Karagen - stabilizator w przemyśle spożywczym. Właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie 

Fot. PeopleImages / Getty Images

Karagen jest naturalną substancją ekstrahowaną z alg morskich. Zaliczany jest do dopuszczalnych dodatków do żywności. Karagen znajduje się w składzie produktów mlecznych, wyrobów cukierniczych i piekarskich. Stosowany jest także w produkcji żywności dietetycznej jako zamiennik tłuszczu.

Karagen jest substancją znajdującą szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności o działaniu zagęszczającym i stabilizującym. Jest również wykorzystywany w produkcji leków, m.in. jako preparat powlekający i osłonowy.

Karagen - co to jest? Właściwości

Karagen jest naturalnym polisacharydem (cukrem złożonym, wielocukrem) pozyskiwanym z ekstrakcji czerwonych alg morskich. Wykazuje zdolność lepkich koloidów oraz żeli w roztworach wodnych. Karagen występuje w strukturze wodorostów o nazwie Gigartina species porastających wody południowego wybrzeża Chile oraz Eucheuma species znajdujące się w rejonach Indonezji i Filipin. Pierwsze informacje o tym dodatku do żywności pochodzą z Irlandii, gdzie karagen stosowany był do przygotowywania deserów oraz zagęszczania mleka. Karageny posiadają właściwości hydrofilne i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Ich rozpuszczalność zależy głównie od ilości grup siarczanowych w ich budowie oraz od obecności innych substancji rozpuszczonych w roztworze, np. cukru, soli. Nie są trawione przez układ pokarmowy człowieka, dlatego uznaje się je za substancje balastowe, podobnie jak błonnik pokarmowy.

Karagen - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Karagen zaliczany jest do grupy dodatków do żywności oznaczanym symbolem E407. Należy do stabilizatorów, emulgatorów i zagęstników. Odpowiada za utrzymanie właściwej struktury produktu żywnościowego, a także zapewnieniu mu pożądanej konsystencji, kleistości i lepkości. Dzięki właściwościom emulgującym, dodatek karagenu pozwala na stworzenie i utrzymanie jednorodnej mieszaniny dwóch lub więcej substancji.

Jaka jest lista szkodliwych substancji E? Bardzo długa. Więcej na filmie:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje

Przyczynia się do zmniejszenia sedymentacji (rozwarstwiania, rozdzielania) kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen dodawany jest do takich produktów spożywczych jak: konfitury, galaretki owocowe, sery topione, jogurty smakowe, lody, sosy majonezowe i sałatkowe, keczup oraz do produktów o wysokim stopniu przetworzenia (np. gotowe sosy, mrożone pizze, gotowe dania typu instant). Karagen znajduje się również w składzie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu oraz w mleku sojowym, bitej śmietanie, mleku w proszku, śmietanie, serku twarogowym oraz w wyrobach garmażeryjnych. Doskonale sprawdza się w roli wypełniacza w żywności dietetycznej, gdyż może stanowić zamiennik tłuszczu lub skrobi. Jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym (np. w ciastach, produktach przeznaczonych do dekoracji lodów i ciast), piekarskim, a także mięsnym i rybnym. Karagen można znaleźć m.in. na etykietach wyrobów wędliniarskich, konserw i kiełbas. 

Stosowany jest jako składnik solanek nastrzykowych w produkcji wędzonek oraz jako wypełniacz produktów mięsnych aby zwiększyć masę mięsa. Karagen wykorzystywany jest do otrzymywania jadalnych powłok, czyli cienkich warstw chroniących warzywa i owoce przed zepsuciem, w ten sposób przedłużają trwałość produktów. Związek ten zachowuje swoje właściwości nawet pod wpływem działania wysokich temperatur.

Czy wiesz, co jest największym zagrożeniem dla naszego zdrowia?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Karagen - zastosowanie w innych gałęziach przemysłu

Karagen dzięki swoim właściwościom emulgującym, stabilizującym i zagęszczającym znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Wykorzystywany jest do produkcji środków o działaniu osłonowym i powlekającym. Karagen stosowany jest także jako preparat śluzowy. W kosmetyce używany jest jako środek żelujący, np. w produkcji past do zębów oraz odżywek do włosów.

Karagen - zdrowie, szkodliwość

Karagen należy do dozwolonych dodatków do żywności, jednak jego stosowanie wywołuje wiele kontrowersji. Dopuszczalną, maksymalną dzienną dawką karagenu jest 75 mg na kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 60 kg może w ciągu doby przyjąć nie więcej niż 4.5 g karagenu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla jednak, że dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 3.5 g. Nadmierne spożycie karagenu może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Objawami są m.in. wzdęcia, dolegliwości trawienne, biegunki. Karagen może przyczynić się do wystąpienia stanów zapalnych jelit oraz owrzodzeń (np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego). Badania wykazują, że nadmiar tego związku w diecie może skutkować kształtowaniem się zaburzeń działania insuliny, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Karagenom przypisuje się również działanie rakotwórcze, gdyż mogą wywoływać raka żołądka. Specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia zapewniają jednak, że karagen stosowany w przemyśle spożywczym jest starannie przebadany i dodawany w dozwolonych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. 

Data aktualizacji: 25.01.2019,
Opublikowano: 31.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

kama 15.04.2021r.

WHO wie swoje ja wiem swoje

kama 15.04.2021r.

nigdy juz nie zjem nic z tym karagenem

Gość 25.04.2020r.

Przez FAO\WHO od 2008 roku nie jest uznany za szkodliwy dla zdrowia człowieka :|

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej