Kefir – właściwości. Czy kefir jest zdrowy?

Fot: GettyImages/Imgorthard

Kefir to fermentowany napój mleczny, którego historia sięga aż do 3000 lat wstecz. Kefir wywodzi się z Kaukazu i uważa się, że został wynaleziony przez starożytnych kaukaskich owczarzy. Obecnie kefir znany jest w wielu krajach na świecie i kryje się pod wieloma nazwami, m.in. kephir, kiaphur kefer czy kepi. Jakie właściwości odżywcze ma kefir i czy wpływa na poprawę stanu naszego zdrowia?

Kefir – co to jest?

Kefir należy do grupy mlecznych napoi fermentowanych. Według definicji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywiania (FAO) i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) fermentowane napoje mleczne to produkty powstałe z mleka pełnego, częściowo odtłuszczonego, całkowicie pozbawionego tłuszczu, bądź są otrzymane z odtworzonego mleka w proszku, które zostało poddane fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które fermentują laktozę, obniżają pH mleka i powodują jego koagulację. W takich produktach mikroflora musi pozostać żywa, aktywna i liczna w produkcie finalnym aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia. Oprócz kefiru do fermentowanych napoi mlecznych zalicza się również jogurt, mleko acidofilne czy kumys.

Jak powstaje kefir?

Kefir powstaje dzięki fermentacji mlekowo – alkoholowej, która przeprowadzana jest w obecności mikroorganizmów występujących w postaci białych ziaren kefirowych (grzybków) o wymiarach od 0,3 nawet do 2 cm długości o nieregularnym kształcie. Ziarna kefirowe tworzy około 30 różnych gatunków bakterii, paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych, drożdży fermentujących i niefermentujących laktozę oraz bifidobakterie. Zakwaszanie kefiru zachodzi w temperaturze 18°C - 20°C przez 24 – 36 godzin. Gotowy produkt natomiast należy przechowywać w temperaturze od 4°C do 8°C.

Kefir i jego właściwości odżywcze

Kefir można zaliczyć do produktów zdrowych, gdyż jego skład przyczynia się do poprawy kondycji organizmu. Kefir między innymi jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia, które odgrywają bardzo ważna rolę w organizmie. Białko m.in. jest podstawowym elementem budulcowym w organizmie i nie można go zastąpić innymi składnikami odżywczymi oraz bierze udział w prawie każdym procesie zachodzącym w organizmie człowieka. Wapń natomiast wraz z witaminą D, która również znajduje się w kefirze, tworzy zdrowe i mocne kości, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie.

Systematyczne spożycie kefiru przyczynia się do poprawy przemiany materii, do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi oraz do obniżenia ciśnienia tętniczego (zmniejsza ryzyko chorób wieńcowych). Dzięki prozdrowotnej florze bakteryjnej kefir działa pozytywnie na układ odpornościowy oraz reguluje pracę układu trawiennego, gdyż jest tak zwanym naturalnym probiotykiem. Co więcej kefir zawiera egzopolisacharydy, które rozkładają związki rakotwórcze, które są przyswajane wraz z pożywieniem.

Kefir jest również źródłem witamin z grupy B (B, B2, B6, B12), które odrywają bardzo ważną role w organizmie. Witaminy z grupy B m.in. wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpowiadają za dobry nastrój i samopoczucie oraz biorą udział w procesie trawienia tłuszczu, węglowodanów i białka. Natomiast obecność kwasu foliowego korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz ma ogromne znaczenie podczas ciąży (wspiera prawidłowy rozwój płodu).

Kefir charakteryzuje się również lekkostrawnością. Zawiera enzymy bakteryjne, które powodują wstępne nadtrawienie białek oraz uwolnienie aminokwasów egzogennych, które są dla naszego organizmu niezbędna, gdyż dostarczyć je można tylko z pożywieniem.

Zobacz film: Jak bezpiecznie wprowadzić produkty mleczne do diety dziecka? Źródło: Co nas truje

Kefir nawet dla uczulonych na laktozę

Kefir może być alternatywą dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy. Podczas produkcji kefiru laktoza, która zawarta jest w mleku, ulega fermentacji do kwasu mlekowego. Zawartość laktozy spada o około 10-20%. Co więcej, do kefiru wprowadza się laktozę bakteryjną, która dodatkowo wspomaga trawienie laktozy w przewodzie pokarmowym.

Kefir jako naturalny probiotyk

Probiotyki to nietrawione, oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym składniki żywności, które korzystnie oddziałują na gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności liczby bakterii w okrężnicy i w ten sposób przyczyniają się do poprawy zdrowia. Dzięki temu, że kefir należy do naturalnych probiotyków, działa na organizm w następujący sposób:

  • Przywraca równowagę mikroflorze jelitowej, np. po przebytej antybiotykoterapii,
  • Łagodzi zaparcia oraz zapobiega biegunkom,
  • Obniża pH treści jelitowej,
  • Wspiera proces trawienia i wchłanianie składników mineralnych,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy,
  • Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Mikroflora kefiru:

Bakterie znajdujące się w kefirze:

  • Lactobacillus kefir,
  • Leuconostoc,
  • Lactococcus.

Drożdże znajdujące się w kefirze:

  • Saccharomyces cerevisiae,
  • Saccharomyces exiguus,
  • Saccharomyces unisporus,
  • Kluyveromyces mavxianu
Data aktualizacji: 15.11.2019,
Opublikowano: 15.11.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej