Kalafior – chroni przed wrzodami i pomaga osobom z reumatyzmem. Jak go ugotować?

Naked King GettyImages

Kalafior jest rośliną, która spożywana regularnie, może zapobiegać niektórym typom nowotworów, chronić przed wrzodami, a także działać pomocniczo w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów.

Kalafior jest rośliną jednoroczną, która należy do rodziny kapustowatych. Jest jednym z najbardziej popularnych warzyw, goszczących na polskich stołach. Podawany bardzo często pod postacią ugotowaną, obsypany złocistą bułką tartą. Kalafior można przyrządzać jednak na wiele innych sposobów – piec, jeść w postaci surowej, blendować i łączyć z innymi składnikami.

Poza walorami smakowymi i uniwersalnym zastosowaniem w kuchni kalafior jest także rośliną, która wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne. Jest skarbnicą wielu witamin (m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witamin C, E oraz K), a także składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, sód czy mangan. Ponadto kalafior jest niskokaloryczny, a jego indeks glikemiczny (IG) wynosi zaledwie 15, w związku z czym może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę, a także wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

Dostępne są różne odmiany tej rośliny, np. kalafior fioletowy czy zielony. Najbardziej popularnym i najłatwiej dostępnym jest kalafior biały.

Kalafior – właściwości

Ze względu na niezwykle bogaty skład chemiczny i zawartość wielu witamin oraz minerałów, kalafior wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne:

  • Zapobieganie rakowi prostaty – spożywanie kalafiora może hamować rozwój nowotworu prostaty, a także przeciwdziałać jego powstawaniu. Szczególne działanie przeciwnowotworowe kalafior wykazuje w połączeniu z przyprawą curry.
  • Zapobieganie rakowi pęcherza – naturalne przeciwutleniacze (izotiocyjany) hamują namnażanie i neutralizują działanie wolnych rodników, mających destrukcyjny wpływ na komórki organizmu i przyczyniających się do powstawania nowotworów, w tym także nowotworów pęcherza.
  • Zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów jamy ustnej, krtani i gardła – podobne działanie wykazuje spożywanie kalafiora i innych warzyw nieskrobiowych.
  • Wspomaganie walki ze wrzodami żołądka – dzięki zawartości izotiocyjanów kalafior wykazuje właściwości bakteriobójcze (niszczy np. Helicobacter pylori), a także pomaga zapobiegać powstawaniu zapalenia błony śluzowej żołądka, przełyku czy raka żołądka.
  • Wsparcie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów – badania wykazały, że spożywanie warzyw z rodziny kapustowatych (w tym także brokułów) zmniejsza ryzyko zachorowania na RZS oraz wspomaga jego leczenie.
  • Wsparcie dla układu pokarmowego – regularne spożywanie kalafiora zapobiega występowaniu zaparć, chorób układu pokarmowego oraz raka jelita grubego. Takie działanie kalafior zawdzięcza wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz wody.
  • Poprawa odporności – również dzięki zawartości błonnika, a także witamin i minerałów, kalafior wspomaga działanie układu immunologicznego.
  • Wspomaganie pamięci i koncentracji – cholina, która jest jednym ze składników kalafiora, wspomaga zapamiętywanie koncentrację i ułatwia zasypianie. Wspomaga ogólne funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa na zmniejszenie skutków stresu i pomaga regenerować organizm.
  • Zapobieganie osteoporozie – dzięki zawartości witaminy K kalafior ułatwia absorpcję wapnia (pierwiastka odpowiedzialnego za zdrowie kości) i zmniejsza jego wydalanie z organizmu. W związku z tym zmniejsza prawdopodobieństwo złamań kości oraz zachorowania na osteoporozę.

Ponadto kalafior jest bezpieczny dla alergików. Badania naukowe wykazały, że jest warzywem hipoalergicznym.

Kalafior – kalorie i właściwości odżywcze

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym – w 100 gramach rośliny znajdują się jedynie 23 kalorie. W związku z tym mogą go spożywać osoby będące na dietach odchudzających. Zawarty w nim błonnik utrzymuje uczucie sytości przez długi czas. Polecany jest także diabetykom, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Warto jednak pamiętać, że kalafior jest ciężkostrawny i może wywoływać gazy, dlatego nie jest polecane spożywanie go na kolację.

Zobacz, co zdrowego i pysznego ugotować z kalafiora

Źródło: X-news

Gotowanie kalafiora – jak przyrządzić kalafior

Sposobów na to, jak ugotować kalafior jest kilka. Oto dwie sprawdzone metody:

Gotowanie kalafiora w całości

Kalafior należy obrać z liści, odciąć łodygi i dokładnie opłukać pod zimną wodą. W garnku należy zagotować około 3 litrów wody (w zależności od wielkości kalafiora), dodać 3-4 łyżeczki soli i łyżkę cukru. Po zagotowaniu się wody należy delikatnie umieścić kalafior w garnku, uważając, aby nie ochlapać rąk wrzącą wodą. Kalafior średniej wielkości należy gotować bez przykrycia około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając widelcem, czy jest już miękki. Po tym czasie należy odlać wodę i wyłożyć kalafior na półmisek.

Gotowanie kalafiora w różyczkach

Kalafior, jak w poprzednim przypadku, należy obrać z liści, a następnie podzielić go na różyczki, odciąć twarde części i opłukać w zimnej wodzie. Do około 3 litrów wody należy wsypać 3-4 łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru. Różyczki trzeba umieścić ostrożnie we wrzącej wodzie i gotować około 10 minut.

Sposobów na przyrządzenie kalafiora jest wiele. Można podawać go po prostu z bułką tartą, przyrządzić z niego zupę na bulionie i z innymi warzywami, wykorzystać do przyrządzenia zupy-kremu. Surowy lub ugotowany kalafior można dodawać do sałatek. Purée z kalafiora może zastąpić klasyczne ziemniaczane purée albo zostać wykorzystane np. jako podstawa ciasta do dietetycznej pizzy. Kalafior nadaje się także do pieczenia i smażenia. Jego smak jest delikatny, dlatego można wykorzystywać go na wiele sposobów. 


Data aktualizacji: 29.09.2020,
Opublikowano: 29.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej