Karob i jego właściwości lecznicze. Jak użyć go zamiast kakao?

Fot.: Mizina / Getty Images

Karob jest substancją pozyskiwaną z drzewa karobowego, a konkretnie ze strączków chleba świętojańskiego. To dobry zamiennik kakao, posiadający ciekawe właściwości lecznicze. Z tego względu polecany jest nie tylko alergikom.

Karob wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym na wiele sposobów, nie tylko jako zamiennik kakao. Wytwarza się z niego również gumę karobową, która jest zdrowym i bezpiecznym, bezglutenowym zagęstnikiem dań.

Co to jest karob?

Karob, drzewo karobowe czy też szarańczyn strąkowy to zimozielona roślina występująca w okolicach Morza Śródziemnego. Wytwarza charakterystyczne strąki z jadalnym miękkim miąższem i nasionami nazywane chlebem świętojańskim. Owoce drzewa karobowego w smaku przypominają kakao, dlatego często wykorzystywane są jako jego zamiennik, są jednak o wiele zdrowsze.

Roślina ta prawdopodobnie była wykorzystywana już w starożytnym Egipcie. Od tamtych czasów stanowiła dobre źródło pożywienia, szczególnie dla biednych ludzi, ze względu na wysokie wartości odżywcze. Jej nasiona charakteryzują się podobnym kształtem i masą, dlatego były kiedyś wykorzystywane jako odważnik.

Z karobu produkuje się gumę karobową (mączkę chleba świętojańskiego), która jest stosowana jako zagęstnik w różnych produktach, melasę karobową i karob w postaci proszku, który może zastąpić kakao.

Karob i jego wartości odżywcze

Karob ma sporo wartości odżywczych, a przy tym jest zdrowszy niż kakao, gdyż posiada o wiele mniej tłuszczu i nie zawiera kofeiny. W 100 g znajduje się do 70 g węglowodanów (prostych i złożonych), do 6 g białka, do 4 g tłuszczu oraz około 15 g wody.

Karob dostarcza sporo witamin (B1, B2, B3, C, A i E) i mikroelementów, w tym magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Karob jest wysoko ceniony przez osoby będące na różnych dietach, ponieważ jest produktem wegańskim, bezglutenowym i hipoalergicznym.

Karob – właściwości lecznicze

Karob wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy człowieka. Duża obecność tanin może wspierać leczenie refluksu. Mają one też zdolność do hamowania rozwoju bakterii, dzięki czemu są pomocne w leczeniu infekcji i biegunek. Roślina posiada też dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, wiąże nadmiar tłuszczu i zapobiega powstawaniu raka jelita. Pektyny zawarte w tych owocach łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego i sprzyjają regularnemu wypróżnianiu się.

Miazga z karobu obniża poziom cholesterolu we krwi, natomiast duża zawartość żelaza sprawia, że może być on pomocny w leczeniu anemii. Roślina ta dostarcza też duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia, co wpływa na zdrowie kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy.

Syrop z karobu jest lekarstwem tradycyjnie wykorzystywanym na Cyprze i Malcie. Pomaga w przeziębieniach, bólu gardła, kaszlu i innych infekcjach dróg oddechowych.

Guma karobowa

Guma karobowa, czyli mączka chleba świętojańskiego, to zagęstnik do potraw produkowany z nasion karobu, oznaczany symbolem E140. Używa się jej głównie do lodów, sosów i wypieków. Jest zupełnie bezpiecznym dodatkiem do żywności.

Melasa karobowa (syrop z karobu)

Melasa karobowa to słodzidło wytwarzane z zagęszczonego do konsystencji syropu soku tłoczonego ze świeżych owoców karobu. Posiada słodki karmelowy posmak, ale wykazuje o wiele zdrowsze właściwości niż cukier. Można wykorzystywać ją do słodzenia napojów, polewania deserów, placków i ciast.

Karob zamiast kakao – jak go pić?

Karob może być wykorzystywany zamiast kakao. Przygotowuje się go w podobny sposób, rozpuszczając proszek w ciepłym mleku. Jest doskonałą alternatywą nie tylko dla alergików, ale także małych dzieci oraz osób, które powinny unikać kofeiny czy tłuszczu. Kakao z karobu to dobry napój do picia przed snem, gdyż nie wykazuje działania pobudzającego.

Jak jeść karob?

Karob można jeść na wiele sposobów. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie normalnie dodaje się kakao. Można go używać do przygotowywania słodkich wypieków i ciastek, domowych czekolad czy wykonać z niego polewę.

Domowa czekolada z karobu

Z karobu można wykonać bardzo prostą, domową, wegańską i zdrową czekoladę. Pół szklanki oleju kokosowego należy podgrzać w garnku i rozpuścić w nim pół szklanki karobu w postaci proszku oraz 1/3 szklanki substancji słodzącej (na przykład roślinnego syropu). Gdy całość zostanie dobrze rozmieszana, masę wylewa się do płaskiego naczynia wyłożonego pergaminem i wstawia do zamrażarki na około 2–3 godziny. Wcześniej można jeszcze ją posypać ulubionymi dodatkami – orzechami, bakaliami, liofilizowanymi owocami.

Karob nadaje się również do wykonania czekoladowej polewy do ciast i deserów. W rondlu należy rozpuścić 100 g wybranego tłuszczu (oleju kokosowego, margaryny czy masła) i 100 g cukru (lub ksylitolu) razem 5 łyżkami karobu. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić paroma łyżkami mleka.

Zobacz film: Jak powstaje kakao? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 17.03.2018,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej