutków ubocznych i powikłań. Jeśli ma być przyjmowany jako suplement diety, trzeba sprawdzić odpowiednie dawki, które określone są zawsze na opakowaniu preparatu. Należy zapoznać się wcześniej z ulotką i sprawdzić, czy środek nie jest przeterminowany.

Kelp – skutki uboczne i powikłania

Należy zaznaczyć, że stosowanie glonu może czasami skutkować działaniami niepożądanymi i powikłaniami. Może to dotyczyć osób, które są nadwrażliwe na substancje w nim zawarte. Mogą pojawić się u nich nudności i wymioty. Wówczas należy zmniejszyć dawkę bądź w ogóle zrezygnować z przyjmowania preparatu. U osób stosujących kelp ze względu na schorzenia tarczycy także mogą wystąpić skutki uboczne. Jeśli ilość jodu przekroczy dzienne zapotrzebowanie, czyli około 180–200 mcg pierwiastka, stosowanie glonu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego też nie zaleca się spożywania więcej niż 100 mg kelpu. Również u osób, które przyjmują preparaty na bazie tej algi ze względu na schorzenia układu krwionośnego i zastosują zbyt dużą dawkę, może wystąpić zaostrzenie objawów choroby. W takich przypadkach konieczna jest wizyta u specjalisty.

Zobacz film: Spirulina (alga morska) bomba witaminowo - białkowa. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 11.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej