Jukka – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Fot. Imgorthand / Getty Images

Jukka to roślina stosowana w fitoterapii i przemyśle kosmetycznym. Ze względu na zdolność do rozszerzania oskrzeli i oskrzelików jest też pomocna w leczeniu alergicznych nieżytów układu oddechowego oraz dychawicy (astmy) oskrzelowej. Działa seboregulująco i przeciwzaskórnikowo.

Jukka to powszechnie znana roślina ozdobna. Na uwagę zasługują także jej właściwości lecznicze. Używana jest przede wszystkim w leczeniu stanów zapalnych stawów. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, oczyszczające i odtruwające. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Pomaga chronić wątrobę i trzustkę, gdyż ogranicza uwalnianie w jelicie grubym szkodzącym im gazów kałowych.

Jukka – wiadomości ogólne

Jukka (łac. Yucca L.) to rodzaj roślin zaliczany do rodziny agawowatych (łac. Agavoideae Herbert), liczący około 50 gatunków, z których większość występuje na terenie Ameryki Północnej i Środkowej. Roślina ceniona jest zwłaszcza za walory ozdobne i lecznicze (Indianie określają ją nawet jako „drzewo życia”). W fitoterapii zastosowanie znajdują zwłaszcza gatunki takie jak:

  • juka kalifornijska (z łac. Yucca schidigera Roezl ex Ortgies),
  • juka krótkolistna (z łac. Yucca brevifolia Engelm.),
  • juka włóknista, zwana też karolińską (z łac. Yucca filamentosa L.).

Jukka jako surowiec leczniczy

Surowiec leczniczy stanowią liść i korzeń jukki (z łac. Folium et Radix Yuccae). Produkowane są z nich suche ekstrakty standaryzowane na zawartość saponin. Ich zawartość naturalna szacowana jest na 1–6%, podczas gdy w ekstrakcie osiąga poziom 10%, 30%, 45%, 50%, a nawet 60%. W składzie jukki znajdują się m.in. związki fenolowe (resveratrol, jukkaol A- E, lariksinol, jukkaon A), sapogeniny (smilagenina, sarsapogenina, gitogenina, tigogenina), chlorofil, antyoksydanty, enzymy (biokatalizatory przyspieszające różne reakcje chemiczne w organizmie).

Oczyszczanie i odtruwanie organizmu za pomocą jukki

Yucca ma cenne właściwości lecznicze. Na uwagę zasługuje zwłaszcza działanie oczyszczające i odtruwające organizm. Zawarte w roślinie saponiny należą do grupy związków powierzchniowo czynnych. Skutecznie oczyszczają ze szkodliwych drobnoustrojów i resztek pokarmowych powierzchnię błon śluzowych przewodu pokarmowego. Jukka ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu ogranicza zachodzący w jelicie grubym proces dekarboksylacji aminokwasów, którego konsekwencją jest powstawanie toksycznych związków (m.in. siarkowodoru, amoniaku, metanu). Oddziałują one niekorzystnie na pracę wątroby i mięśni szkieletowych oraz pogarszają ogólne samopoczucie. Saponiny wiążą wiele toksycznych związków, dzięki czemu usprawniają ich usuwanie z organizmu.

Medycyna staropolska wykorzystywała zioła. Zobaczcie, do czego:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Inne właściwości lecznicze jukki

Jukka wykazuje działanie przeciwzapalne, sekretolityczne (zwiększają wydzielanie śluzu w oskrzelach i powodują jego upłynnienie, łagodzą obrzęk błon śluzowych górnych dróg oddechowych), mukolityczne (upłynniają i zmniejszają lepkość wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych). Stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych jelit, oskrzeli, opłucnej, płuc, dróg moczowych, trzustki, wątroby, okrężnicy oraz zespołu nieszczelnego jelita. Jukka pobudza odporność, tonizuje i wzmacnia układ pokarmowy.

Jukka to ziele wpływające korzystnie na kondycję skóry. To często składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej, problematycznej, skłonnej do alergii. Działa na nią oczyszczająco, przeciwzaskórnikowo, antyseptycznie, przeciwłojotokowo, nawilżająco. Roślina bywa stosowana bezpośrednio na skórę, w przypadku drobnych ran. Wspomaga też zwalczanie zmian trądzikowych. Część badaczy wskazuje na cytotoksyczne oddziaływanie jukki na czerniaka, czyli złośliwy nowotwór skóry. Jukka wpływa na komórki nowotworowe, zaburzając cykl komórkowy, co prowadzi do zahamowania rozwoju i podziału lub nawet ich śmierci.

Jak przygotować alkoholowy wyciąg z jukki?

Alkoholowy wyciąg z juki (z łac. Tinctura Yuccae) jest dość prosty w przygotowaniu. Należy 1 część rozdrobnionych korzeni zalać 5 częściami 30% alkoholu i przez miesiąc poddawać maceracji. Po tym czasie miksturę przecedza się i zlewa do butelek. Zalecane spożycie wyciągu z jukki to 15 ml 2 razy dziennie.

Pozalecznicze zastosowanie jukki

Wyciąg z jukki jest stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, gdzie pełni funkcję środka pianotwórczego m.in. w piwie, mydłach i szamponach. Roślina używana jest również w sztuce kulinarnej. Jej młode kłącza w Ameryce Środkowej traktowane są jak warzywo. Uprawia się ją w wielu krajach jako roślinę ozdobną. Yucca zawdzięcza walory estetyczne kwiatom i liściom. Roślina jest dość łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, lekkim piaszczysto-próchniczym podłożu. Należy ją umiarkowanie podlewać, a zimą nawet przesuszać.

Jukka – suplementy diety

Jukka dostępna jest w formie suplementów diety. Opakowanie 100 kapsułek, gdzie 1 tabletka zawiera 500 mg ekstraktu z rośliny, kosztuje około 33 zł. Dość często spotyka się ją w połączeniu z ekstraktem z czosnku niedźwiedziego. W sklepie zielarskim można nabyć sproszkowany korzeń rośliny. Opakowanie 50 g kosztuje około 17 zł.

Bibliografia:

1. Longman D., Pielęgnowanie roślin pokojowych, Warszawa 1997.

2. Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Warszawa 2000.

Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 17.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej