Kasza gryczana biała – wartości odżywcze, sposób przygotowania

Fot: Natka-i / gettyimages.com

Kasza gryczana biała to niepalona kasza wytwarzana z łuskanych nasion gryki zwyczajnej. Ma mniej wyrazisty smak od popularniejszej kaszy gryczanej prażonej, za to w jej składzie znajduje się więcej związków cennych dla zdrowia, ponieważ nie ulegają one rozpadowi podczas wypalania.

Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki zwyczajnej – rośliny z rodziny rdestowatych, uznawanej za tzw. pseudozboże (z botanicznego punktu widzenia nie należy do traw, ale wydaje nasiona o takich właściwościach, jakie mają ziarna zbóż). W Polsce biała kasza gryczana znana była już w XIV w., ale po II wojnie światowej popularniejsza stała się jej wersja prażona, powstająca w wyniku obróbki termicznej ziaren gryki. Obecnie niepalona odmiana coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach, doceniana nie tylko za walory smakowe, ale i za bogactwo wartości odżywczych.

Kasza gryczana biała a prażona

Kaszę gryczaną zaczęto prażyć, by nadać jej bardziej wyrazisty smak i aromat. Co więcej, dzięki wstępnej obróbce termicznej skrócił się czas jej gotowania. Choć palona kasza gryczana to wartościowy element diety, zdrowsza jest jej nieprzetworzona wersja. W czasie obróbki termicznej:

  • pogarsza się jakość białka i zmniejsza się jego przyswajalność,
  • nawet kilkukrotnie może zmaleć ilość obecnych w gryce związków polifenolowych o działaniu antyoksydacyjnym,
  • zmniejsza się ilość błonnika,
  • rozpadowi ulega część witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych.

Kasza gryczana biała – wartości odżywcze

Nieugotowana biała kasza gryczana składa się w 75% z węglowodanów, z czego większość to dobrze przyswajalne wielocukry. W 100 g aż 10,3 g stanowi błonnik. W tej samej ilości kaszy znajduje się 13,25 g białek o korzystnym składzie aminokwasów. Porcja taka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na aminokwasy egzogenne (niesyntetyzowane w organizmie). W odróżnieniu od zwykłych zbóż, gryka nie zawiera glutenu. Nie ma go także kasza (o ile na tej samej linii produkcyjnej nie powstawały produkty zawierające gluten). Niepalona kasza gryczana dostarcza niewielkich ilości tłuszczów, które w większości zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6).

Dlaczego warto sięgnąć po kaszę gryczaną? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem co jem na diecie.

Kasze zasobne są w witaminy z grupy B. Niepalona biała kasza gryczana to przede wszystkim doskonałe źródło niacyny i ryboflawiny. Nie brak w niej także witaminy B6, kwasu foliowego i pantotenowego, tiaminy. Spośród minerałów najwięcej jest w białej kaszy gryczanej magnezu i fosforu. Ponadto zawiera znaczne ilości miedzi, żelaza, cynku, manganu, selenu oraz nieco potasu i wapnia. Biała kasza gryczana obfituje w polifenole, m.in. rutynę, izowiteksynę, kwercetynę, katechinę.

Niepalona kasza gryczana a zdrowie

Biała kasza gryczana to doskonałe źródło energii na cały dzień. Zawarte w niej węglowodany przyswajane są przez organizm powoli, a indeks glikemiczny posiłku jest dodatkowo obniżany dzięki wysokiej zawartości błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy. Błonnik wspomaga również perystaltykę jelit, zapobiegając wzdęciom i zaparciom. Ma pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań. Białka to przede wszystkim materiał budulcowy dla wszystkich komórek. Ponieważ biała kasza gryczana nie zawiera glutenu, jest ona produktem odpowiednim dla osób chorujących na celiakię.

Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowe działanie układu nerwowego (m.in. sprawność intelektualną, dobre samopoczucie), ale wspomagają także pracę układu krążenia, są prekursorami enzymów, hormonów, ciałek krwi, wzmacniają odporność, uczestniczą w wielu procesach metabolicznych. Kwas foliowy niezbędny jest w szczególności do prawidłowego rozwoju płodu – zapobiega wadom wrodzonym, zwłaszcza neurologicznym. Fosfor to pierwiastek potrzebny do utrzymania zdrowia kości i zębów. Jest także ważnym nośnikiem informacji genetycznych, uczestniczy w przemianach energetycznych i przewodnictwie nerwowym. Właściwej pracy układu nerwowego służy także magnez. Wśród jego licznych funkcji w organizmie należy wyróżnić wpływ na sprawność mięśni, w tym – mięśnia sercowego.

Niezwykle cennym składnikiem białej kaszy gryczanej są związki polifenolowe, które przeciwdziałają szkodliwej aktywności wolnych rodników tlenowych. Ich stała obecność w diecie opóźnia procesy starzenia się organizmu, obniża ryzyko chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych czy neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).

Z czym obiad będzie najzdrowszy? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6.

Ugotowana biała kasza gryczana jest stosunkowo niskokaloryczna – 100-gramowa porcja dostarcza tylko 92 kcal. Dlatego produkt ten może stanowić wartościowy składnik diety redukcyjnej. Co więcej, może wspierać odchudzanie dzięki wysokiej zawartości błonnika. Usprawnia on trawienie i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, a także pozwala zachować na długo uczucie sytości i uniknąć podjadania pomiędzy zasadniczymi posiłkami.

Jak gotować białą kaszę gryczaną?

Niepalonej białej kaszy gryczanej nie trzeba płukać przed gotowaniem. Do jej przyrządzenia dobrze jest użyć takiej ilości wody, by nie trzeba było wylewać jej nadmiaru (na 1 porcję kaszy przeznacza się około 2 porcje wody). Wiąże się to bowiem z utratą składników odżywczych. Białą kaszę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 20–30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli kasza nie wchłonie całej wody, pozostawia się ją w tym celu na pewien czas pod przykryciem. Do gotowania można dodać nieco oleju lub masła, dzięki czemu kasza będzie bardziej sypka.

Tak przyrządzona kasza może stanowić nie tylko dodatek do dań mięsnych czy zup. Istnieje wiele interesujących przepisów wykorzystujących białą kaszę gryczaną. Warto np. użyć jej jako składnika farszu do pierogów, naleśników czy gołąbków. Można z niej także przygotować pyszne wegetariańskie kotlety albo pożywny koktajl.

Opublikowano: 29.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej